ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Τριπλό «όχι» στη δημιουργία αιολικού πάρκου στο Ξηροβούνι

Ομόφωνα αρνητική ήταν η γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου Βορείων Τζουμέρκων επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) για τον αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 44 MW και τα συνοδά του έργα, στη θέση «Κήπος» Ξηροβουνίου, μέρος του οποίου χωροθετείται στα διοικητικά όρια του Δήμου Β. Τζουμέρκων και ειδικότερα στη Δ.Ε. Κατσανοχωρίων.

Της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου την Τετάρτη 25 Μαΐου είχε προηγηθεί τη Δευτέρα 23 Μαΐου, μετά από πρωτοβουλία και πρόσκληση του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, συνάντηση φορέων και δημοτών στο Κέντρο Ανάδειξης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Κατσανοχωρίων (παλιό Δημοτικό Σχολείο Πλαισίων – Καλεντζίου. Στη συνάντηση αυτή, κύριο χαρακτηριστικό της οποίας ήταν η εντυπωσιακή συμμετοχή, αφού αναλύθηκαν διεξοδικά όλοι οι παράμετροι του έργου και της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ομόφωνα εκφράστηκε η αντίθεση σε κάθε προοπτική υλοποίησής του.

Με βάση την αντίθεση των πολιτών στην κατασκευή αιολικού πάρκου στο Ξηροβούνι και την αρνητική γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου, την Πέμπτη ομόφωνα αρνητικά γνωμοδότησε και η Επιτροπή Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου.

Σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές τόνισε πως το επόμενο διάστημα, τόσο τα δημοτικά συμβούλια, όσο και το περιφερειακό συμβούλιο, θα κληθούν να γνωμοδοτήσουν πάνω σε ένα μεγάλο αριθμό ΜΠΕ για έργα ΑΠΕ, επισημαίνοντας πως η αρνητική γνωμοδότηση έχει δύο κατευθύνσεις.

Πρόκειται αφενός για έναν «πολιτικό δρόμο», για να δηλωθεί η αντίθεση του Δήμου με όλο το πλαίσιο αδειοδότησης των ΑΠΕ, ερήμην της τοπικής κοινωνίας, της αυτοδιοίκησης. «Σχεδιάζεται ο ενεργειακός χάρτης της χώρας χωρίς κανένα απολύτως σχέδιο και μόνο στο τελικό στάδιο και επί ενός τεχνικού-επιστημονικού κειμένου, καλούμαστε να εκφέρουμε απλώς γνώμη, η οποία δεν είναι και δεσμευτική», σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας την έλλειψη χωροταξικού σχεδίου σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Μάλιστα, εξέφρασε την ελπίδα ότι στο πλαίσιο του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου, στον τρίτο κύκλο που ξεκινά τον Ιούνιο και στον οποίο εντάσσεται και ο Δήμος Β. Τζουμέρκων, πέραν όλων των άλλων διευθετήσεων να αναφέρεται και στο ενεργειακό δυναμικό, που και πώς θα πρέπει να αξιοποιηθεί. «Μέχρι να έχουμε στα χέρια μας έναν τέτοιο μπούσουλα, ένα τέτοιο εργαλείο, ζητάμε την αναστολή κάθε δραστηριότητας η οποία αφορά την περιοχή μας», τόνισε.

Αφετέρου, ο δήμος ακολουθεί και τον επιστημονικό δρόμο και για το συγκεκριμένο έργο ανέλυσε μεθοδικά την ΜΠΕ και εξέφρασε τεκμηριωμένα αρνητική γνώμη.

Ο κ. Σεντελές δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει την θέση τόσο του περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη κατά των γιγαντιαίων ανεμογεννητριών (όπως αυτές που προβλέπονται για το Ξηροβούνι) σε υψόμετρο άνω των 1500 μ. αλλά και την κάθετη δέσμευση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, που εκφράστηκε στο πλαίσιο της πρόσφατης συνάντησης με τους δημάρχους των μικρών ορεινών δήμων, ότι δεν πρόκειται να κατασκευαστεί κανέναν αιολικό πάρκο σε περιοχές όπου οι τοπικές κοινωνίες είναι αρνητικές.

«Νομίζω ότι όλο αυτό το πλαίσιο δείχνει ότι τέτοιου είδους σχεδιασμοί, γιγάντια αιολικά πάρκα σε περιοχές φυσικού κάλους, δεν είναι δυνατό να προχωρήσουν», κατέληξε, επισημαίνοντας πως ο δήμος κάθε άλλο παρά συλλήβδην αρνητικός σε έργα ΑΠΕ είναι.

Σχετικά άρθρα

Εκδήλωση μνήμης και τιμής στον Ιωάννη Παπαδιαμαντόπουλο

Ηπειρωτικός Αγών

Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων φώτισε «μπλε» το Δημαρχείο του

Από τα γήπεδα της Πορτογαλίας στη σκιά της Στρογγούλας