ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Κριτική με ευχές για «καλά ξεμπερδέματα»

«Καλά ξεμπερδέματα» ευχήθηκε στον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος, ασκώντας του κριτική για τους χειρισμούς του τόσο στην υπόθεση του κλειστού της ξιφασκίας όσο και του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας.

Ο κ. Ριζόπουλος απέδωσε στον περιφερειάρχη ότι με δική του ευθύνη η περιοχή απώλεσε 16 εκ. ευρώ για την κατασκευή ενός καινούργιου, σύγχρονου γυμναστηρίου, για την οποία είχε δεσμευτεί προεκλογικά ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προτιμώντας «να μεταφερθούν τα σκουπίδια του Ελληνικού στην Ήπειρο».

«Εικόνα για το πόσο θα στοιχίσει, δεν έχουμε ακόμα. Ξέρουμε όμως ότι χάσαμε 16 εκ. ευρώ και με τα 4 εκ. ευρώ που έχουμε ήδη πληρώσει για την αποσυναρμολόγηση και τη μεταφορά, φτάσαμε στα 20 και γήπεδο δεν έχουμε», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ αναρωτήθηκε και τι δουλειά έχει ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης σε αυτή την ιστορία.

Επίσης, ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου» υποστήριξε ότι ακόμη δεν έχει αποφασιστεί τι ακριβώς θα γίνει το κλειστό της ξιφασκίας. «Αν δεν εκλεγούν οι Ορίζοντες Ηπείρου, μάλλον για πολυχώρο διασκέδασης του Μπαρμπαγιάννη το βλέπω, το Cezaria Grande», σχολίασε σκωπτικά, αφήνοντας και ένα ξεκάθαρο υπονοούμενο για τη σύνδεση των υποθέσεων της Περιφέρειας Ηπείρου με τα επιχειρηματικά συμφέροντα συγγενικών του προσώπων.

Ο κ. Ριζόπουλος τοποθετήθηκε και σε σχέση με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας αναφορικά με την εμπλοκή του υιού του περιφερειάρχη στην αγορά πάνελ από τις εγκαταστάσεις του Ελληνικού, λέγοντας πως το βάρος της απόδειξης ότι όλα έγιναν με νόμιμο τρόπο, πέφτει στις πλάτες του κ. Καχριμάνη, από τη στιγμή που μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου, της οικογένειάς του και της ΙΝΤΡΑΚΑΤ  προκύπτει μια «τριγωνική σχέση». Σε αυτό το σημείο διευκρίνισε ότι δε θεωρεί ότι έχει συμβεί ξέπλυμα χρήματος, γι’ αυτό και δε χρησιμοποιεί τον όρο τριγωνική συναλλαγή.

Από τα 2 στα 48 εκατ. ευρώ χωρίς αιτιολόγηση

Για ένα έκτρωμα, που θυμίζει φαραωνικές, ρουμάνικες καταστάσεις Τσαουσέσκου, μίλησε ο κ. Ριζόπουλος, αναφερόμενος στο Πάρκο Τεχνολογίας, λέγοντας πως σε καμία περίπτωση δε θέλει να ναυαγήσει το όλο εγχείρημα, αλλά δεν μπορεί και να συναινέσει να κοστίσει 48 εκατ. ευρώ.

Αφού υπενθύμισε, αναφερόμενος με ημερομηνίες και στοιχεία, τις ενέργειες που έκαναν οι «Ορίζοντες Ηπείρου» και ο ίδιος προσωπικά για τη δημιουργία τεχνολογικού πάρκου, αναρωτήθηκε πως ένας προϋπολογισμός 2 εκ. ευρώ έφτασε να γίνεται 45 και πλέον, χωρίς να παρουσιαστεί κανένα σχέδιο.

«Η συζήτηση άνοιξε μόνο αφότου εμείς συναντηθήκαμε το φθινόπωρο του 2019 με την P&I και ενημερώσαμε εγγράφως τον πρωθυπουργό και τους κ.κ. Σκέρτσο, Σταϊκούρα, Παναγιωτόπουλο, Γεωργιάδη, Πιερρακάκη και Κεραμέως. Τότε “ξύπνησαν” όλοι κι άρχισαν να συζητάνε για το τεχνολογικό πάρκο. Κάπως έτσι ήρθε η πρόταση του κ. Καχριμάνη για τη έγκριση στον προϋπολογισμό κονδυλίου 2 εκατ. ευρώ αρχικά και 4 εκατ. ευρώ στη συνέχεια, την οποία στηρίξαμε, ελπίζοντας να μας παρουσιαστεί ένα πλάνο. Αντ’ αυτού όμως είδαμε χωρίς καμία αιτιολόγηση το κόστος να εκτοξεύεται στα 25 εκ. ευρώ και να φτάνει στα 48. Τι ακριβώς γίνεται, τι θέλει να φτιάξει ο κ. Καχριμάνης, κανείς δεν ξέρει», είπε αρχικά ο κ. Ριζόπουλος και πρόσθεσε:  «Και σαν να μην έφτανε αυτό, μας λέει ότι τα μισά χρήματα, 24 εκ. ευρώ δηλαδή, θα πρέπει να τα δανειστούμε. Το δάνειο αυτό πώς θα το πληρώνουμε και για ποιο λόγο; Για να φτιάξουμε τι; Για να καλυφτούν οι μεγαλοϊδεατισμοί ενός ανθρώπου που έχει παραπεμφθεί για παράβαση καθήκοντος και είναι κολλημένος στην καρέκλα. Για να ικανοποιηθεί το εγώ ενός ανθρώπου που μας έχει φορτώσει 3,5 εκ. ευρώ πρόστιμο από τα σκουπίδια, ένα γήπεδο που δεν ξέρουμε τι θα γίνει κι έναν δανεισμό 24 εκ. ευρώ;», αναρωτήθηκε ο κ. Ριζόπουλος και κατέληξε λέγοντας ότι η κατασκευή Τεχνολογικού Πάρκου στην Ήπειρο είναι εθνική υπόθεση και πρέπει να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης αποκλειστικά με εθνικούς πόρους.  Αν προκύπτει δανεισμός, αυτόν πρέπει να τον αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση.

Σχετικά άρθρα

«Show me the money» λέει η Περιφέρεια στη «ΓΕΡΑΞ ΙΚΕ»

Υπηρεσιακή διαβεβαίωση χωρίς πολιτική ισχυροποίηση

Αποστόλης Τζελέτας

Πάρκο Τεχνολογίας: Από το Ταμείο Ανάκαμψης σε αναζήτηση ιδιώτη