ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μεγαλώνει το αιολικό πάρκο στον Κασιδιάρη

Θετικά γνωμοδότησε η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου στην επέκταση των αιολικών πάρκων στον Κασιδιάρη και στους αιολικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας «Κασιδιάρης 1 και 2», που ήδη λειτουργούν, θα προστεθούν και οι «Κασιδιάρης 3 και 4», με ισχύ 12,6 MW και 16,8 MW αντίστοιχα.

Οι δύο νέοι αιολικοί σταθμοί χωροθετούνται στις θέσεις «Αγραχλαδιά» των Δημοτικών Ενοτήτων Άνω Καλαμά και Λάβδανης του Δήμου Πωγωνίου και «Καραβαμιά- Έλατος» των Δημοτικών Ενοτήτων Άνω Καλαμά, Ευρυμενών, Λάβδανης και Μολοσσών των Δήμων Πωγωνίου και Ζίτσας.
Αντίθετα, αρνητική ήταν η γνωμοδότηση για τη δημιουργία ενός νέου αιολικού πάρκου, εγκατεστημένης ισχύος 44 MW, στη θέση «Κήπος» των Δ.Ε. Αγίου Δημητρίου Δωδώνης, Ανωγείου Ζηρού, Κατσανοχωρίων Βορείων Τζουμέρκων, Ξηροβουνίου και Βλαχερνών Αρταίων. Για το συγκεκριμένο αιολικό πάρκο ήδη καταγράφονται πολλές αντιδράσεις και σε επίπεδο δήμων και σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών.
Όπως αναμενόμενα αρνητική ήταν και η γνωμοδότηση για τον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση βιορευστών, ισχύος 400,00 kW στη θέση « Πολτσές- Μάντρα Κλαρί»- Αγροτεμάχιο 1316 διανομής 1935, της Τ.Κ. Λύγγου του Δήμου Ζίτσας, όπου επιχειρείται εκ νέου εγκατάσταση μονάδων βιορευστών.
Θετική γνωμοδότηση εξέφρασε η Επιτροπή Περιβάλλοντος για τρεις ακόμη επενδύσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας: για μικρό υδροηλεκτρικό έργο, ισχύος 440 kW, στο ρέμα Μεσοπόταμος του Δήμου Κόνιτσας, για την εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας παραγωγής βιοαερίου από βιομάζα και σταθμού συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας- θερμότητας, εγκατεστημένης ισχύος 0,999 MWel, σε αγροτεμάχιο στο έλος Λαψίστας της Τ.Κ. Ασφάκας του Δήμου Ζίτσας και για μια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για σταθμό Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας (ΣΗΘ), με καύση βιοαερίου, ισχύος 499 Kw, διασυνδεδεμένης με το δίκτυο της ΔΕΗ, στην τοποθεσία «Καλαμάκι» της Τ.Κ. Ανέζας Άρτας.
Η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά επί των φακέλων ΜΠΕ έργων που αφορούν πτηνοτροφικές μονάδες στον Δήμο Νικολάου Σκουφά και συγκεκριμένα για την επέκταση υφιστάμενης μονάδας, με αύξηση δυναμικότητας από 30.000 σε 42.000 πτηνά πάχυνσης στη θέση «Θυμιέικα» της Τ.Κ. Παχυκαλάμου, για τη λειτουργία υφιστάμενης μονάδας, δυναμικότητας 27.000 (αύξηση δυναμικότητας και αλλαγή του είδους από πατρογονικές όρνιθες σε πάχυνσης) στη θέση «Παλιομίλια» της Τ.Κ. Αγίας Παρασκευής και για την επέκταση μονάδας με αύξηση δυναμικότητας από 26.000 πτηνά πάχυνσης σε 51.000 στη θέση «Ιτιά- Ρετσέικα» της Τ.Κ. Ακροποταμιάς.

Σχετικά άρθρα

«Άκυρο» του ΥΠΕΝ στην ΑΕΠΟ για το αιολικό στο Καστρί

Εδραίωση του εχθρικού περιβάλλοντος για τις ΑΠΕ

Δήμος Β. Τζουμέρκων – Δεύτερο «όχι» για το αιολικό πάρκο στο Ξηροβούνι