ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Έχει άγχος και δεν το κρύβει για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας

Στα 40 εκ. ευρώ πρόκειται να ανέλθει το κόστος για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας, τα μισά εκ των οποίων θα καλυφθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ απομένει η ολοκλήρωση των μελετών για την ένταξή του σε αυτό.

Φορέας υλοποίησης θα είναι η Αναπτυξιακή Εταιρεία «Ήπειρος Α.Ε.», όπως επανέλαβε ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης κατά τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, ενημερώνοντας το σώμα για την πορεία του έργου και για τα οφέλη που θα έχει στην τοπική κοινωνία.
«Η δημιουργία του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας αποτελεί μια από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες των τελευταίων χρόνων, προκαλώντας το ενδιαφέρον και τα θετικά σχόλια πολλών έγκυρων ξένων και ελληνικών μέσων ενημέρωσης. Δημιουργεί περισσότερες από 1.200 θέσεις εργασίας επιστημόνων Πληροφορικής», τόνισε και, αναφερόμενος σε σχετικό άρθρο, σημείωσε ότι υπολογίζεται πώς για κάθε 30 θέσεις εργασίας που δημιουργούνται, στην τοπική οικονομία εισέρχεται περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ.
«Το Πάρκο συνδέει το Πανεπιστήμιο με την αγορά εργασίας, που ήταν και είναι διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Αποτελεί και τη βάση για προσέλκυση νέων επενδύσεων στην Ήπειρο. Αυτοί είναι οι στόχοι μας και δεν μπορώ να διανοηθώ ότι υπάρχουν Ηπειρώτες που μπορεί να πούνε όχι στο όλο εγχείρημα», τόνισε.
Απαντώντας σε θέση που έχει εκφραστεί από τον βουλευτή Ιωαννίνων Στ. Καλογιάννη, για δημιουργία Τεχνόπολης σε χώρο που προβλέπει το Ρυθμιστικό, ο κ. Καχριμάνης σημείωσε πως το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Ωστόσο, εξήγησε ότι υπάρχουν δύο παράμετροι που λήφθηκαν υπόψη. Η μία είναι η άμεση επαφή που πρέπει να έχει το Πάρκο με το Πανεπιστήμιο, όπως έχουν ζητήσει και οι εταιρίες του κλάδου, και η δεύτερη το γεγονός ότι για το Πάρκο αξιοποιούνται ακίνητα του δημοσίου, ενώ τυχόν εγκατάσταση στον χώρο της Τεχνόπολης θα απαιτούσε αγορά έκτασης από ιδιώτες, που θα ανέβαζε κατακόρυφα το κόστος.
«Έχω ένα φοβερό άγχος μέχρι να φτάσουμε στην τελική ευθεία. Δεν είναι εύκολο το εγχείρημα», κατέληξε ο περιφερειάρχης. Πάντως, σε διπλανούς χώρους από το Πάρκο Τεχνολογίας πρόκειται να δημιουργηθεί Data Center από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Κέντρα του Ινστιτούτου Έρευνας και Τεχνολογίας.
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γ. Ζάψας κάλεσε για μια ακόμη φορά την περιφερειακή αρχή να παρουσιάσει αναλυτική μελέτη σκοπιμότητας και ολόκληρο τον σχεδιασμό της, ενώ αντίθετες στο εγχείρημα στάθηκαν οι παρατάξεις «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Αριστερή Παρέμβαση», θεωρώντας ότι εξυπηρετεί συμφέροντα των πολυεθνικών και όχι πραγματικές ανάγκες της περιοχής.
Στη συνεδρίαση παρενέβη ο δρ. Βασίλης Κωστάκης, εκπρόσωπος ομάδας νέων επιστημόνων που στηρίζουν την δημιουργία ενός πάρκου ανοικτής τεχνολογίας, αντί για το συγκεκριμένο που αποτελεί «αίτημα» των πολυεθνικών που εγκαταστάθηκαν στην πόλη.
Πρόκειται για επιστήμονες που ζουν στην πόλη και μελετούν την καινοτομία και τον αντίκτυπό της στις τοπικές κοινωνίες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι αυτό που χρειάζεται η περιφέρεια, είναι πάρκα «ανοικτής τεχνολογίας», ώστε να διοχετεύεται η γνώση στην τοπική κοινωνία.
Η ομάδα έχει καταθέσει και δημόσια τη δική της πρόταση, που είχε σκοπό να παρουσιάσει και στο πλαίσιο διαβούλευσης του Πάρκου Τεχνολογίας, κάτι που ζήτησε ο κ. Κωστάκης, προκειμένου να εξηγήσει στα μέλη του σώματος τις διαφωνίες της ομάδας.

Σχετικά άρθρα

«Πνεύμονας» οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου

Υπηρεσιακή διαβεβαίωση χωρίς πολιτική ισχυροποίηση

Αποστόλης Τζελέτας

Μηνύματα ενότητας και ομοψυχίας – Μήνυμα Δένδια στην Αλβανία

Γεωργία Χαλάτση