ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Απειλή προστίμων για ακαθάριστα οικόπεδα

Αν και έχουμε ήδη μπει στην αντιπυρική περίοδο, μόλις το 20% περίπου των ιδιοκτητών οικοπέδων και εκτάσεων στην περιοχή έχουν προβεί στον καθαρισμό τους, όπως επιβάλλεται, προκειμένου να αποφευχθούν ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς, αλλά και τα πρόστιμα.

Τις τελευταίες ημέρες ο Δήμος Ιωαννιτών και συγκεκριμένα το τμήμα Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, έχουν ξεκινήσει μια εκστρατεία κυρίως στις τοπικές κοινότητες, ώστε να ενημερωθούν και οι ηλικιωμένοι, αλλά και οι ιδιοκτήτες που πιθανά διαμένουν σε άλλες περιοχές, για το τι πρέπει να κάνουν. Παράλληλα, βέβαια, γίνεται ενημέρωση και για την πυροσβεστική διάταξη που ισχύει από το 2020 και επιβάλλει υψηλά πρόστιμα σε όσους προβαίνουν σε ενέργειες, όπως το άναμμα φωτιάς ή οι εργασίες στην ύπαιθρο κατά την αντιπυρική περίοδο, σε αντίθεση με όσα προβλέπει η νομοθεσία.
Στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης, έκκληση προς όλους τους πολίτες ώστε να προβούν άμεσα στον καθαρισμό οικοπέδων και άλλων ιδιωτικών εκτάσεων, απηύθυναν ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Βασίλης Βλέτσας και η αντιπύραρχος, προϊσταμένη του Ανακριτικού Τμήματος της Πυροσβεστικής Ηπείρου Αναστασία Ράγιου.
Ο Δήμος Ιωαννιτών έχει προχωρήσει ήδη σε εκτενή ενημέρωση όλων των τοπικών κοινοτήτων για την υποχρέωση καθαρισμού, ενώ θα ξεκινήσουν άμεσα πέντε εργολαβίες για τον καθαρισμό δημοτικών χώρων και την κοπή χόρτων.
Ο αντιδήμαρχος τόνισε πως πρέπει να γίνουν εργασίες καθαρισμού, που περιλαμβάνουν το κόψιμο των χορταριών, το κλάδεμα των δέντρων, την απομάκρυνση όλων των εύφλεκτων υλικών που βρίσκονται στα οικόπεδα, καθώς και κάθε άλλη ενέργεια που θα συμβάλλει στην πρόληψη εκδήλωσης μιας πυρκαγιάς.
Παράλληλα, το τμήμα Περιβάλλοντος έχει ζητήσει από τη ΔΕΥΑΙ να συμβάλλει σε αυτήν την εκστρατεία ενημέρωσης. Έτσι από σήμερα, όσοι πληρώνουν ηλεκτρονικά τον λογαριασμό θα λαμβάνουν σχετικό ηλεκτρονικό μήνυμα.
«Έχουμε λάβει τα μέτρα μας σε περίπτωση που κάποιοι συμπολίτες δεν ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ώστε να παρέμβει ο Δήμος, πράγμα όμως που το απευχόμαστε, γιατί προκύπτουν οικονομικά πρόστιμα για τους ιδιοκτήτες», κατέληξε ο κ. Βλέτσας.
Η κ. Ράγιου αναφέρθηκε στη συνεργασία με τον Δήμο Ιωαννιτών και την εκστρατεία ενημέρωσης που έγινε στις τοπικές κοινότητες. «Ένας τρόπος υπάρχει για να περιορίσουμε τον κίνδυνο πυρκαγιάς: Να μην ανάβουμε φωτιά για κανέναν λόγο στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι τα πρόστιμα που προβλέπονται δεν αποτελούν λύση. «Προέχει να διαμορφώσουμε περιβαλλοντική και κοινωνική κουλτούρα» σημείωσε η κ. Ράγιου, απευθύνοντας από την πλευρά της έκκληση στους πολίτες για τον καθαρισμό των ιδιωτικών χώρων αλλά και για την τήρηση όλων των μέτρων που προβλέπουν οι πυροσβεστικές διατάξεις.

Σχετικά άρθρα

Ισχυρές συστάσεις στο ξεκίνημα της αντιπυρικής περιόδου

Δήμος Ζίτσας – Η έλλειψη προσωπικού το μεγάλο «αγκάθι» ενόψει αντιπυρικής περιόδου

Αδυναμία ανταπόκρισης στο πλήθος των υποχρεώσεων