ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πάνε πίσω οι αλλαγές στα πανεπιστήμια

Ένα βήμα πίσω, τουλάχιστον ως προς την ταχύτητα προώθησης των αλλαγών που επιδιώκει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, κάνει το υπουργείο Παιδείας, δίνοντας… αναβολή στις ανακοινώσεις για τον νέο νόμο πλαίσιο.

Αν και κάποια πρώτα σημεία του νόμου είχαν παρουσιαστεί στους πρυτάνεις των πανεπιστημίων ένα μήνα πριν περίπου, η Σύνοδος των Πρυτάνεων που έλαβε χώρα στα Γιάννενα και ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, μάταια ανέμενε, όπως αποδείχθηκε, περισσότερες λεπτομέρειες επί του σχεδίου.
Η υπουργός Παιδείας Νίκης Κεραμέως, που παραβρέθηκε στην 99η Σύνοδο των Πρυτάνεων μαζί με τον υφυπουργό Άγγελο Συρίγο, δεν εισέφερε κανένα επιπλέον στοιχείο και στις δηλώσεις της στα τοπικά μέσα παρέπεμψε στο άμεσο μέλλον την έναρξη της διαβούλευσης, επισημαίνοντας πως κάποια σημεία παραμένουν σε εκκρεμότητα. Μεταξύ αυτών των σημείων είναι και το θέμα του τρόπου διοίκησης των πανεπιστημίων, με το υπουργείο, σε πρώτη τουλάχιστον φάση, να έχει δώσει την αίσθηση ότι επιδιώκει την επαναφορά των Συμβουλίων Διοίκησης, κάτι που βρίσκει αντίθετους τους πρυτάνεις, καθώς υποβαθμίζεται ο ρόλος των ιδίων αλλά και των Συγκλήτων. Κάποιοι εκτιμούν ότι αυτός είναι και ένας από τους λόγους που καθυστερεί ο νόμος πλαίσιο, καθώς διαφωνίες υπάρχουν ακόμη και μέσα στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος.
Ωστόσο, μέσα στο σχέδιο για τον νόμο πλαίσιο υπάρχουν και σημεία που έχουν κριθεί θετικά από τους πρυτάνεις, όπως το θέμα της διεθνοποίησης των πανεπιστημίων με την εισαγωγή ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών για φοιτητές μη ευρωπαϊκών και τρίτων χωρών, αλλά και με την περαιτέρω συνεργασίες με ξένα πανεπιστήμια, αλλά και ζητήματα που αφορούν την «κινητικότητα» των φοιτητών μεταξύ των Σχολών και Ιδρυμάτων, καθώς και το εκλεκτορικό σύστημα. Όλα αυτά πάντως θα τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων, όταν το υπουργείο Παιδείας αποστείλει και εγγράφως το τελικό σχέδιο, κάτι που έχει ζητήσει το προεδρείο της Συνόδου.

«Στασιμότητα» και για τον νέο ακαδημαϊκό χάρτη

«Στασιμότητα» υπάρχει προς το παρόν και στο θέμα της αναδιάταξης του ακαδημαϊκού χάρτη, με τα πανεπιστήμια να έχουν στείλει τις προτάσεις τους, οι περισσότερες εκ των οποίων, ωστόσο, δεν περιλαμβάνουν μεταβολές και κυρίως συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων.
Επιπλέον, η Σύνοδος, όπως αναφέρθηκε κατά την πρώτη ημέρα, υιοθέτησε τις εισηγήσεις των αρμόδιων αντιπρυτάνεων, επισημαίνοντας ότι οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση θα πρέπει να ξεκινάει «από κάτω», δηλαδή από τα ίδια τα τμήματα και τα πανεπιστήμια, και όχι να επιβάλλεται από το υπουργείο.
Με δεδομένο πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις του υπουργείου για αλλαγές σε επίπεδο τμημάτων, εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν τέτοιες, τουλάχιστον ενόψει της συμπλήρωσης του φετινού μηχανογραφικού δελτίου από τους υποψηφίους, άρα και της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς.
Στο συνολικότερο θέμα της αναδιάταξης του ακαδημαϊκού χάρτη θα «κριθεί» και το θέμα της μεταφοράς της έδρας του Τμήματος Λογιστικής από την Πρέβεζα στα Γιάννενα, όπως έχει προτείνει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Μία πρόταση που είχε ως στόχο να αποτυπωθεί η αλλαγή στο μηχανογραφικό δελτίο, ώστε να μπορέσει το τμήμα να προσελκύσει περισσότερους φοιτητές.
Η ίδια η κ. Κεραμέως ανέφερε, σε συνέντευξή της για την εκπομπή «Κρίσεις» του Ήπειρος TV1, πως το θέμα θα εξεταστεί συνολικά στο πλαίσιο του νέου ακαδημαϊκού χάρτη, ενώ το μεσημέρι υπήρξαν ανακοινώσεις από πολιτικό παράγοντα στην Πρέβεζα πως το τμήμα θα παραμείνει ως έχει, με διαβεβαιώσεις από τον πρωθυπουργό, κάτι που είναι δεδομένο για τη φετινή χρονιά. Τη σταθερή θέση της Περιφέρειας για στήριξη των πανεπιστημιακών σχολών που λειτουργούν σε Άρτα – Πρέβεζα, μετέφερε στην υπουργό και ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης κατά τη συνάντησή τους στο διοικητήριο.
Παράλληλα, την ερχόμενη εβδομάδα ανακοινώνεται και ο φετινός αριθμός των εισακτέων στα πανεπιστήμια της χώρας, ο οποίος, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, θα είναι στο ίδιο επίπεδο με τον περσινό (που δόθηκαν 77.415 θέσεις), με μείωση όμως σε κεντρικές και περιζήτητες Σχολές, πλην των Ιατρικών, και αντίστοιχη αύξηση τους στην επαρχία και τα τμήματα χαμηλότερης ζήτησης.
Από την πλευρά του προεδρεύοντος της Συνόδου, πρύτανη του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλου Αλμπάνη κατατέθηκε πρόταση για αλλαγή του τρόπου καθορισμού με βάση την αναλογία μελών ΔΕΠ/φοιτητών, που στο σύνολο δεν έχει μεγάλες διαφορές, αλλά μειώνει τον αριθμό των υποψηφίων που μένουν «εκτός» πανεπιστημίων από την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, για την οποία η υπουργός επίσης δεν έδειξε διατεθειμένη να προχωρήσει σε κάποια αλλαγή.
Από την άλλη πλευρά, οι πρυτάνεις των ΑΕΙ ζήτησαν έκτακτη οικονομική ενίσχυση για το ενεργειακό κόστος στα Ιδρύματα, καταβολή εθνικής συμμετοχής για τα ερευνητικά προγράμματα, νέες θέσεις μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) για τα κενά που δημιουργούνται από τις αφυπηρετήσεις πανεπιστημιακών, ενώ επισήμαναν και τις ελλείψεις σε διοικητικό προσωπικό.
Τέλος, υποτονικές ήταν οι διαμαρτυρίες που σημειώθηκαν κατά την προσέλευση της κ. Κεραμέως στο ξενοδοχείο που φιλοξένησε τις εργασίες της Συνόδου. Με πανό και συνθήματα ώστε «ο νέος νόμος πλαίσιο να μείνει στα χαρτιά», στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ. και της νεολαίας του υποδέχθηκαν την υπουργό, ενώ τα μέλη του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ο πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Χρ. Γρίβας ζήτησαν την παρέμβαση του πρύτανη και του αντιπρύτανη του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Μηνά Πασχόπουλου προκειμένου να συμπεριληφθεί στο κείμενο των αποφάσεων της Συνόδου το αίτημα της Ομοσπονδίας για προσλήψεις προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων τους.

Συναντήσεις και επισκέψεις

Κατά τη διήμερη επίσκεψή της στα Γιάννενα, με αφορμή τη Σύνοδο Πρυτάνεων, η κα. Κεραμέως, εκτός από τον περιφερειάρχη, με τον οποίο συζήτησαν για τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας αναφορικά με την επαγγελματική εκπαίδευση, την υλοποίηση προγραμμάτων έρευνας και καινοτομίας, τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ειδικά σε ζητήματα κτιριακών υποδομών της Αρχιτεκτονικής Σχολής, συναντήθηκε και με τη Διοικούσα Επιτροπή Ιωαννίνων της ΝΔ, όπου είχε την ευκαιρία να μιλήσει και με στελέχη της ΔΑΚΕ Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Επίσκεψη πραγματοποίησε, τέλος, στο Πρότυπο ΓΕΛ Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, όπου συνομίλησε με μαθητές και μαθήτριες του σχολείου για θέματα που αφορούν τη σχολική ζωή, τις Πανελλήνιες Εξετάσεις και την Τράπεζα Θεμάτων.
Στη συνέχεια, συναντήθηκε στο γραφείο με το Σύλλογο Διδασκόντων και τη διεύθυνση του σχολείου και άκουσε τους προβληματισμούς τους, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμά τους να εγκαινιάσει το Κέντρο Ενημέρωσης του προγράμματος «Σχολεία – Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» (Info Point – EPAS) και να βραβεύσει τους μαθητές που συμμετείχαν στη δράση Ζωγραφική Τοίχου – Mural Arts Project για τη διαμόρφωση του χώρου.

 

Σχετικά άρθρα

Εντός του 2024 ο Ενιαίος Κώδικας Αυτοδιοίκησης

Αποστόλης Τζελέτας

«Θα μας τρελάνετε κα. Κεραμέως;»

Υποχώρηση μόνο στον χρόνο διαβούλευσης