ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πιέζει για low cost εταιρεία η Ένωση Ξενοδόχων

Την προκήρυξη ενός διεθνούς διαγωνισμού για την προσέλκυση εταιρείας χαμηλού κόστους στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων, με τους τοπικούς φορείς να αναλαμβάνουν την κάλυψη της διαφημιστικής προβολής (marketing agreement) των προορισμών, που θα συνδεθούν αεροπορικά με τα Γιάννενα, προτείνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων Στάθης Σιούτης.

Η παρέμβαση αυτή έχει ως κύριους αποδέκτες την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Δήμο Ιωαννιτών, που δε δείχνουν προς το παρόν την ίδια διάθεση να ακολουθήσουν το συγκεκριμένο μοντέλο για την αεροπορική σύνδεση των Ιωαννίνων με το εξωτερικό και επικεντρώνουν τις προσπάθειες στο να πειστεί ο κύριος ελληνικός αερομεταφορέας να εντάξει στους σχεδιασμούς του για διεθνείς πτήσεις και τα Γιάννενα. Σε αντίθεση με το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, που συμπλέει με την Ένωση Ξενοδόχων και έχει προθυμοποιηθεί να χρηματοδοτήσει τη μελέτη που απαιτείται για την προσέλκυση μιας low cost αεροπορικής εταιρείας.
Η Ένωση Ξενοδόχων έχει ως βασικό της επιχείρημα το παράδειγμα άλλων περιοχών της Ελλάδας, όπως της Ρόδου, της Κεφαλλονιάς, της Κέρκυρας, των Χανίων και εσχάτως του Βόλου, όπου αναμένεται αύξηση στις πτήσεις του αεροδρομίου της Αγχιάλου κατά 140% το 2022, μετά την πρόσφατη συμφωνία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Επιμελητηρίου Μαγνησίας με την εταιρεία Eurowings GmbH , που σύνδεσε την πρωτεύουσα της Μαγνησίας με δύο αεροδρόμια της Γερμανίας.
«Η ευκαιρία που μας παρουσιάζεται είναι τεράστια. Αξιοποιώντας τα κονδύλια που δε διατέθηκαν στις τουριστικές εκθέσεις λόγω της πανδημίας, μπορούμε να τα καταφέρουμε. Το κέρδος για τον προορισμό θα είναι πολλαπλάσιο τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Είναι στο χέρι όλων μας να την αξιοποιήσουμε, για να ενισχύσουμε τον τουρισμό προϊόν της περιοχής όλο το χρόνο», αναφέρει ο κ. Σιούτης, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να διερευνηθεί και η δυνατότητα ένταξης των παραπάνω δράσεων ή τμήματος αυτών στο νέο πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Ηπείρου στο ΕΣΠΑ 2021-2027. Επίσης, κάνει γνωστό ότι η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων είχε αλληλογραφία τον Απρίλιο του 2021 με εταιρεία-κολοσσό χαμηλού κόστους (εννοεί τη Ryanair), ενώ τη σύνδεση με τη Γερμανία ειδικά στηρίζει και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών Εξωτερικού.
Σε πρώτη φάση, οι προορισμοί που προτείνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων να συνδεθούν με πτήσεις είναι το Ντίσελντορφ ή η Φρανκφούρτη (από τις αρχές Απριλίου μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου), η Λάρνακα (από τα μέσα Μαΐου μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου), το Ισραήλ (από τα μέσα Μαΐου μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου), το Άμστερνταμ (από τα μέσα Μαΐου μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου) και η Κρήτη (από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι τα τέλη Απριλίου).

Αντιπολιτευτικές παραινέσεις για την Tus Air

Παρά τις πολύχρονες προσπάθειες να υπάρχει σταθερή αεροπορική σύνδεση των Ιωαννίνων με προορισμούς του εξωτερικού, αυτό δεν έχει καταστεί δυνατό, πέρα από τις πτήσεις τσάρτερ από βορειοευρωπαϊκές χώρες, που τα τελευταία χρόνια προσγειώνονται στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, λόγω κυρίως των χαμηλότερων τελών σε σχέση με αυτά που διαχειρίζεται η Fraport. Εξαίρεση αποτέλεσε η βραχύβια παρουσία της Tus Air, η οποία για ένα διάστημα λίγων μηνών συνέδεσε αεροπορικά τα Γιάννενα με τη Λάρνακα με δύο πτήσεις σε εβδομαδιαία βάση. Τα οικονομικά προβλήματα, όμως, της κυπριακής εταιρείας έβαλαν τέλος στην αεροπορική σύνδεση και μαζί στα όνειρά για σύνδεση των Ιωαννίνων και με άλλους προορισμούς, όπως το Ισραήλ, η Ιταλία και η Γερμανία.
Τα τελευταία δύο χρόνια και μετά την εξυγίανσή της η Tus Air επέστρεψε και διευρύνει συνεχώς το πτητικό της πρόγραμμα. Μάλιστα, από 4 Ιουνίου θα εκτελεί και δύο πτήσεις την εβδομάδα στο αεροδρόμιο του Ακτίου. Το γεγονός αυτό σημειώνει σε ανάρτησή του στο facebook ο πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα» Θωμάς Μπέγκας, ο οποίος σημειώνει, επίσης, ότι υπουργός Μεταφορών της κυβέρνησης της Κύπρου είναι ο πρώην δήμαρχος της αδελφοποιημένης με τον Δήμο Ιωαννιτών Αγίας Νάπας Γιάννης Καρούσος. «Μήπως πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες από τη δημοτική αρχή για την επανέναρξη των πτήσεων Γιάννενα-Λάρνακα;
Στο θέμα είχα αναφερθεί ξανά σε πρόσφατη ανάρτηση μου αλλά οι εξελίξεις φαίνεται ότι τρέχουν πολύ γρήγορα. Καλός ο ύπνος του δικαίου αλλά δεν προσφέρει κάτι στον τόπο…», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σχετικά άρθρα

Ψηλά στην ατζέντα τα ζητήματα προσβασιμότητας

Στοίχημα η μετάβαση από τον σχεδιασμό στην πράξη

Αποστόλης Τζελέτας

Προβολή και τουριστικές υποδομές στο τραπέζι