ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Συνεχής η προσπάθεια αναβάθμισης του ΠΓΝΙ

Ταυτόχρονα με τη μεγάλη πίεση που δέχθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια οι Μονάδες Λοιμωδών, τα ΤΕΠ αλλά και το σύνολο των κλινικών, μια πίεση που ευτυχώς έχει αρχίσει να εκτονώνεται σε επίπεδο εισαγωγών και νοσηλειών ασθενών με covid-19, σημαντική ήταν η κινητοποίηση σε διοικητικό και τεχνικό επίπεδο για την αναβάθμιση των υπηρεσιών και υποδομών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Η λειτουργία του ΠΓΝΙ συνεχίζεται από τις αρχές του 2022 σε πλήρη ανάπτυξη, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο διοικητής Νίκος Κατσακιώρης, σημειώνοντας πως όλο αυτό το διάστημα σημαντικά έργα και παρεμβάσεις βελτίωσης υποδομών εξελίσσονταν στο νοσοκομείο.
Όπως ανέφερε, από τις αρχές του 2022 επισκέφθηκαν το ΠΓΝΙ 70.000 ασθενείς περίπου και νοσηλεύτηκαν περί τις 26.000. Παράλληλα διενεργήθηκαν 3.100 εγχειρήσεις, 1000 και πλέον επεμβατικές πράξεις στο αιμοδυναμικό εργαστήριο, 51.200 απεικονιστικές και 1,2 εκ. εργαστηριακές εξετάσεις.
Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη μια τεράστια προσπάθεια συντήρησης του κτιρίου και ενεργειακής αναβάθμισής του, καθώς και εργασίες αντικατάστασης της παρωχημένης τεχνολογίας ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και εγκαταστάσεων.
Μεταξύ των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι η ανέγερση του κτιρίου για την μετεγκατάσταση του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου, προϋπολογισμού 660.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από την περιφέρεια Ηπείρου και ίδιους πόρους, αλλά και η εγκατάσταση του PET CT, μια δωρεά «ορόσημο» του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος, ύψους 1,8 εκ. ευρώ. «Οι πολίτες όχι μόνο της Ηπείρου αλλά και ολόκληρης της ΒΔ Ελλάδας θα μπορούν να πραγματοποιούν την εξέταση εδώ και να μην αναγκάζονται να πηγαίνουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπως γίνεται σήμερα», ανέφερε ο κ. Κατσακιώρης, εκτιμώντας πως εντός του καλοκαιριού θα έχει ολοκληρωθεί η διαμόρφωση του ισογείου του 4ου κτιρίου και η εγκατάσταση του κτιρίου.
Τις υποδομές συμπληρώνει ένα ελικοδρόμιο, που κατασκευάζεται με χρηματοδότηση από ίδιους πόρους και δωρεά, προκειμένου να αδειοδοτηθεί στην συνέχεια από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
Ταυτόχρονα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την προμήθεια 86 ιατρικών μηχανημάτων, απαραίτητων σε τμήματα, μονάδες θεραπείας και εργαστήρια του νοσοκομείου. Πρόκειται για ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, το οποίο θα αποκτηθεί μέσω προγράμματος Interreg, που υλοποιεί η περιφέρεια Ηπείρου, με προϋπολογισμό 1,25 εκ. ευρώ.
«Υπάρχει σαφώς αισθητή μείωση στις εισαγωγές και νοσηλείες covid, έχουμε προετοιμαστεί όλο αυτό το διάστημα με το απαιτούμενο προσωπικό και εξοπλισμό και το νοσοκομείο βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία και ανάπτυξη, ώστε να παρέχει τις απαιτούμενες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες», κατέληξε ο κ. Κατσακιώρης στέλνοντας τις ευχές του για το Πάσχα και ευχαριστώντας τους εργαζόμενους του νοσοκομείου.

Σχετικά άρθρα

ΠΓΝΙ- Ενίσχυση του Βρογχοσκοπικού Εργαστηρίου με δωρεά από τη Βουλή

Δύο νοσοκομεία στην ίδια… μασχάλη για τον Σπ. Δερδεμέζη

Αγώνας δρόμου για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος