ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Λύσεις χωρίς Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο δε θα υπάρξουν

«Αιχμάλωτοι» της καθυστέρησης ολοκλήρωσης του πολεοδομικού σχεδιασμού του Δήμου Ιωαννιτών θα παραμείνουν για αρκετό καιρό ακόμη οι κάτοικοι της παραλίμνιας περιοχής του Μάτσικα, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με προβλήματα που αφορούν τη δόμηση και την έλλειψη βασικής αστικής υποδομής στην περιοχή.

Αυτό προέκυψε από τη συνάντηση εκπροσώπων των κατοίκων με τον βουλευτή Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Σταύρο Καλογιάννη, στην οποία συζητήθηκαν όλα τα προβλήματα που απασχολούν την περιοχή, ενώ εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους σε ό,τι αφορά τη χάραξη του παραλίμνιου ποδηλατόδρομου, όπως αυτός είχε σχεδιαστεί προ δέκα και πλέον ετών.
Ο Σταύρος Καλογιάννης ανέφερε ότι τα πολεοδομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα στο λεκανοπέδιο είναι σύνθετα και αλληλένδετα, καθώς η αδιαφορία πολλών ετών έχει συσσωρεύσει και οξύνει τα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζονταν, στο σύνολό τους, από το Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων που ολοκληρώθηκε το 2009. Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, είχαν εγκριθεί τα Σχέδια Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) των τότε Δήμων Μπιζανίου (ΦΕΚ 529 ΑΑΠ/2009) και Εκάλης (ΦΕΚ 211 ΑΑΠΘ/2009), που ήταν απολύτως συμβατά με τις κατευθύνσεις του Ρυθμιστικού.
Ο κ. Καλογιάννης ενημέρωσε τους κατοίκους ότι από την άνοιξη του 2019 εκπονείται Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) για την προστασία της Παμβώτιδας, που θα εγκριθεί με Προεδρικό Διάταγμα, ενώ αναμένεται η ανάθεση μελέτης Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ), το οποίο θα εγκριθεί με άλλο Προεδρικό Διάταγμα. Παράλληλα, πρέπει να εκπονηθεί νέα μελέτη για τον παραλίμνιο ποδηλατόδρομο ή να επικαιροποιηθεί η παλιά, αν αυτό είναι εφικτό. Εάν δοθεί προτεραιότητα στη μελέτη ποδηλατόδρομου, τόνισε ο Σταύρος Καλογιάννης, αναμένεται να καθυστερήσει η ολοκλήρωση και έγκριση των άλλων δύο μελετών (ΕΠΜ και ΤΠΣ) που είναι κρίσιμες για τη χωρική οργάνωση και ανάπτυξη του λεκανοπεδίου, αφού θα πρέπει αυτές να λάβουν υπόψη τα δεδομένα της χάραξης του ποδηλατόδρομου.
«Κατέστησα σαφές πως για να δοθεί οριστική λύση στα θέματα, πρέπει να ολοκληρωθεί το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τον Δήμο Ιωαννιτών και ειδική πολεοδομική μελέτη για τον Μάτσικα, που θα καθορίσει τους όρους δόμησης, ώστε να αποκατασταθούν οι κάτοικοι στη συγκεκριμένη περιοχή, χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στο παραλίμνιο μέτωπο της πόλης. Αυτή είναι πάγια θέση μου. Επισήμανα επίσης στους εκπροσώπους των κατοίκων του Μάτσικα ότι, σε κάθε περίπτωση, η ολοκλήρωση των προαναφερόμενων μελετών δεν μπορεί να γίνει εντός του τρέχοντος έτους, αλλά θα απαιτήσει αρκετό διάστημα, που θα εξαρτηθεί από τον χρόνο ανάθεσής τους και, ακολούθως, από τους χρόνους διαβούλευσης και ανταπόκρισης των αρμόδιων Υπηρεσιών. Οφείλουν συνεπώς τα συναρμόδια Υπουργεία να ορίσουν τις προτεραιότητες και να θέσουν σαφή χρονοδιαγράμματα», ανέφερε στους κατοίκους ο Σταύρος Καλογιάννης, σημειώνοντας την πάγια θέση του ότι πρέπει επιτέλους το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων να αποκτήσει ενιαίο και σύγχρονο σχεδιασμό, με γνώμονα την αειφορία.

Και θέμα επανακαθορισμού της όχθης

Στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα του επανακαθορισμού των οριογραμμών της όχθης και της παρόχθιας ζώνης, με τους κατοίκους να επισημαίνουν ότι είναι αναγκαίος, «ώστε να αρθούν οι κατάφωρες αδικίες και τα αδιέξοδα». Θέση με την οποία, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ιδιοκτητών – Κατοίκων περιοχής Μάτσικα, συμφώνησε απόλυτα ο κ. Καλογιάννης. Η «συμφωνία» αυτή, πάντως, δεν καταγράφεται στο δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Στ. Καλογιάννης, κάτι που προφανώς οδήγησε τους ιδιοκτήτες-κατοίκους στο δικό τους συμπληρωματικό δελτίο τύπου.

Σχετικά άρθρα

«Καμπανάκι» με διπλή ανάγνωση για το Πάρκο Τεχνολογίας

«Έπραξα το καθήκον μου στο ακέραιο»

Γεωργία Χαλάτση

Έβαλε τέλος στα σενάρια για Δήμο και Περιφέρεια