ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πώς θέλουμε να είναι τα Γιάννενα;

Ένα ενδιαφέρον ερωτηματολόγιο που μας δίνει την ευκαιρία να συμμετάσχουμε στον σχεδιασμό της πόλης.

Τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά οι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης αναφέρονται σε συμμετοχικές διαδικασίες. Πολλές φορές η δημοτική αρχή, τόσο η νυν όσο και η προηγούμενη, έχει δεχτεί κριτική για το ότι στον σχεδιασμό και τη λήψη αποφάσεων για σημαντικά ζητήματα στην πόλη, παρά τις διακηρύξεις τους, δεν έχει ζητήσει την άποψη των πολιτών. Όλες οι αποφάσεις για τον στρατηγικό σχεδιασμό του δημόσιου χώρου λαμβάνονται από μικρές ομάδες «ειδικών» πίσω από κλειστές πόρτες και οι πολίτες βρίσκονται περιορισμένοι στον ρόλο του ψηφοφόρου.

Για παράδειγμα, στην περίπτωση της αξιοποίησης του κτηρίου του παλιού Πανεπιστημίου, η δημοτική αρχή φαίνεται να έχει προαποφασίσει, βασιζόμενη αποκλειστικά στη δική της άποψη για το μέλλον της πόλης, να στεγάσει εκεί το νέο Δημαρχείο. Από την άλλη, η παράταξη του πρώην Δημάρχου μέμφεται τη δημοτική αρχή για «προσχηματικό διάλογο», αλλά καταθέτει λεπτομερέστατη πρόταση, εκπορευόμενη και αυτή από απόψεις που διαμορφώνονται αποκλειστικά στα γραφεία της. Οι πολίτες είναι εκτός διαδικασίας και κανείς δεν φαίνεται να έχει τη βούληση ή τη γνώση (ή και τα δύο), σύντομα, να τους εμπλέξει μεθοδικά στον στρατηγικό σχεδιασμό του δημόσιου χώρου της πόλης.

Αν όμως οι αιρετοί δεν επιδιώκουν τη συμμετοχή των πολιτών, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλοι δρόμοι για να ξεκινήσουν συμμετοχικές διαδικασίες. Τελευταία ήρθε σε γνώση μας η ερευνητική προσπάθεια του Βασίλη Φλούδα να μελετήσει την πολύπλευρη διαδικασία του συμμετοχικού σχεδιασμού στις ελληνικές πόλεις. Στο πλαίσιο της έρευνάς του σκοπεύει να οργανώσει διαδικασίες συμμετοχικού σχεδιασμού και σε πρώτη φάση η έρευνα συγκεντρώνει απόψεις των πολιτών για την ποιότητα ζωής στα Ιωάννινα. Ήδη περισσότεροι από 350 συμπολίτες έχουν απαντήσει στο σχετικό online ερωτηματολόγιο και, αν θέλετε να συμβάλετε, σας προτρέπουμε να το συμπληρώσετε και εσείς (διάρκεια περίπου 7 λεπτά) ακολουθώντας το link: https://forms.gle/YRQ2FwocP8WhSV2AA

Περισσότερες πληροφορίες: Βασίλης Φλούδας, υποψήφιος διδάκτορας Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, vasilisfloudas@gmail.com.

Σχετικά άρθρα

Κυκλικοί κόμβοι; Ναι!

Ηπειρωτικός Αγών

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. το μοναδικό εμπόδιο απέναντι σε μια ασύδοτη και ανεξέλεγκτη ΝΔ»

Γεωργία Χαλάτση

Απόκριες 1959

Λουκία Τζάλλα