ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πρόσθετα μέτρα και παραινέσεις για κατανόηση

Τη λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων από την Αλβανία προς την ενδοχώρα και το αντίστροφο κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα, προκειμένου να μην υπάρξουν φαινόμενα ταλαιπωρίας σαν αυτά που παρατηρούνται στις μεγάλες «εξόδους», εξέτασαν από κοινού οι αστυνομικές και τελωνειακές αρχές της Ελλάδας και της Αλβανίας, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Κακαβιά.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σε υψηλό θεσμικό επίπεδο, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου και του υφυπουργού Εσωτερικών της Αλβανίας Andi Mahila, καθώς και αξιωματικών της αστυνομίας από την Ήπειρο, τη Δυτική Μακεδονία και όμορες περιοχές της γείτονος χώρας.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται αυξημένη κίνηση στους μεθοριακούς σταθμούς, όπως και την περίοδο του καλοκαιριού, σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, ο οποίος ανέφερε ότι θα γίνουν όλα όσα χρειάζονται για την επιτάχυνση της διαδικασίας τους διαβατηριακού ελέγχου, χωρίς να γίνουν βέβαια «εκπτώσεις» σε σχέση με τα προβλεπόμενα από τη Συνθήκη Σέγκεν.
Για τον λόγο αυτό, ο κ. Οικονόμου, πέρα από τις δεσμεύσεις για τη λήψη όλων των πρακτικών μέτρων από τις δύο πλευρές, κάλεσε τους πολίτες να δείξουν κατανόηση και να συμβάλλουν, ώστε οι καθυστερήσεις να είναι οι μικρότερες δυνατές. «Ζητάμε από όσους πρόκειται να ταξιδέψουν για τις ημέρες του Πάσχα, να είναι υπομονετικοί, να έχουν κατανόηση και να βοηθούν με τη στάση τους το έργο των αρχών, ώστε οι καθυστερήσεις να είναι όσο το δυνατό, μικρότερες», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Εντός του έτους το Κοινό Σημείο Επαφής

Από το Τελωνείο της Κακαβιάς, οι δύο υφυπουργοί επιβεβαίωσαν τη συνέχιση της συνεργασίας τους στο πλαίσιο της λειτουργίας του Κέντρου Αστυνομικής και Τελωνειακής Συνεργασίας Ελλάδας – Αλβανίας, στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπογράφηκε τον Ιανουάριο του 2021.
Σημειώνεται ότι το Κέντρο Επαφής στεγάζεται σε κτίριο επί ελληνικού εδάφους, στην περιοχή του συνοριακού σημείου διέλευσης στην Κακαβιά, και θα στελεχωθεί από αστυνομικό και τελωνειακό προσωπικό των δύο χωρών, που θα εργάζονται σε ενιαίο χώρο.
Κύριος σκοπός του Κέντρου είναι η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρμόδιων Αρχών επιβολής του νόμου, σε περιφερειακό επίπεδο, και η έμπρακτη αναβάθμιση της συνοριακής συνεργασίας στον έλεγχο του διασυνοριακού οργανωμένου εγκλήματος και της παράνομης μετανάστευσης.
Η ανταλλαγή πληροφοριών, μέσω του Κέντρου, αφορά κυρίως την παράνομη μετανάστευση, την εμπορία ανθρώπων, τον βίαιο εξτρεμισμό, την παραποίηση ταξιδιωτικών εγγράφων, την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, πυροβόλων όπλων και πυρομαχικών, καθώς και παραβάσεις που σχετίζονται με τον τελωνειακό κώδικα.
Το Κέντρο πρόκειται να λειτουργήσει εντός του έτους, καθημερινά και σε 24ωρη βάση, όπως ανέφερε ο κ. Οικονόμου, τονίζοντας την αγαστή συνεργασία των δύο πλευρών. «Είμαστε συνεργάτες και στεκόμαστε απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ έστειλε και ένα μήνυμα σε όσους «κύκλους» αναζητούν προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών.
«Προβλήματα δεν υπάρχουν. Ήμασταν και παραμένουμε και φίλοι και στρατηγικοί σύμμαχοι», σημείωσε και επεσήμανε τη σταθερή στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας, καθώς και τη συνεργασία τους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. «Στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα φιλίας και στρατηγικής συνεργασίας και ένα μήνυμα στο οργανωμένο έγκλημα ότι κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί», ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

Σχετικά άρθρα

Σε επιχειρησιακή λειτουργία το Κοινό Κέντρο Επαφής στην Κακαβιά

Συνελήφθη 21 χρόνια μετά για ανθρωποκτονία

«Τρέχει» το θέμα του νέου καταστήματος κράτησης