ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στη Λιγοψά το γεωτρύπανο της Energean

Σε περιοχή της Λιγοψάς του Δήμου Ζίτσας θα γίνει η ερευνητική γεώτρηση για τον εντοπισμό κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Ήπειρο.

Την τοποθεσία που έχει επιλεγεί, έκανε γνωστή ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, επικαλούμενος πρόσφατη επικοινωνία του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με την έναρξη ερευνητικών γεωτρήσεων για την ύπαρξη αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων εντός του 2023.
«Την προηγούμενη εβδομάδα με κάλεσε ο πρωθυπουργός και μου ανακοίνωσε ότι τα Γιάννενα, και δη ο Δήμος Ζίτσας, είναι ένα μέρος, όπου θα γίνει η έρευνα για το φυσικό αέριο. Το ανακοίνωσα και δεσμεύομαι πλέον ότι ως περιφερειάρχης Ηπείρου εγώ θα στηρίξω αυτή την προσπάθεια και εύχομαι να βρούμε το επιθυμητό στο μέρος που θα γίνουν οι τελικές έρευνες», ανέφερε σε δηλώσεις του.
Όπως προκύπτει, το ακριβές οικόπεδο δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, με την Energean να είναι σε συνεννόηση με τον Δήμο Ζίτσας. Ήδη από την ημέρα των ανακοινώσεων για επιτάχυνση των διαδικασιών έρευνας για την ύπαρξη αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων στην περιοχή, ήταν γνωστό πως η γεώτρηση δε θα γίνει σε περιοχή του Δήμου Ζαγορίου, καθώς γινόταν αναφορά για γεώτρηση «μακριά από τις ιδιαίτερα ευαίσθητες από περιβαλλοντικής πλευράς περιοχές». Ωστόσο, οι πληροφορίες ήθελαν να είναι περιοχή στον Δήμο Πωγωνίου αυτή που θα επιλεγεί, ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκαν. Σημειώνεται ότι το 2000-2001 ερευνητική γεώτρηση για πετρέλαιο είχε γίνει κοντά στο χωριό Νεγράδες, λίγα χιλιόμετρα πριν το Καλπάκι.

Ενημερώθηκε και ο Πρόεδρος της Βουλής

Για τη θετική προοπτική των ερευνών για φυσικό αέριο σε χερσαίο οικόπεδο στον Νομό Ιωαννίνων ενημερώθηκε και ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας από υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας Energean, με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου Μαθιό Ρήγα.
«Από την ενημέρωση που είχα από στελέχη της Energean, που έχει ήδη κάνει σεισμικές έρευνες σε έξι δήμους της Ηπείρου, προκύπτουν θετικές ενδείξεις για εντοπισμό κοιτάσματος φυσικού αερίου στον Νομό Ιωαννίνων και προγραμματιζόμενη διερευνητική γεώτρηση στα μέσα του 2023. Προφανώς βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή μιας εκ πρώτης όψεως πολύ θετικής εξέλιξης, που, αν ευδοκιμήσει, θα ωφεληθεί πολλαπλά τόσο ο τόπος μας όσο και η χώρα, λόγω της ανάγκης η επαρκής και εγχώρια προσφορά φυσικού αερίου να προστατεύει τον καταναλωτή από υψηλές τιμές, χωρίς ασφαλώς να επιβαρυνθεί το φυσικό περιβάλλον. Εννοείται, επίσης, ότι η αντικειμενική ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων θεσμικών φορέων είναι απαραίτητη, καθώς και της κοινής γνώμης», ανέφερε σε δήλωσή του ο Κ. Τασούλας, προσθέτοντας ότι είναι φανερό πως η επιτάχυνση αυτών των ερευνών έχει να κάνει με την ανάγκη ενεργειακής απεξάρτησης και κατά το δυνατόν αυτονομίας της χώρας μας εν όψει των επιπτώσεων της πολεμικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σχετικά άρθρα

Κυκλικοί κόμβοι: Έρχεται η σειρά της περιφερειακής οδού

Στο κεντρικό κράτος το μπαλάκι για την Παμβώτιδα

Η πίτα του Ταμείου Ανάκαμψης και το κομμάτι της Ηπείρου