ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μετάπτωση στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6% ζητούν οι ΔΕΥΑ

Μείωση με μόνιμο χαρακτήρα του συντελεστή Φ.Π.Α. για το νερό στον χαμηλό συντελεστή Φ.Π.Α. 6% από 13%, ζητούν οι ΔΕΥΑ της χώρας, με στόχο την ανακούφιση πολιτών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν μεγάλη οικονομική δυσπραγία.

Μάλιστα, με βάση τη μελέτη που έχουν αποστείλει στο υπουργείο Οικονομικών, το ποσό που αντιστοιχεί στην προτεινόμενη μείωση στο σύνολο των φορέων ύδρευσης στην Ελλάδα (Δ.Ε.Υ.Α., ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και Δήμοι) για το σύνολο των πολιτών της χώρας, ανέρχεται σε μόλις 44,17 εκ. ευρώ, που αποτελεί το 0,022% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας, στοιχείο που καταδεικνύει ότι η αιτούμενη μείωση στον κατώτερο συντελεστή για το σημαντικότερο αγαθό για τον άνθρωπο, που είναι το νερό, είναι εφικτή.

Αντιθέτως, η εν λόγω μείωση θα απέφερε σε κάθε δημότη μείωση της τάξης του 4,17% επί της συνολικής τιμής του νερού, αναφέρει εκ μέρους των 122 ΔΕΥΑ ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης Γ. Μαρινάκης, σημειώνοντας πως αυτό θα συνέβαλε στη μείωση του κόστους ζωής των πολιτών, χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα στα οικονομικά αποτελέσματα της Ελλάδας.

Στην επιστολή προς τον υφυπουργό Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας Απόστολο Βεσυρόπουλο, η Ένωση επισημαίνει πως το αίτημα για μείωση του ΦΠΑ είχε κατατεθεί από το 2020, χωρίς να έχει γίνει αποδεκτό. «Σήμερα, ωστόσο, φαίνεται ότι η οικονομική συγκυρία είναι κατάλληλη για την ικανοποίηση του αιτήματός μας. Η αύξηση των τιμών σε όλο το φάσμα των αγαθών, λόγω της διεθνούς αύξησης των πρώτων υλών, των μεταφορικών, της ενέργειας και του γεωπολιτικού προβλήματος στην Ουκρανία, μειώνει το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών και επιδεινώνει την οικονομική τους κατάσταση», αναφέρεται στην επιστολή, που επαναφέρει το αίτημα με αφορμή και τις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα ότι θα κατατεθεί άμεσα συμπληρωματικός προϋπολογισμός και ότι εξετάζεται η μείωση του Φ.Π.Α. στα τρόφιμα ως μέτρο ενίσχυσης των καταναλωτών.

Κλείνοντας, υπενθυμίζει ότι το υπουργείο Εσωτερικών συμμερίζεται την αγωνία των Δ.Ε.Υ.Α. για στήριξη των καταναλωτών και συνηγορεί στο αίτημά, όπως προέκυψε και από την τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στ. Πέτσα στη γενική συνέλευση της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. στις 12 Νοεμβρίου 2021.

«Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη σας ότι σε καμιά περίπτωση οι Δ.Ε.Υ.Α. δεν επιδιώκουν να εκμεταλλευθούν τη συγκεκριμένη δραματική συγκυρία, αλλά επειδή ως κοινωφελείς επιχειρήσεις έχουν υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, ζητούν τη μείωση του ΦΠΑ στο νερό με μοναδικό στόχο την κοινή ωφέλεια», καταλήγει η επιστολή.

Σχετικά άρθρα

Το «καλό» σενάριο η αποδοχή της πρότασης της ΚΕΔΕ

Αντιπρόταση για τη συγχώνευση των ΔΕΥΑ με «ολιστικό» χαρακτήρα

Συγχωνεύσεις ΔΕΥΑ εντός του 2024 ο στόχος της κυβέρνησης