ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Ξεκληρίζονται κοπάδια» φωνάζουν οι κτηνοτρόφοι

Μεγαλύτερη στήριξη, προκειμένου να διασωθεί η κτηνοτροφία και να μπορέσει ο πρωτογενής τομέας να ενισχυθεί και να εξασφαλίσει και τη διατροφική επάρκεια της χώρας, ζητούν οι αγροτοκτηνοτρόφοι.

Η διοίκηση του Γενικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Ένωση Αγροτών» συναντήθηκε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Γεωργαντά κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα Γιάννενα, ωστόσο φαίνεται πως δεν υπάρχει ικανοποίηση από τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως σήμερα, ύψους 200 εκατομμυρίων, που αφορούν το αγροτικό πετρέλαιο, τη μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα και την ενίσχυση για τις ζωοτροφές.

«Δεν περιμέναμε κάτι περισσότερο, αλλά θα έπρεπε να δουν το πρόβλημα που υπάρχει. Ξεκληρίζονται κοπάδια, είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση. Θα έπρεπε η κυβέρνηση να μελετήσει καλύτερα την κατάσταση και ειδικά τη στήριξη των ζωοτροφών για να σώσουμε την κτηνοτροφία. Αν χαθεί η παραγωγή, θα είναι δύσκολο να αναπληρωθεί», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της «Ένωσης Αγροτών» Χάρης Λιούρης.

Στο υπόμνημα που παραδόθηκε στον υπουργό, περιλαμβάνονται μέτρα όπως η άμεση κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στην ηλεκτρική ενέργεια, η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου σε ποσοστό επί της αξίας πωλήσεως όλων των αγροκτηνοπτηνοτροφικών προϊόντων σε όλους τους τομείς της φυτικής και ζωικής παραγωγής, όπως ίσχυε και στο παρελθόν, η άμεση ρύθμιση των κτηνοπτηνοτροφικών δανείων με ταυτόχρονη διαγραφή των τόκων, τα οποία χορηγήθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και των οφειλών προς το Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, η πλήρη απαλλαγή των αγροτοκτηνοτροφικών κτισμάτων από την επιβολή ΕΝΦΙΑ και η χρηματοδοτική στήριξη των αγροτών τόσο με κεφάλαια κίνησης όσο και με μακροπρόθεσμα δάνεια για την αξιοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων.

Σχετικά άρθρα

Από ευκαιρία… αναγκαιότητα η αξιοποίηση των προγραμμάτων

Ημερίδα για τη νέα ΚΑΠ, τα Σχέδια Βελτίωσης και το Leader

Συρρίκνωση της κτηνοτροφίας και το 2023 βλέπει ο Χ. Λιούρης