ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Εντός 2022, αλλά με εκκρεμότητες η δημοπράτηση του Ιωάννινα – Κακαβιά

Οριακά φαίνεται πως θα προλάβει να δημοπρατηθεί εντός του 2022 ο οδικός άξονας Ιωάννινα – Κακαβιά, προκειμένου να τηρηθεί και η δέσμευση, που ανέλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τελευταία του επίσκεψη στα Γιάννενα τον περασμένο Νοέμβριο.

Αυτό προκύπτει από τα όσα κάνει γνωστά ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλογιάννης μετά τη συνάντηση με είχε με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή για όλα τα μεγάλα έργα υποδομής και ανάπτυξης που σχεδιάζονται στην Ήπειρο.
Το Υπουργείο Υποδομών εκτιμά ότι οι μελέτες μπορούν να ολοκληρωθούν εντός εξαμήνου, ωστόσο η περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο, χωρίς όμως αυτό να εμποδίζει τη δημοπράτησή του. Από τα όσα αναφέρονται, δεν προκύπτει διάθεση επανεξέτασης των χαρακτηριστικών του δρόμου, ο οποίος σχεδιάζεται ως δρόμος ταχείας κυκλοφορίας και όχι ως τετράιχνος αυτοκινητόδρομος, με το Υπουργείο να βρίσκεται στη διαδικασία ανάθεσης των μελετών. Ο Σταύρος Καλογιάννης ζήτησε να επιταχυνθεί η εκπόνηση των αναγκαίων μελετών, ώστε να μη χαθεί άλλος χρόνος γι’αυτό το σημαντικό αναπτυξιακό έργο. Υπενθυμίζεται ότι πρέπει να εκπονηθεί μία σειρά μελετών: συγκοινωνιακή, υδραυλική, γεωτεχνική, στατική, μελέτη κτηματολογίου και μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το σύνολο του άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά.
Καμία συγκεκριμένη δέσμευση δεν προκύπτει για την προώθηση δύο άλλων οδικών αξόνων ιδιαίτερης σημασίας για την Ήπειρο. Για τον άξονα Καλπάκι–Κόνιτσα, ο Σταύρος Καλογιάννης ζήτησε από τον υπουργό την έγκριση της μελέτης του μεγάλου τεχνικού έργου στον Βοϊδομάτη, ώστε να εγκριθεί η μελέτη σύνδεσης του Καλπακίου με την Κόνιτσα στο σύνολό της, η οποία έχει λάβει περιβαλλοντική αδειοδότηση. Όπως σημείωσε, η γρήγορη έγκριση της σχετικής μελέτης θα δώσει την ευκαιρία να αξιοποιηθούν οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ (2021-2027) για την κατασκευή του έργου.
Σε ό,τι αφορά την οδική σύνδεση Ιόνιας οδού με Πρέβεζα, οι μελέτες της οποίας έχουν ανατεθεί προ ετών από το Υπουργείο Υποδομών, ο κ. Καλογιάννης ζήτησε από τον υπουργό την ολοκλήρωσή τους, σε οριστικό επίπεδο, ώστε να κλείσει η εκκρεμότητα και να κινηθεί η διαδικασία υλοποίησης.
Τέλος, ο Στ. Καλογιάννης συζήτησε με τον Κ. Καραμανλή τις αυξημένες ανάγκες που έχουν οι δήμοι του Νομού Ιωαννίνων για συντήρηση και βελτίωση του οδικού δικτύου τους. Σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Υποδομών θα εγκρίνει τις επόμενες ημέρες ποσό 250.000 ευρώ για τη βελτίωση του οδικού δικτύου του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων και θα ακολουθήσει χρηματοδότηση και άλλων δήμων.

Σχετικά άρθρα

Κλείνει για προληπτικό έλεγχο η σήραγγα «Μαλακάσι Α»

Αποστόλης Τζελέτας

Δεύτερη ερώτηση στη Βουλή και επίσκεψη Ταχιάου

Αποστόλης Τζελέτας

Η ΑΒΑΞ μειοδότησε για το Ιωάννινα – Κακαβιά

Ηπειρωτικός Αγών