ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Γκρίνια διαρκείας για τη μετακύλιση των μέτρων

Αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης αποτέλεσε η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους για τον Δήμο Ιωαννιτών, όπως και για όλους τους δήμους της χώρας, κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το απόγευμα της Δευτέρας.

Στην πρώτη δια ζώσης, μετά από καιρό, συνεδρίαση, οι οικονομικές επιπτώσεις τέθηκαν τόσο από τον δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ, στον απόηχο της συνάντησης των δημάρχων, που διοργάνωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα.
Ο κ. Ελισάφ εξέφρασε εμμέσως τη μη ικανοποίησή του από τη στάση του υπουργείου, που εκτιμά την αύξηση του ενεργειακού κόστους, σχεδόν στο 1/3 από την εκτίμηση της ΚΕΔΕ και του Δήμου Ιωαννιτών σε ό,τι αφορά σε τοπικό επίπεδο.
«Το ενεργειακό κόστος έχει πολλαπλασιαστεί και για πολλούς δήμους η οικονομική κατάσταση γίνεται εφιαλτική. Πέρα από τους πόρους που δόθηκαν, υπήρξε η δέσμευση ότι θα υπάρξει ενίσχυση και στη διάρκεια του έτους», ανέφερε ο δήμαρχος.
Αυτό σημαίνει, πως ούτε τα μέτρα ενίσχυσης που ελήφθησαν κρίνονται ικανοποιητικά για τους δήμους, τα νομικά τους πρόσωπα και τις ΔΕΥΑ, που επίσης αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας, ούτε δόθηκαν λύσεις για άλλα ζητήματα που έχουν σχέση με την επιβάρυνση των οικονομικών των δήμων, όπως το τέλος ταφής των απορριμμάτων. «Η παραπομπή στο μέλλον είναι μεγάλο πρόβλημα, θα έπρεπε να είχε βρεθεί λύση πριν τη συνάντηση», σημείωσε ο δήμαρχος, προσθέτοντας πως ο υπουργός παρουσίασε μια «ειδυλλιακή εικόνα» και για το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης», εικόνα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θωμάς Μπέγκας δεν αμφισβήτησε την αύξηση του ενεργειακού κόστους, αλλά επέρριψε ευθύνες στη δημοτική αρχή ότι δεν έκανε τίποτε για να μειώσει τις δαπάνες, μέσω της ενεργειακής εξοικονόμησης. Σημείωσε δε πως χρησιμοποιεί ως άλλοθι την ενεργειακή κρίση για την αναποτελεσματικότητά της.
«Την ώρα που η κοινωνία στενάζει, η δημοτική αρχή δεν έχει προχωρήσει στο ελάχιστο το ολοκληρωμένο και εγκεκριμένο σχέδιο διαχείρισης βιώσιμης ενέργειας που παρέλαβε. Αντίθετα, με τα λάθη, την ανικανότητα και τις παραλείψεις της, επιβαρύνει τις τσέπες των συμπολιτών μας, αυξάνοντας τα δημοτικά τέλη», τόνισε ο κ. Μπέγκας.
Παράλληλα, επισήμανε ότι η εμμονή της δημοτικής αρχής να ακυρώσει τον διαγωνισμό για την αντικατάσταση των λαμπτήρων με νέους τεχνολογίας led, στερεί από τον Δήμο μια σημαντική οικονομική ελάφρυνση. «Είστε υπόλογοι απέναντι στον γιαννιώτικο λαό για τα επιπλέον οικονομικά βάρη που του επιβάλλατε με την εμμονή σας να ακυρώσετε έναν ουσιαστικά τελειωμένο διαγωνισμό, που σήμερα θα ανακούφιζε οικονομικά τόσο τα ταμεία του δήμου όσο και τους δημότες του», σημείωσε ο κ. Μπέγκας και αναρωτήθηκε σε ποια φάση βρίσκεται ο νέος διαγωνισμός για τα led κι αν η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΙ θα παραμείνει τουλάχιστον ίδια, ή, λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους, οι δημότες θα δουν αυξήσεις και στα δικά της τιμολόγια. Στην ίδια βάση έθεσε και τον κίνδυνο να σταματήσουν έργα, κατηγορώντας τη δημοτική αρχή ότι επί τρία χρόνια δεν προχώρησε έργα που είχε «κληρονομήσει».
Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023» Τατιάνα Καλογιάννη. «Έχει δίκιο ο κ. Μπέγκας, δεν έχετε κάνει απολύτως τίποτα για μείωση του ενεργειακού κόστους σε κανένα επίπεδο, σε κανέναν τομέα», τόνισε. Παράλληλα δε, προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, υποστηρίζοντας τη θέση του Υπουργείου Εσωτερικών, που επικαλέστηκε ότι τα τελευταία χρόνια δόθηκαν επιπλέον 1,4 δισ. στους δήμους. «Μονίμως οι δήμοι κλαίνε και ζητάνε, γίνονται επαίτες, παρόλο που έχουν ίδια έσοδα, κάτι που δεν υπάρχει στις περιφέρειες. Αντί να ευχαριστείτε γιατί είστε οι πιο τυχεροί, αφού έχετε να αντλήσετε χρήματα από δεκάδες προγράμματα και ταμεία, κλαίγεστε. Η δική μας παράταξη δεν είναι αυτής της άποψης», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Δηκτική ήταν η τοποθέτηση του επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρου Νάτση στη θέση της κ. Καλογιάννη. «340 δήμοι πήραν 1,4 δισ. Τεράστιο ποσό κ. Καλογιάννη;», σημείωσε και συνέχισε λέγοντας πως το ζήτημα είναι που κατευθύνονται τα χρήματα. Τόνισε δε πως θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες μαζί με άλλους φορείς της περιοχής, προκειμένου να υπάρξει στήριξη και των δήμων και της κοινωνίας. «Αυτό είναι το κύριο θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει, γιατί το αδιέξοδο είναι τεράστιο και για τους δήμους και για την κοινωνία. Να υποχρεώσουμε την κυβέρνηση τα χρήματα να κατευθυνθούν προς την κοινωνία και όχι προς εκείνους που κατευθύνθηκαν μέχρι σήμερα», τόνισε ο κ. Νάτσης.
Με μια αιχμή για δείγμα προεκλογικής περιόδους σχολίασε όσα προηγήθηκαν η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Όλυ Τσουμάνη, η οποία τόνισε πως η ενεργειακή κρίση «δε φύτρωσε» αλλά είναι απόρροια της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που θέλει την ενέργεια εμπόρευμα «πανάκριβο και δύσκολα προσβάσιμο στον λαό».
Να αναληφθούν πρωτοβουλίες και να υπάρξει δυναμική διεκδίκηση προς την κυβέρνηση για την ενέργεια και την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ζήτησε και ο επικεφαλής της «Αριστερής Παρέμβασης» Χρήστος Πατσούρας, επισημαίνοντας πως ο πόλεμος στην Ουκρανία χρησιμοποιείται ως άλλοθι από την κυβέρνηση.
Τέλος, στα προβλήματα των δήμων αναφέρθηκε και ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» και μέλος της δημοτικής σύμπραξης Νίκος Γκόντας, σημειώνοντας πως οι δήμοι μέχρι σήμερα αντιμετωπίζονται με απαξίωση από την πολιτεία και ποτέ δεν έχει τηρηθεί η συνταγματική επιταγή για οικονομική αυτοτέλειά τους.

Παράσταση φοιτητών

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου έγινε παράσταση από αντιπροσωπεία των φοιτητικών συλλόγων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Εκπρόσωπός τους αναφέρθηκε στα προβλήματα από το κύμα ακρίβειας και ζήτησε τη συνδρομή του Δήμου, ώστε να υπάρξει μείωση του φοιτητικού εισιτηρίου, δωρεάν μετακίνηση τις ημέρες του Πάσχα, απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και να μη γίνουν διακοπές σε συνδέσεις ρεύματος, νερού και ίντερνετ.
Την κατανόησή τους προς τα αιτήματα των φοιτητών εξέφρασαν όλες οι παρατάξεις, άλλες σθεναρότερα και άλλες όχι. Ωστόσο, αυτό που έχει σημασία και μπορεί να γίνει από την πλευρά της ΔΕΥΑΙ, όπως ενημέρωσε τους φοιτητές ο πρόεδρος Άρης Μπαρτζώκας, είναι πως εφόσον έχει γίνει διακοπή νερού σε φοιτητική κατοικία, μπορεί ο φοιτητής με το πάσο τους να απευθυνθεί στο Γραφείο Εξυπηρέτησης Πελατών και να γίνει επανασύνδεση, ταυτόχρονα με ευνοϊκό διακανονισμό. Το ίδιο μπορεί να γίνει και σε περιπτώσεις οφειλών.
Όπως ανέφερε ο κ. Μπαρτζώκας, τα τελευταία δύο χρόνια δε γινόταν διακοπές υδροδότησης λόγω της πανδημίας, ωστόσο αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να «αποθρασυνθούν οι κακοπληρωτές». Έτσι, η διαδικασία των διακοπών επανήλθε, με τους υπαλλήλους ωστόσο, όπως είναι φυσικό, να μη γνωρίζουν αν πρόκειται για φοιτητική ή μη κατοικία.

Σχετικά άρθρα

Ψηλά στην ατζέντα τα ζητήματα προσβασιμότητας

Στοίχημα η μετάβαση από τον σχεδιασμό στην πράξη

Αποστόλης Τζελέτας

Στη μνήμη ενός σπουδαίου ανθρώπου