ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Φρένο» στις πρυτανικές εκλογές στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Τετράμηνη - υποχρεωτική - παράταση στις θητείες των πρυτανικών αρχών, στα ΑΕΙ που επρόκειτο να διεξαχθούν εκλογές τους επόμενους μήνες, μεταξύ των οποίων και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, προτίθεται να δώσει το υπουργείο Παιδείας, επιδιώκοντας να μην αλλάξουν διοικήσεις έως την κατάθεση του σχεδίου για τον νέο νόμο πλαίσιο.

Στην τροπολογία, που, σύμφωνα με δημοσίευμα του in.gr, θα κατατεθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, αναφέρεται: «Η προκήρυξη εκλογών για την ανάδειξη των πρυτανικών αρχών και των κοσμητόρων σχολών στα ΑΕΙ, η θητεία των οποίων λήγει την 31η/8/2022, δεν δύναται να εκδοθεί πριν την 30η/6/2022 κατά παρέκκλιση του άρθρου 19 του ν.4692/2020 (Α’111) και του άρθρου 19 παρ.3 του ν.4485/2017 9Α’114) αντίστοιχα. Εάν για οποιονδήποτε λόγο εκδοθεί προκήρυξη για την ανάδειξη οργάνων της παρούσας πριν την 30η/6/2022, οι εκλογές θεωρούνται αυτοδικαίως άκυρες».
Υπενθυμίζεται πως η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, πριν λίγες ημέρες, στην έκτακτη Σύνοδο των Πρυτάνεων γνωστοποίησε την πρότασή της για τη μεταρρύθμιση στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Μεταξύ των αλλαγών που φέρεται να προτίθεται να κάνει το υπουργείο Παιδείας, είναι η επαναφορά των Συμβουλίων Διοίκησης, ένα θέμα που και στο παρελθόν είχε προκαλέσει αντιδράσεις, καθιστώντας ουσιαστικά τα Συμβούλια ανενεργά τότε.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η νέα πρόταση του υπουργείου δίνει τέλος στην εκλογή πρυτάνεων απευθείας από το εκλογικό σώμα των ΑΕΙ. Οι πρυτάνεις προτείνεται να επιλέγονται μεταξύ των εσωτερικών μελών των νέων Συμβουλίων των ΑΕΙ, ενώ θα ασχολούνται μόνο με ακαδημαϊκά θέματα των ΑΕΙ, όχι με την οικονομική ή άλλη διαχείρισή τους.
Η αναλυτική πρόταση του υπουργείου, που θα περιλαμβάνει και το νέο μοντέλο διοίκησης των ΑΕΙ, αναμένεται να κατατεθεί εντός του Απριλίου, με την Σύνοδο των Πρυτάνεων που θα πραγματοποιηθεί στα Γιάννενα, τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου, να είναι ιδιαίτερα κρίσιμη.

Σχετικά άρθρα

Εβδομάδα Γερμανόφωνου Κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Με πολλαπλούς συμβολισμούς η Ολυμπιακή Φλόγα στο Πανεπιστήμιο

Γεωργία Χαλάτση

Φυσικό Πανεπιστημίου Ιωαννίνων – «Ατυχής και επιζήμια» κάθε αναφορά περί κινδύνου κλεισίματος