ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πρόθεση στήριξης των Δήμων, αλλά με αστερίσκους

Το ενεργειακό κόστος και το τέλος ταφής τινάζουν στον αέρα τους προϋπολογισμούς των δήμων, με το υπουργείο Εσωτερικών να έχει μεν την πρόθεση να τους στηρίξει, αλλά δεν έχει ακόμη το «πράσινο φως» από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην έκτακτη συνάντηση δημάρχων, την οποία συγκάλεσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται από την ενεργειακή κρίση, προανήγγειλε περαιτέρω στήριξη των δήμων για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους, «γενναίες» λύσεις στο πρόβλημα υποστελέχωσης των ΟΤΑ, παρεμβάσεις το επόμενο δίμηνο στο θέμα της ανακατανομής αρμοδιοτήτων και λύσεις σε επιμέρους ζητήματα που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση.
Μάλιστα, διαβεβαίωσε πως μέχρι τον Μάιο θα υπάρξει νέα ένεση ρευστότητας προς τους δήμους, πέραν της έκτακτης ενίσχυσης 114 εκατ. ευρώ ως πρόσθετη ΚΑΠ και των 14 εκατ. ευρώ για τις δαπάνες των σχολείων που ανακοινώθηκαν πριν λίγα 24ωρα. Παράλληλα, προανήγγειλε διπλή παρέμβαση στο θέμα των δανείων που χορηγεί το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με επιμήκυνση έως και 20 έτη της διάρκειας αποπληρωμής και με ένα «πιο λελογισμένο» επιτόκιο δανεισμού.
Για την ενίσχυση των οφειλών τρίτων προς τους δήμους, οι οποίες, όπως είπε, είναι πάνω από 3 δισ. ευρώ, ενώ εισπράττονται κάθε χρόνιο μόλις 146 εκατ. ευρώ, ανέφερε ότι γίνεται επεξεργασία διαφόρων λύσεων με πιο πιθανή τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού τιτλοποίησης των εσόδων. Διαβεβαίωσε για «σοβαρή και όχι διακοσμητική» αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων από το 2023 και υποσχέθηκε παρεμβάσεις το δεύτερο εξάμηνο του 2022 για την κάλυψη των κενών των δήμων, με υπαλλήλους σε συγκεκριμένες ειδικότητες, μεταξύ των οποίων διοικητικό και οικονομικό προσωπικό.
Είχε προηγηθεί η εισήγηση του προέδρου της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου, ο οποίος περιέγραψε γλαφυρά το πρόβλημα που ανακύπτει στους δήμους, από τον τετραπλασιασμό του κόστους ενέργειας.
«Το άνοιγμα λογαριασμών ρεύματος και θέρμανσης προκαλεί πολλαπλά εγκεφαλικά στους συναδέλφους. Αρδεύσεις, κολυμβητήρια, καύσιμα, σχολικά κτίρια, οδοφωτισμός ανεβάζουν τα κόστη στα ύψη. Η kWh από 6,3 λεπτά, έφτασε την προηγούμενη εβδομάδα μέχρι και τα 55, για να μας κάνει τη χάρη να πέσει περίπου στα 25 αυτές τις ημέρες. Μιλάμε για τετραπλάσιο κόστος. Οι δήμοι δίνουν τον χρόνο 360 εκ. ευρώ σε ρεύμα, καύσιμα και θέρμανση. Ο τετραπλασιασμός αυτού του ποσού, αν όλη η χρονιά πάει έτσι και δεν αποκλιμακωθούν οι τιμές, δείχνει αμέσως το τεράστιο μέγεθος του προβλήματος. Μιλάμε για κόστος ενός δισ. ευρώ!», σημείωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως είναι ένα πρώτο καλό βήμα η πρόσθετη ενίσχυση των δήμων αλλά δεν αρκεί. «Η χρονιά δε σώζεται μόνο με 2-3 έξτρα δόσεις ΚΑΠ. Πρέπει να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα στήριξης», τόνισε.
Ανέφερε, τέλος, πως ακόμη πιο επιτακτική είναι η ενίσχυση των ΔΕΥΑ της χώρας, εκεί όπου αναλογικά το κόστος του ρεύματος είναι ακόμη μεγαλύτερο. «Εδώ η μόνη ρεαλιστική λύση θεωρώ πως είναι μία γενναία επιδότηση της kWh, όπως ακριβώς έγινε με αρκετές κατηγορίες επαγγελματιών, αλλιώς τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουν να σκάνε λογαριασμοί ρεύματος και διακοπές σε βασικές υποδομές», υπογράμμισε.

Τέλος ταφής με πιο ήπια χρέωση

Αναφορικά με το τέλος ταφής απορριμμάτων, ο κ. Πέτσας είπε ότι δεν μπορεί να καταργηθεί, καθώς είναι ευρωπαϊκή υποχρέωση και έχει συνδεθεί με το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν συνεννοήσεις με τον υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα στην κατεύθυνση της κλιμακωτής και πιο ήπιας χρέωσης.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, από την πλευρά του, ζήτησε να υπάρξει άμεσα συνεννόηση, ώστε να μην επιβληθεί, τουλάχιστον αυτή τη χρονική στιγμή. «Πραγματικά το θεωρώ πέρα από κάθε λογική να συζητάμε ακόμη για το τέλος ταφής, την ώρα που γύρω μας όλα τα σκιάζει η ενεργειακή φοβέρα. Δηλαδή λίγα πληρώνουν οι πολίτες μας αυτό το διάστημα, που εμείς θα πάμε να βάλουμε στους λογαριασμούς άλλα 80-100 εκ. ευρώ για να πληρωθούν οι ευθύνες του ίδιου του κράτους, που συνεχίζει να μη βάζει μια στοιχειώδη τάξη στην αγορά της ανακύκλωσης;», τόνισε και κατέληξε: «Καταλαβαίνω απόλυτα τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης για το τέλος ταφής, όμως η λύση δεν μπορεί να είναι η επιβολή του και μάλιστα σε αυτό το ύψος. Όχι έτσι, όχι τόσο, όχι τώρα».

Ανέβασε (;) στροφές το «Αντ. Τρίτσης»

Στα 4,1,δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα φτάσει η απορρόφηση κονδυλίων από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», χάρη στην αύξηση της υπερδέσμευσης στα 3,5 δισ. ευρώ και τις μεταφορές έργων στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο ΕΣΠΑ. Έως το τέλος του μήνα, σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, αναμένεται να εκδοθεί η πρόσκληση για την οδοποιία με έμφαση στην οδική ασφάλεια, ύψους 225 εκατ. ευρώ, που μαζί με την υπερδέσμευση θα φτάσει τα 315 εκατ. ευρώ.
Πάντως, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στις αδικίες του προγράμματος εις βάρος των μικρότερων δήμων, κάνοντας μάλιστα αναφορά και στον Δήμο Δωδώνης. «Πάντως είναι άξιο λόγου πως ενώ μιλάμε για το μεγαλύτερο πρόγραμμα χρηματοδότησης που έχει τρέξει ποτέ, αυτό αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση, ειδικά στους δήμους της επαρχίας, όπου η προσμέτρηση του Φιλόδημου για έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, έργα που η Αττική και η Θεσσαλονίκη βρήκαν έτοιμα με κρατικό χρήμα, περιορίζει το εύρος των έργων που μπορούν να ενταχθούν. Και αυτό θα συνεχίζω να το λέω πως αποτελεί κατάφωρη αδικία. Τι να πούμε στη Δωδώνη που με τον Φιλόδημο και μόνο έχει φτάσει στο 100% του πλαφόν της ή ακόμη περισσότερο στο Αγρίνιο, που θεωρητικά δεν δικαιούται ούτε 1 ευρώ!», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σοβαρές επιφυλάξεις από τον δήμαρχο Ιωαννίνων

Επιφυλάξεις σε σχέση με τη στήριξη που υποσχέθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας, εξέφρασε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρξουν άμεσα μέτρα για το ενεργειακό κόστος και η συζήτηση να μην παραπέμπεται στο μέλλον.
Ειδική αναφορά έκανε στα νομικά πρόσωπα, τα οποία επίσης έχουν επιβαρυνθεί και δε γίνεται γι’ αυτά καμία συζήτηση, ενώ ξεκάθαρος ήταν και ως προς το ότι δεν μπορούν οι ΔΕΥΑ να απορροφήσουν το πρόσθετο κόστος.
Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο Μ. Ελισάφ σε σχέση με το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», αναφέροντας πως οι ρυθμοί ένταξης δεν είναι ικανοποιητικοί, ενώ έθεσε το ερώτημα γιατί δε γίνεται άμεσα η μεταφορά έργων στο Ταμείο Ανάκαμψης, αν δεν υπάρχουν πόροι στο «Αντ. Τρίτσης».

Σχετικά άρθρα

Πίσω στην πολιτεία το μπαλάκι των ευθυνών

Αντιπρόταση για τη συγχώνευση των ΔΕΥΑ με «ολιστικό» χαρακτήρα

Πάνε για Νοέμβριο οι αυτοδιοικητικές εκλογές