ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Κάθε μέρα και άλλο… τροπάρι από τον Α.Σ.Δ.Σ.Α. Ηπείρου

Κατ’ εκτίμηση και όχι με καταμέτρηση πραγματικών ποσοτήτων γίνεται η χρέωση των δήμων για το υπόλειμμα των απορριμμάτων που διατίθεται στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Ελληνικού από τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων και το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών.

Αυτό προκύπτει από τη νέα απάντηση του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Α.Σ.Δ.Σ.Α.) Ηπείρου προς τον Δήμο Ιωαννιτών, μετά την αμφισβήτηση των στοιχείων από πλευράς του και την πιθανότητα διπλής χρέωσης ποσοτήτων. Σε έγγραφό του με σημερινή ημερομηνία, ο Α.Σ.Δ.Σ.Α. Ηπείρου υποστηρίζει ότι η κοστολόγηση γίνεται μετά από «κανονικοποίηση – ορθολογικοποίηση των ποσοτήτων», που προκύπτουν από τα συγκεντρωτικά ζυγολόγια, καθώς οι δηλωμένες «εγγραφές» ζυγολογίων μεταφοράς υπολείμματος για τον Δήμο Ιωαννιτών είναι πολύ μεγαλύτερες από τις παραχθείσες και αντίστοιχα μικρότερες για τους υπόλοιπους δήμους. Ως αιτιολογία προβάλλεται ότι το σύστημα δεν επιτρέπει την ανεξάρτητη επεξεργασία των σύμμεικτων απορριμμάτων του κάθε δήμου και κατά συνέπεια το παραγόμενο υπόλειμμα και η ποσότητα των μη επεξεργάσιμων αποβλήτων δε διαχωρίζονται για κάθε δήμο, αλλά οδηγούνται ενιαία προς τελική διάθεση στον ΧΥΤ Ελληνικού. Το ότι για τον Δήμο Ιωαννιτών προκύπτουν δυσανάλογα μεγάλες ποσότητες, αποδίδεται στο ότι δηλώνεται από τον εκάστοτε μεταφορέα ως παραγωγός σχεδόν του συνόλου της ποσότητας του υπολείμματος.
Κατά συνέπεια, η κοστολόγηση γίνεται με τη μέθοδο της ποσόστωσης εισερχόμενων αποβλήτων στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων για κάθε Δήμο, λαμβάνοντας υπόψη τη συμβατική υποχρέωση του λειτουργού της ΜΕΑ να εξάγει μετά την επεξεργασία ποσοστό 39% επί της εισερχόμενης ποσότητας των σύμμεικτων.
Η εξήγηση αυτή θα μπορούσε να είναι αποδεκτή, από τη στιγμή που θα δινόταν από την πρώτη στιγμή ως απάντηση στην αμφισβήτηση των στοιχείων από την πλευρά του Δήμου Ιωαννιτών. Ωστόσο, αυτό δε συνέβη. Τουναντίον, υπήρχε η διαβεβαίωση το ότι η κοστολόγηση των ποσοτήτων έγινε με βάση τα ζυγολόγια, τα οποία τώρα υποστηρίζεται ότι είναι συγκεντρωτικά και μη πραγματικά, αφού τύποις γίνεται αναγραφή ποσοτήτων ανά δήμο και στη συνέχεια, με άλλον υπολογισμό, προκύπτει τι θα χρεωθεί πού.
Ένα επιπλέον ερώτημα που προκύπτει, είναι ότι, αφού ήταν ήδη γνωστό στη διοίκηση του Α.Σ.Δ.Σ.Α. Ηπείρου ότι η χρέωση γίνεται με αυτή τη μέθοδο, γιατί μπήκε σε διαδικασία να ζητά αντίγραφα ζυγολογίων και δελτίων αποστολής από τον λειτουργό του ΧΥΤ Ελληνικού και την Περιφέρεια Ηπείρου; Στοιχεία, που ακόμη δεν έχουν δοθεί στον Δήμο Ιωαννιτών, ο οποίος καλείται από τη διοίκηση του Συνδέσμου σε «συνάντηση εργασίας εκ του σύνεγγυς» για τον τυχόν έλεγχο ή/και την κατανόηση τυχόν ερωτημάτων επί της κατάρτισης του απολογισμού.
Το αν ο τρόπος χρέωσης είναι σωστός, οι ποσότητες ανταποκρίνονται σε πραγματικά δεδομένα και υπάρχει περίπτωση διπλής χρέωσης, είναι κάτι που προς ώρας δεν μπορεί να προκύψει από το ρεπορτάζ, ωστόσο το μόνο σίγουρο είναι ότι η διοίκηση του Α.Σ.Δ.Σ.Α. εκτίθεται κάθε μέρα και περισσότερο με τις απαντήσεις της και τους χειρισμούς της, δίνοντας την εντύπωση ότι δε γνωρίζει η δεξιά τι ποιεί η αριστερά. Και ενδεχομένως το ζήτημα να μην αφορά μόνο τον Δήμο Ιωαννιτών, αλλά και άλλους δήμους, καθώς φαίνεται να υπάρχει ένα νεφελώδες τοπίο γύρω από την οικονομική διαχείριση.

Φουλ επίθεση από τον Δήμο Ιωαννιτών

Η τελευταία απάντηση του Α.Σ.Δ.Σ.Α. Ηπείρου δε θα μπορούσε να περάσει ασχολίαστη από τον Δήμο Ιωαννιτών, σε ανακοίνωση του οποίου χαρακτηρίζεται ως «μνημείο αποπροσανατολισμού και μικροπολιτικής».
Αφού αναφέρεται στο αίτημα παροχής συγκεκριμένων στοιχείων για το υπόλειμμα ΜΕΑ, τα ανεπεξέργαστα και το υπόλειμμα ΚΔΑΥ που αντιστοιχεί στον Δήμο Ιωαννιτών και στη βάση του οποίου έγινε η τιμολόγηση, και στη διαβεβαίωση από την πλευρά του Συνδέσμου ότι τα στοιχεία υπάρχουν, για να αποδειχθεί στη συνέχεια πως δεν υπήρχαν και τα ζητούσε από την κοινοπραξία που λειτουργεί τον ΧΥΤΑ και τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας, εστιάζει στην τελευταία απάντηση και στο ότι δεν περιέχει κανένα από τα στοιχεία που ζήτησε ο Δήμος, γεγονός, που αναφέρει ότι επιβεβαιώνει τις ανησυχίες της δημοτικής αρχής για την ορθότητα του απολογισμού και κατ’ επέκταση για τα ποσά που επιβαρύνονται οι δημότες.
«Αντίθετα, το περιεχόμενό της περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση και καθιστά διάτρητη τη διαδικασία τιμολόγησης όχι μόνο για τον Δήμο Ιωαννιτών αλλά ενδεχομένως και για άλλους δήμους της Ηπείρου. Ο Αναγκαστικός Σύνδεσμος δεν παρέχει κανένα από τα στοιχεία που ζήτησε ο Δήμος, και με διάφορες “μικροπολιτικές εξισώσεις” επιχειρεί να πείσει για το ορθό της τιμολόγησης», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ απορρίπτεται και η πρόταση για συνάντηση εργασίας, λέγοντας ότι ο Δήμος είναι υπέρ του διαλόγου, όταν αυτός γίνεται στα θεσμικά όργανα και επί πραγματικών δεδομένων.
Η απάντηση, ωστόσο, ήταν μάλλον το… κερασάκι στην τούρτα, καθώς, πριν ακόμη την κοινοποίησή της, είχαν υπάρξει νέες δηλώσεις του δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ, με βάση τις οποίες είχε επαναλάβει τόσο την ανάγκη διαχειριστικού ελέγχου όσο και την προτροπή για παραίτηση της διοίκησης.
«Η αλληλογραφία που ακολούθησε, επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα του διαχειριστικού ελέγχου και αφήνει υποψίες για τον τρόπο που έγινε η κοστολόγηση. Πρόκειται για θέατρο του παραλόγου. Η διοίκηση του Συνδέσμου αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων και όφειλε να είχε παραιτηθεί. Δεν μπορεί να θεωρείται επιτυχημένη μια διοίκηση, που έχει καταφέρει να διχάσει τους δήμους και να βρίσκεται σε μία μετωπική αντιπαράθεση με την Περιφέρεια. Τα πράγματα έχουν πάρει ανεξέλεγκτη τροπή και όλοι πρέπει να συμβάλλουμε στην αποκατάσταση της νομιμότητας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχετικά άρθρα

Υπό την απειλή νέων προσφυγών η εκλογή αντιπροσώπων για τον ΑΣΔΣΑ

Ανοιχτό διαγωνισμό για τη μεταφορά του υπολείμματος ζητά η Μεταφορική Μ.Ι.Κ.Ε.

Μπορεί και να υπήρχε απαρτία, αλλά δεν το ρίσκαραν

Αποστόλης Τζελέτας