ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ένα μνημείο για τους πέντε πεσόντες στο καθήκον

Ένα μνημείο προς τιμήν των πεσόντων εν ώρα καθήκοντος αστυνομικών, για να θυμίζει την αυτοθυσία τους και την ηρωική τους προσπάθεια να προστατέψουν το κοινωνικό σύνολο, κοσμεί πλέον το ισόγειο του Αστυνομικού Μεγάρου Ιωαννίνων.

Το μνημείο αποτελεί μια ξεχωριστή τιμή στη μνήμη των πέντε γιαννιωτών αστυνομικών, που έχασαν την ζωή τους κατά την διάρκεια της υπηρεσίας τους. Πρόκειται για τον αστυφύλακα Κωνσταντίνο Ζαμπαλά, που τραυματίστηκε θανάσιμα από ένοπλο στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων στις 7 Νοεμβρίου 1994, τον υπαστυνόμο Α’ Νικόλαο Μαρκάκη, που τραυματίστηκε θανάσιμα εκτελώντας διατεταγμένη υπηρεσία ως επικεφαλής φρουράς στο Προξενείο της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο στις 20 Μαΐου 1997, τους αρχιφύλακες Δημήτρη Κώτση και Κωνσταντίνο Βλαχοπάνο που τραυματίστηκαν θανάσιμα στην περιοχή της Τρυγόνας, από κρατούμενο, κατά τη διάρκεια μεταγωγής από τα Γιάννενα στην Λάρισα, αλλά και τον υπαρχιφύλακα Σπυρίδωνα Θεοδώρου που υπηρετούσε στην Ομάδα Δ.ΕΛ.Τ.Α. και τραυματίστηκε θανάσιμα από πυρά κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου στην Αθήνα το 2009.
Το μνημείο ήταν αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων και αποκαλύφθηκε παρουσία της φυσικής και πολιτικής ηγεσίας, των εκπροσώπων των Ενώσεων Αστυνομικών από την Ήπειρο και άλλες περιοχές, των τοπικών αρχών και φορέων, αλλά και των οικογενειών των πεσόντων αστυνομικών.
Μάλιστα, το πρώτο στεφάνι που κατατέθηκε, ήταν από την χήρα του Δημήτρη Κώτση, αμέσως μετά τους χαιρετισμούς από τον πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ανέστη Κωνσταντινίδη, τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Γρηγόρη Γερακαράκο, τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Κωνσταντίνο Τσουβάλα και τον Γενικό Αστυνομικό Επιθεωρητή Βορείου Ελλάδας, αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Σκούμα.
Στην τελετή παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, οι βουλευτές Μαρία Κεφάλα, Μερόπη Τζούφη και Σταύρος Καλογιάννης, οι δήμαρχοι Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ, Ζίτσας Μ. Πλιάκος, Ζαγορίου Γ. Σουκουβέλος και Κόνιτσας Ν. Εξάρχου, ο διοικητής της 8ης Ταξιαρχίας Χρήστος Σιόρεντας και ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας, υποστράτηγος Δημήτρης Κοντογιάννης.
«Η σημερινή τελετή είναι αφιερωμένη σε έννοιες όπως η προσφορά, η γενναιότητα και η αυτοθυσία. Είναι αφιερωμένη στον σεβασμό και τη μνήμη των ανθρώπων αυτών», ανέφερε ο κ. Κωνσταντινίδης.
Την ανάγκη «θωράκισης» του έλληνα αστυνομικού με κάθε τρόπο, προκειμένου να γυρίζει σπίτι του μετά την υπηρεσία και να φροντίζει την οικογένειά του, υπογράμμισε ο κ. Γερακαράκος. «Έτσι θα πιάνουν τόπο οι εκδηλώσεις τιμής και δε θα μένουν στα χαρτιά οι υποσχέσεις. Ας γίνει αυτό το μνημείο σημείο αναφοράς στον ηρωισμό, την αυταπάρνηση και στην προσφορά στην πατρίδα μας», σημείωσε.
«Πόσο βαριά είναι η στολή του Έλληνα αστυνομικού; Τόσο όσοι οι εκατοντάδες νεκροί και τραυματίες του σώματος. Τόσο όσο βαριά είναι η ευθύνη που ανέλαβαν και αναλαμβάνουν έναντι της ελληνικής πολιτείας, σε κάθε εποχή, σε κάθε συγκυρία. Σήμερα σε συνθήκες ώριμης δημοκρατίας, εντός του ευρωπαϊκού πυρήνα, εντός μιας κρατικής δομής με αυτοπεποίθηση και επάρκεια, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και τις απειλές στην καθημερινότητα των πολιτών. Ταυτόχρονα, σε δύσκολους καιρούς μιας παγκόσμιας μετάβασης, τόσο προς την ψηφιακή εποχή, όσο και στο πλαίσιο μιας γεωστρατηγικής μετάβασης, καλείται ο Έλληνας και η Ελληνίδα αστυνομικός να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Ατενίζοντας το μνημείο πεσόντων αστυνομικών, εδώ στο αστυνομικό μέγαρο της πρωτεύουσας της Ηπείρου, μία πρέπει να είναι η σκέψη όλων. Η ευθύνη του αστυνομικού απέναντι στον πολίτη, στην πατρίδα και στην ιστορία, είναι διαρκής», τόνισε με τη σειρά του ο υφυπουργός Λ. Οικονόμου.
Με την ευχή να μην αυξηθεί ο κατάλογος των πεσόντων αστυνομικών, αλλά και με τον στίχο του Κ. Ουράνη «Τότε οι νεκροί πεθαίνουνε, όταν τους λησμονάμε», έκλεισε τον χαιρετισμό του ο Γ.Γ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας.
«Είναι μια ξεχωριστή ημέρα, τιμούμε τους συναδέλφους μας που έχασαν την ζωή τους εν ώρα καθήκοντος, μένοντας πιστοί στον όρκο τους για ελευθερία, δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη. Με τις ίδιες αρχές και τις ίδιες αξίες πορευόμαστε και εμείς για μια αστυνομία ανθρώπινη, δημιουργική, δίπλα και κοντά στον πολίτη», τόνισε ο κ. Σκούμας, δηλώνοντας πάντα δίπλα στις οικογένειες των πεσόντων.

Σχετικά άρθρα

Επέστρεψε ο υπουργός, επέστρεψε και το αίτημα

Ζητά πρόνοια για την κάλυψη των κενών

Κίνδυνος αποδυνάμωσης λόγω συνταξιοδοτήσεων