ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Επόμενος στόχος οι κατ’ οίκον υπηρεσίες σε πάσχοντες από άνοια

Ένα μεγαλύτερο άνοιγμα στην κοινωνία κάνει το Κέντρο Ημέρας Πασχόντων από άνοια, που λειτουργεί με την ευθύνη της Εταιρίας Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης, ξεκινώντας εντός του Μαρτίου την συνεργασία του με τους δήμους του νομού Ιωαννίνων, ενώ ένα από τα επόμενα βήματα θα είναι η παροχή κατ’ οίκον υπηρεσιών.

Στόχος είναι η κάλυψη -όσο το δυνατόν – μεγαλύτερου μέρους των αναγκών που έχουν τόσο οι ασθενείς με άνοια όσο και οι φροντιστές τους, όπως αναδείχτηκε σε μια πρώτη εκδήλωση με θέμα τη δικτύωση των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών της Περιφέρειας Ηπείρου με το Κέντρο.
Στην εκδήλωση έγινε η παρουσίαση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Κέντρου καθώς και η διασύνδεση των Μονάδων Ψυχικής Υγείας και των δομών και υπηρεσιών των φορέων της Ηπείρου με το Κέντρο Ημέρας, με στόχο την καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη παροχή φροντίδας στους πάσχοντες αλλά και γενικότερα στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε με τη συνεργασία της διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Ηπείρου, με την αρμόδια αντιπεριφερειάρχη Αγνή Νάκου να τονίζει την αξία της λειτουργίας του Κέντρου και να επισημαίνει πως η εκδήλωση αυτή είναι αφορμή για ενημέρωση όλων των υπηρεσιών, ώστε να κατευθύνουν σωστά ασθενείς και φροντιστές.
Μετά από λίγους μήνες λειτουργίας, το Κέντρο Ημέρα λειτουργεί με καλούς ρυθμούς και μετά τη δυσκολία που προκάλεσε η πανδημία στην προσέλευση των πολιτών, πλέον υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα και το ίδιο το Κέντρο είναι πιο έτοιμο να αναπτύξει νέες υπηρεσίες σε συνεργασία με τους δήμους, όπως ανέφερε η επιστημονικά υπεύθυνη Μαρία Κούλα.
Όπως εξήγησε η κ. Κούλα, είναι αυξημένη ζήτηση και από ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα κινητικότητας, επομένως το επόμενο στάδιο είναι η ανάπτυξη ενός προγράμματος παροχής υπηρεσιών κατ’ οίκον, που τώρα δεν μπορεί να παρέχει το Κέντρο.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΓΝΙ και υπεύθυνος του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Θωμάς Υφαντής, σημειώνοντας την καλή συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας και όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες της περιοχής, αλλά και ο πρόεδρος της ΕΨΕΠ Παναγιώτης Κρανάς, ο οποίος υπογράμμισε την επιδίωξη του Κέντρου να ενισχύσει περαιτέρω τη συνεργασία με τους δήμους, με στόχο την καλύτερη παροχή υπηρεσιών.

Σχετικά άρθρα

Ζωές άδειες και αποξεχασμένες

Νίκος Μπιλανάκης

Τεστ μνήμης και ενημέρωση από την Ε.Ψ.Ε.Π.

Σύμφωνο συνεργασίας ΟΚΠΑΠΑ – ΕΨΕΠ για την υποστήριξη πασχόντων από άνοια

Ηπειρωτικός Αγών