ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μπαίνει στον χάρτη της εξατομικευμένης ιατρικής

Πρωτοπορεί, για μια ακόμη φορά, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, σχεδιάζοντας την πλήρη είσοδο του στην ιατρική επιστήμη του μέλλοντος, την εξατομικευμένη ιατρική, αξιοποιώντας -ή και συμβάλλοντας ακόμη- στις εξελίξεις στους τομείς της γενετικής, βιοχημείας και μοριακής βιολογίας.

Ο λόγος για το Κέντρο Στήριξης Εξατομικευμένης Ιατρικής, ένα από τα τέσσερα Κέντρα που έχει ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο ΠΕΠ Ηπείρου 2014-2020 και το μοναδικό στην Ελλάδα, που εστιάζει στην αιχμή των εξελίξεων της ιατρικής επιστήμης.
Το Κέντρο Στήριξης Εξατομικευμένης Ιατρικής έχει σκοπό την παροχή σύγχρονων υπηρεσιών υγείας, μέσα από μια ενιαία δομή, που θα περιλαμβάνει τμήματα και εργαστήρια, τα οποία βρίσκονται ήδη σε λειτουργία στο ΠΓΝΙ, καθώς επίσης και τη δημιουργία νέων δομών, οι οποίες θα διευρύνουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας. Πρόκειται για ένα συνδυασμό της παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες αλλά και τη διεξαγωγή ερευνητικού έργου.
Το Κέντρο Στήριξης Εξατομικευμένης Ιατρικής δεν ξεκινά από το μηδέν. Αντιθέτως, κλινικές, εργαστήρια και τμήματα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ήδη ασκούν εξατομικευμένη ιατρική και επιτελούν σειρά διαγνωστικών εξετάσεων υψηλού επιπέδου, με αντίστοιχο προσωπικό υψηλών προσόντων.
Συγκεκριμένα, το Κέντρο θα περιλαμβάνει τα εργαστήρια, τις μονάδες και τα τμήματα που συνδέονται με την πρόληψη, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση των γενετικών νοσημάτων και των ογκολογικών και αιματολογικών ασθενών, όπως τα Εργαστήριο Ιατρικής Γενετικής, Εργαστήριο Αιματολογίας, Εργαστήριο Παθολογικής – Ανατομικής, Εργαστήριο Βιοχημείας, Ογκολογική Κλινική, Εργαστήριο Ιατροδικαστικής Τοξικολογίας και Εργαστήριο Φαρμακολογίας.
Με τη δημιουργία του Κέντρου, όλα αυτά θα «συγκατοικούν» σε έναν χώρο, που ήδη διαμορφώνεται στους χώρους του νοσοκομείου γι’ αυτόν το σκοπό, ενώ κάποιες λειτουργίες θα γίνονται και εκτός, π.χ. σε εργαστήρια του πανεπιστημίου. Η ενιαία δομή θα δώσει την δυνατότητα καλύτερης συνεργασίας, συντονισμού και αποτελεσματικότητας, προώθησης της έρευνας και της αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων.
Η χρηματοδότηση, που θα ανέλθει περίπου στις 800.000 ευρώ, θα ενισχύσει το Κέντρο με τον απαραίτητο, σύγχρονο εξοπλισμό, καθώς και με περαιτέρω επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό. Ήδη μάλιστα, έχει προσληφθεί βιολόγος για να ενισχύσει το έργο που γίνεται ακόμη και σήμερα.
Παρόλα αυτά, απαιτείται ακόμη πολύς δρόμος για να επέλθει η πλήρης ανάπτυξή του, να αποκτηθούν οι απαραίτητες πιστοποιήσεις ή να δημιουργηθούν και νέα εργαστήρια, που πιθανόν να απαιτηθούν. Πρόκειται εξάλλου για μια δομή, που θα μπορεί συνεχώς να εξελίσσεται και να συνεργεί με άλλους επιστημονικούς και ερευνητικούς οργανισμούς. Εξάλλου, στα Γιάννενα λειτουργεί το Τμήμα Βιοϊατρικών Ερευνών (ΙΒΕ), που υπάγεται στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.
«Ένα τέτοιο Κέντρο θα δώσει προστιθέμενη αξία σε όλες τις προσφερόμενες υπηρεσίες και την έρευνα, με άμεσα οφέλη για τους ασθενείς, αλλά θα δώσει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί η εξατομικευμένη θεραπεία και σε άλλους τομείς, πέραν της ογκολογίας όπου σήμερα αξιοποιείται σε μεγάλο βαθμό, όπως είναι κάποια αυτοάνοσα νοσήματα. Η εξατομικευμένη θεραπεία είναι η αιχμή της ιατρικής, προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα, μειώνει τις αστοχίες και το κόστος», σημείωσε στον Η.Α., ο διοικητής του νοσοκομείου Β. Τσίκαρης.

ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΟΦΕΛΗ

Το μέλλον της ιατρικής επιστήμης είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την εξατομικευμένη θεραπευτική αντιμετώπιση νοσημάτων, δηλαδή τη χορήγηση θεραπειών στοχευμένων και προσαρμοσμένων στον ασθενή, ανάλογα με τη γενετικό και μοριακό προφίλ του νοσήματος.
Με απλά λόγια, για ασθένειες όπως ο καρκίνος, η θεραπεία ακόμη και του ίδιου τύπου καρκίνου, δεν είναι ίδια για όλους τους ασθενείς. Η εξατομικευμένη ιατρική, μέσα από την ανάλυση του γενετικού υλικού, κατευθύνει στην κατάλληλη θεραπεία για τον συγκεκριμένο ασθενή.
Στόχος του Κέντρου, σύμφωνα με την πρόταση που έχει λάβει το «πράσινο φως» από τη Διαχειριστική Αρχή, είναι η εξέλιξη και η βελτίωση των διαγνωστικών εξετάσεων με την ανάπτυξη και την εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών μαζικής και παράλληλης γονιδιωματικής ανάλυσης, καθώς και η ανάδειξη νέων θεραπευτικά στοχεύσιμων βιολογικών μορίων και σηματοδοτικών οδών, που εμπλέκονται στην παθογένεια νοσημάτων. «Η δράση αυτή θα οδηγήσει στον επαναπροσδιορισμό μεθόδων και πρακτικών της σύγχρονης κλινικής και εργαστηριακής ιατρικής και σε ολοκληρωμένη θεραπευτική και διαγνωστική προσέγγιση», αναφέρεται.
Η εξατομικευμένη ιατρική αναμένεται να επιφέρει δραματικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται κανείς και υλοποιεί ενέργειες υγειονομικής περίθαλψης, μετατρέποντας την ιατρική από θεραπευτική σε προληπτική.
«Αυτό συμβάλλει, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση της ικανότητας ανίχνευσης των ασθενειών σε πιο πρώιμα στάδια διαστρωμάτωση των ασθενών, επιτρέποντας έτσι την επιλογή της καταλληλότερης θεραπείας, τη μείωση των παρενεργειών και της ελάττωσης του ποσοστού αποτυχίας των κλινικών δοκιμών και την καλύτερη επιλογή στόχων για την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών μέσων», τονίζουν οι ειδικοί.
Τα προβλεπόμενα από την δημιουργία του Κέντρου οφέλη έχουν και κοινωνικό χαρακτήρα, ενώ εκτιμάται ότι θα δημιουργηθεί ένα πλέγμα υπηρεσιών υγείας, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην αναβάθμιση της τριτοβάθμιας υγείας και την ανάπτυξη γενικότερα υπηρεσιών υγείας στην περιοχή και την αύξηση των θέσεων εργασίας.
Τέλος, η παρουσία και λειτουργία μιας τόσο σημαντικής μονάδας εκτιμάται ότι θα συμβάλει ευρύτερα στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Σχετικά άρθρα

Ψυχιατρική ΠΓΝΙ: Αδυναμία εισαγωγής νέων περιστατικών λόγω κορωνοϊού

Ηπειρωτικός Αγών

Προς αποκατάσταση ο μαστογράφος

Γεωργία Χαλάτση

Κοπή πίτας και εγκαίνια