ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Από εβδομάδα και βλέπουμε για τις μάσκες

Καμία απόφαση δεν ελήφθη για την κατάργηση της χρήσης της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους από την Επιτροπή των Ειδικών, που συνεδρίασε σήμερα.

Το θέμα είχε προγραμματιστεί να τεθεί στην Επιτροπή από την κυβέρνηση, ωστόσο τελικά αποφασίστηκε να συζητηθεί ξανά στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας. Οι ειδικοί θεωρούν πως η κατάργηση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους λίγο πριν την κορύφωση των αποκριάτικων εκδηλώσεων θα αποτελούσε κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, καθώς η παραλλαγή Όμικρον κυκλοφορεί έντονα στην κοινότητα, επομένως η επιδημιολογική εποπτεία παραμένει απαραίτητη. Είναι πιθανόν, λοιπόν, η άρση του μέτρου για υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους να αποφασιστεί για μετά την Καθαρά Δευτέρα.

Την εκτίμηση ότι με τη βελτίωση των θερμοκρασιών και το άνοιγμα των εξωτερικών χώρων τα περιοριστικά μέτρα θα μειώνονται και θα επανέλθουμε σε μια κάποιου τύπου κανονικότητα, έκανε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, με την ιδιότητα του καθηγητή Παθολογίας, προσθέτοντας ότι είναι πολύ πρόωρο να έχουμε πλήρη άρση μέτρων είναι. Ωστόσο, εκτίμησε ότι η μάσκα μπορεί να φύγει σε εξωτερικούς χώρους χωρίς συνωστισμό.

«Δεν πρέπει να κάνουμε απότομα βήματα, γιατί μπορεί να το πληρώσουμε με πολύ περισσότερα κρούσματα. Φαίνεται ότι κυριαρχεί η Όμικρον, που έχει πάρα πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα, αλλά δεν έχει την ίδια νοσηρότητα και θνητότητα. Ωστόσο, δεν ξέρουμε τι θα γίνει αύριο, αν υπάρχει μια νέα μετάλλαξη», ανέφερε σε δηλώσεις του, εκφράζοντας την ανακούφισή του για το ότι παρά τον δυσανάλογα αυξημένο αριθμό κρουσμάτων στην πατρίδα μας σε σχέση με άλλες χώρες και τα δυσανάλογα πολλά κρούσματα στην περιοχή σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο, η επιβάρυνση του συστήματος υγείας φαίνεται ότι μειώνεται.

Τέλος, για μια ακόμη φορά  σημείωσε την αξία του εμβολιασμού, χαρακτηρίζοντάς τον το μόνο ανυπέρβλητο εμπόδιο για τον ιό. «Πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας, ώστε και περισσότεροι πολίτες να εμβολιαστούν από τη δεξαμενή των 300.000, που εξακολουθούν να παραμένουν μη εμβολιασμένοι, επηρεαζόμενοι από ανυπόστατες φήμες και κάθε λογής πνευματικούς και τσαρλατάνους Και από την άλλη πλευρά να ολοκληρωθεί και η 3η δόση, που ειδικά για την Όμικρον παίζει καθοριστικό ρόλο. Αν τα ποσοστά εμβολιασμού βελτιωθούν, θα έχουμε μια καλύτερη άνοιξη και ένα καλό καλοκαίρι», είπε.

Την αντίθεσή της στην πλήρη άρση των μέτρων επεσήμανε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου Μαργαρίτα Κιτσανού, σημειώνοντας πως στην περιοχή μας τουλάχιστον ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός, όπως και ο αριθμός των θανάτων στην χώρα. «Δε θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για αποκλιμάκωση. Ενώ σκεπτόμαστε να κλείσουμε την 3η ΜΕΛ, γυρνάμε πίσω, γιατί έχουμε κρούσματα και από τις γύρω περιοχές. Για εμάς αποκλιμάκωση δεν υπάρχει, είμαστε επί ποδός. Η αποκλιμάκωση δε θα έρθει όταν μεθαύριο, τις Απόκριες, θα υπάρχει μια κινητικότητα, όταν τα καταστήματα είναι ανοιχτά. Αυτό είναι εις βάρος του συστήματος υγείας», σημείωσε, εκφράζοντας την προσωπική της θέση υπέρ της παραμονής των μέτρων, καθώς υπάρχει συσσώρευση ασθενών. «Να έχουμε συγκρατημένη αισιοδοξία και να μη βιαζόμαστε, γιατί εκείνοι που θα πληρώσουν τη νύφη, και πάλι θα είναι οι υγειονομικοί στο σύστημα», κατέληξε.

Σχετικά άρθρα

Ένας ελάχιστος φόρος τιμής

Στη μνήμη ενός σπουδαίου ανθρώπου

Συνεχίζουμε στο πνεύμα του Μωυσή Ελισάφ

Δημήτρης Σιώτος