ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αίτημα δημόσιας ενημέρωσης για τον παραλίμνιο πεζοποδηλατόδρομο

Ανοιχτές και δημόσιες διαδικασίες για το θέμα του παραλίμνιου πεζοποδηλατόδρομου, ιδιαίτερα ενόψει της τελικής διαβούλευσης του Προεδρικού Διατάγματος της λίμνης, ζητά η περιφερειακή παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών», εκφράζοντας παράλληλα τη διαφωνία της για τον τρόπο που τέθηκε το θέμα στη συνάντηση της βουλευτή Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Μαρίας Κεφάλα με τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο.

«Και σε αυτό το έργο αλλάζουν τα δεδομένα», σημείωσε και πρόσθεσε πως η παράταξη δεν ψήφισε την επικαιροποίηση της μελέτης στην Οικονομική Επιτροπή, αφού πρόκειται για μια μελέτη που δεν παρουσιάστηκε ποτέ. «Ούτε και σε αυτό το θέμα θα αρνηθούμε τη συζήτηση, αλλά θέλουμε ενημέρωση. Οτιδήποτε είναι να γίνει, να γίνει δημόσια», σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής Γιώργος Ζάψας, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, πλαισιωμένος από τους περιφερειακούς συμβούλους Άρη Σπέγγο και Χριστίνα Λέκκα.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πρόθεσή του να συμπράξει με τις υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ώστε να τεθεί προς συζήτηση το θέμα της άντλησης υδάτων στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων. Το θέμα τέθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου από τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ωστόσο ο περιφερειάρχης αρνήθηκε να τεθεί σε συζήτηση, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει θέμα έλλειψης νερού στο λεκανοπέδιο.
«Έχει πλειοψηφία για να αρνηθεί οποιοδήποτε θέμα, αλλά δεν μπορεί να αρνηθεί την συζήτηση», σημείωσε ο κ. Ζάψας και έκανε γνωστό πως θα συγκεντρωθούν υπογραφές, προκειμένου να τεθεί στο περιφερειακό συμβούλιο. «Δεν μπορεί το ΓΕΩΤΕΕ να καταγγέλλει ότι έγινε παρέμβαση στην αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου και ο περιφερειάρχης να ξεκόβει ότι δεν θα γίνει συζήτηση», πρόσθεσε.

Έλλειμμα ενημέρωσης

Για κενό ενημέρωσης σε μια σειρά ζητημάτων, εκ μέρους της περιφερειακής αρχής και όχι μόνο, έκανε λόγο, επίσης, ο κ. Ζάψας, αναφερόμενος στα θέματα του φυσικού αερίου, των μελετών για τη σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου, του νέου ΕΣΠΑ, αλλά και του Σχολείου Αναπήρων Πάιδων.
Για το έργο της ΔΕΔΑ, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του που επιχείρηση δεν ενημέρωσε το περιφερειακό συμβούλιο, τονίζοντας πως με βάση το έργο θα πρέπει να συζητηθούν μια σειρά παρεμβάσεων και δράσεων, ώστε η περιοχή να είναι έτοιμη για αυτή την αλλαγή. «Μας ενδιαφέρει η κάλυψη, η ταχύτητα του έργου, ο αριθμός των συνδέσεων, να προετοιμαστούμε για τη λειτουργία. Μήπως χρειαζόμαστε επαγγελματικές ειδικότητες στις σχολές του ΟΑΕΔ να υποστηρίξουν τις νέες υποδομές; Θα ξανασκάψουμε τη Νιάρχου; Δεν πρέπει όλα αυτά να τα συζητήσουμε;» διερωτήθηκε.
Τέλος, αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση της μελέτης της κατασκευής σιδηροδρομικής γραμμής Καλαμπάκα-Ιωάννινα-Ηγουμενίτσας, μέσω του CEF, με προϋπολογισμό 15 εκ. ευρώ, το 50% εκ των οποίων προέρχεται από ευρωπαϊκού πόρους.

Σχετικά άρθρα

Συμβολή και της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη νέα γέφυρα Κοράκου

Αντιπρόταση για επανασχεδιασμό του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας

Προέχει του ποδηλατόδρομου το Προεδρικό Διάταγμα