ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πρώτο βήμα για την εναπόθεση του κομπόστ

Την έκταση που εδώ και καιρό αναζητούσε για την εναπόθεση του παραγόμενου στο εργοστάσιο απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι κομπόστ, φαίνεται πως θα βρει η εταιρεία «Αειφορική Ηπείρου» στο ανενεργό λατομείο στη θέση «Άγιος Χαράλαμπος» της κοινότητας Νέας Κερασούντας του Δήμου Ζηρού.

Μάλιστα, σε αντίθεση με ότι είχε γίνει στην προσπάθεια της να χρησιμοποιήσει για τον ίδιο λόγο το ανενεργό λατομείο στην περιοχή της Πεδινής, αυτή τη φορά εξασφάλισε και τη σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου Ζηρού, το οποίο ενέκρινε κατά πλειοψηφία, στη συνεδρίασή του στις 2 Φεβρουαρίου, την εκπόνηση μελέτης αρχικά για την αποκατάσταση ανενεργού λατομείου, με τη χρήση κομπόστ. Εκτός της παράταξης του δημάρχου, θετικά ψήφισε και αυτή της Λαϊκής Συσπείρωσης, ενώ θετική γνώμη διατύπωσε και το Τοπικό Συμβούλιο της Ν. Κερασούντας.
Στην εισήγησή του, ο δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής ανέφερε ότι η όλη διαδικασία της μελέτης και κατασκευής του έργου περνά από εγκρίσεις της υπηρεσίας Περιβάλλοντος στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και παρακολουθείται από το Δασαρχείο Πρέβεζας, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε και το ότι το σύνολο της δαπάνης αναλαμβάνει η εταιρεία, με τον Δήμο να παραλαμβάνει έναν αποκατεστημένο χώρο με μηδαμινό κόστος.
Ωστόσο, σφοδρή είναι η κριτική που ασκείται από τη μείζονα αντιπολίτευση και τον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο Βασίλη Κώνστα, που υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται για αποκατάσταση, αλλά για μεταφορά λυματολάσπης, ενώ συνδέουν την προθυμία του δημάρχου με το γεγονός ότι είναι πρόεδρος του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου.
Για «χαβούζα» έκανε λόγο στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δημήτρης Γιολδάσης, με την παράταξή του να εκδίδει και ανακοίνωση, στην οποία διερωτάται γιατί αφού το κομπόστ θεωρείται ενδεδειγμένο για την αποκατάσταση λατομείο, δεν το δέχεται κανένας άλλος δήμος και η εταιρεία θα μπει στη διαδικασία να το μεταφέρει τόσα χιλιόμετρα μακριά. «Εμείς δε γνωρίζουμε καμία εταιρεία να “κάνει δωρα” στη σημερινή εποχή, αν το όφελός της δεν είναι πολλαπλάσιο από αυτό που δίνει: “Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας”», σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Κώνστας, ο οποίος σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι επιχειρείται να γίνει «ανάπλαση» με τα υπολείμματα των απορριμμάτων και σημειώνει τη διαφορετική αντιμετώπιση επί του ίδιου θέματος από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του ΑΣΔΣΑ Ηπείρου. «Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι για το ίδιο θέμα η ηγεσία του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, ο πρόεδρος (Καλαντζής) και ο αντιπρόεδρος (Μπέγκας) έχουν εντελώς αντίθετη άποψη και αυτό ίσως είναι ενδεικτικό του πώς λειτουργεί ο ΦΟΔΣΑ και γιατί υπάρχουν τα μεγάλα και άλυτα προβλήματα στη διαχείριση των απορριμμάτων της Ηπείρου», σημειώνει.

Διευκρινιστική ανακοίνωση

Για διαστρέβλωση της πραγματικότητας και παραπληροφόρηση των πολιτών κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Ζηρού, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου αφορά τη σύμφωνη γνώμη για την εκπόνηση μελέτης αποκατάστασης του ανενεργού λατομείου και μετά την ολοκλήρωσή της θα ακολουθήσει η έγκριση της και η αδειοδότηση των επιμέρους δράσεων/παρεμβάσεων από τις καθ’ ύλην αρμόδιες Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας (Δασικές Υπηρεσίες, Διεύθυνση Περ/ντος & Χωρικού Σχεδιασμού). Στη συνέχεια, θα διαβιβαστεί στον Δήμο Ζηρού από τις αρμόδιες υπηρεσίες η εγκεκριμένη πλέον μελέτη με τα αδειοδοτημένα έργα και παρεμβάσεις που προτείνονται σ’ αυτή, ώστε να αποφασίσουν εκ νέου οι φορείς εκπροσώπησης (το τοπικό και το δημοτικό συμβούλιο) για τις παραπέρα ενέργειες.
Απάντηση δίνεται και ως προς τον τρόπο αποκατάστασης του ανενεργού λατομείου. «Δήθεν πληροφορίες και σχόλια που διακινούνται ότι στον χώρο αυτό θα διοχετεύονται λύματα ή απορρίμματα, είναι τουλάχιστον ψευδή. Αντίκεινται στην περιβαλλοντική νομοθεσία αλλά και στις αρχές χρηστής διοίκησης του Δήμου μας.
Εν κατακλείδι, δίνεται η δυνατότητα για την εκπόνηση μιας μελέτης, εγκεκριμένης και αδειοδοτημενης σύμφωνα με όλες τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές της νομοθεσίας, για έναν χώρο που εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία παραμένει αδρανής και υποβαθμισμένος, να πάψει να αποτελεί ένα υποβαθμισμένο τοπίο και να μπορέσει να γίνει ένας ασφαλής και χρήσιμος τόπος για τους δημότες, ιδιαίτερα των κατοίκων των Κοινοτήτων της Νέας Κερασούντας και Πέτρας.
Υπογραμμίζεται και πάλι ότι για τον τρόπο χρήσης του χώρου θα αποφανθεί ο Δήμος.
Απώτερος σκοπός είναι, όχι απλά να παραδοθεί ως άρτιο φυσικό τοπίο αλλά και ν’ αποτελέσει, μέσα από την αξιοποίησή του, ένα δυναμικό σημείο αναφοράς για την τοπική κοινωνία», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σχετικά άρθρα

Δήμος Ζηρού – Τρίτη θητεία θα διεκδικήσει ο Ν. Καλαντζής

Ηπειρωτικός Αγών

«Όπισθεν» για την αποκατάσταση ανενεργού λατομείου με τη χρήση κομπόστ

Στόλο ηλεκτρικών οχημάτων αποκτούν οι δήμοι Μετσόβου και Ζηρού

Αποστόλης Τζελέτας