ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Από Δευτέρα στο Ελευθεροχώρι τα απορρίμματα

Σε φάση δοκιμαστικής λειτουργίας τίθεται από τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου η μονάδα επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων της περιφέρειας Ηπείρου, έναν περίπου μήνα πριν ξεκινήσει και η κανονική λειτουργία στις 21 Ιανουαρίου του 2019.

Αυτό προέκυψε μετά από την τακτική συνάντηση ελέγχου της προόδου υλοποίησης του έργου, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, στον χώρο της εγκατάστασης, στο Ελευθεροχώρι. Αν και επισήμως ο χρόνος έναρξης της δοκιμαστικής λειτουργίας δεν ανακοινώθηκε από την περιφέρεια Ηπείρου, σύμφωνα με πληροφορίες η Δευτέρα είναι η μεγάλη μέρα, καθώς επιλύθηκαν και κάποια μικρά ζητήματα, τα οποία είχαν προκύψει.
Γενική εκτίμηση ήταν πως η δοκιμαστική λειτουργία θα ξεκινούσε αρκετά νωρίτερα, καθώς κατασκευαστικά το έργο ήταν σχεδόν έτοιμο εδώ και καιρό. Μάλιστα, από την πλευρά των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων είχε ανακοινωθεί μία ημερομηνία μέσα στον Οκτώβριο, η οποία διαψεύστηκε από την περιφέρεια, που άφηνε να εννοηθεί πως η δοκιμαστική λειτουργία θα ξεκινήσει εντός Νοεμβρίου.
Τις εργασίες της συνάντησης της Δευτέρας συντόνισε η αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων, Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών Τατιάνα Καλογιάννη και μετείχαν οι Ν. Τσαρνάς και Κ. Μπάκας εκ μέρους της κατασκευάστριας εταιρείας, οι Χ. Χαραλαμπίδης, Γ. Πασχάλης, Α. Φραντζής και Β. Κρούσκα εκ μέρους της εταιρείας που διαχειρίζεται την μονάδα επεξεργασίας των απορριμμάτων, ο Π. Ευγενικός από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ, εκπρόσωποι του Ανεξάρτητου Ελεγκτή καθώς και στελέχη και σύμβουλοι της περιφέρειας Ηπείρου.
«Διαπιστώθηκε για ακόμη μία φορά η άρτια υλοποίηση της εγκατάστασης, σύμφωνα με τις εγκεκριμένες μελέτες και χωρίς υπερβάσεις χρονοδιαγράμματος και προϋπολογισμού. Η εγκατάσταση είναι έτοιμη να δεχθεί τα απορρίμματα των δήμων της Ηπείρου. Έχουμε ειδοποιήσει σχετικά όλους τους ΟΤΑ για την προσκόμιση των αστικών απορριμμάτων ,που συλλέγονται στις περιοχές τους. Μια επίπονη προσπάθεια για ένα τεράστιο έργο υποδομής και προστασίας του περιβάλλοντος, με πολλαπλά οφέλη για την περιφέρεια Ηπείρου και τους συμπολίτες μας, ολοκληρώθηκε κατασκευαστικά. Προσβλέπουμε πλέον στη σωστή λειτουργία της μονάδας με τη συνεισφορά όλων των εμπλεκομένων μερών», αναφέρει σε γραπτή της δήλωση η κ. Καλογιάννη.
Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του αντιδημάρχου Καθαριότητας Ιωαννίνων Δημήτρη Κατηρτσίδη, η αιτία που η έναρξη δοκιμαστικής λειτουργίας του εργοστασίου απορριμμάτων καθυστέρησε, έχει να κάνει με το ότι δεν είχε εξασφαλιστεί η επαρκής ποσότητα απορριμμάτων, ώστε να πληρούνται οι όροι για τη δοκιμαστική λειτουργία και το εργοστάσιο να πάρει την απαιτούμενη πιστοποίηση. Προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση έγιναν, όμως από την περιφέρεια Ηπείρου, οι οποίες είχαν αποτέλεσμα.

Σχετικά άρθρα

Τ. Καλογιάννη: Εκτίμηση για τους κ.κ. Νάτση, Πατσούρα και Παπαχρήστο

Κάλεσμα συμμετοχής και αγώνα για τον δήμο του 2030

Με δεσμεύσεις για άρση των ανισοτήτων