ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πέταξε το γάντι στον ΑΣΔΣΑ για σύμβαση, ΣΜΑ και τέλος ταφής

Στον Αναγκαστικό Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου πέταξε το μπαλάκι για την επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με τη μονάδα επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, απαντώντας σε επερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε σχέση με τα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των Δήμων για τη διαχείριση των απορριμμάτων, που είχε κατατεθεί στα μέσα Ιανουαρίου και ανέγνωσε ο επικεφαλής της Γιώργος Πρέντζας.

Όπως είπε, για να ξεκινήσει διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης, πρέπει να έχουν αλλάξει τα δεδομένα με βάση τα οποία υπογράφηκε η σύμβαση. Ένα τέτοιο δεδομένο θα μπορούσε να προκύψει από την αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΔΣΑ) Ηπείρου.
«Την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ έχει αναλάβει ο ΦοΔΣΑ και θα το στείλει για έγκριση στο περιφερειακό συμβούλιο», ανέφερε χαρακτηριστικά, φροντίζοντας, ωστόσο, να στείλει και ένα μήνυμα. «Τα στοιχεία που θα μας υποβάλει για έγκριση, πρέπει να ανταποκρίνονται στα πραγματικά δεδομένα της Ηπείρου. Το λέω τώρα για να μην έχουμε άλλου είδους μπλεξίματα στη συνέχεια…», τόνισε, καλώντας, παράλληλα, τους εκπροσώπους φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης να είναι προσεκτικοί στις δηλώσεις τους, γιατί ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν σε βάρος των συμφερόντων των Ηπειρωτών. Το επισημαίνω, γιατί στη διαδικασία της Διαιτησίας, η εταιρεία για να ενισχύσει τις διεκδικήσεις της σε βάρος των συμφερόντων της Ηπείρου, επικαλέστηκε και ισχυρισμούς του ΦοΔΣΑ», είπε.

Για τους ΣΜΑ

Εκτενής ήταν η τοποθέτηση για τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, με τον περιφερειάρχη να επιρρίπτει, για μία ακόμη φορά, την ευθύνη στον ΑΣΔΣΑ Ηπείρου, που πρέπει να συμπράξει στην έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας τους, ώστε στη συνέχεια να του παραδοθούν.
«Η Περιφέρεια Ηπείρου προνόησε με την ένταξη του έργου να θεσμοθετηθούν και 45 θέσεις εργασίας ως μόνιμο προσωπικό του ΦΟΔΣΑ, 21 οδηγοί και 24 εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων (εργατοτεχνικό προσωπικό). Η αμοιβή έχει φιξαρισθεί σε 20.000 ευρώ το άτομο ετησίως, δηλαδή 1.500 ευρώ το μήνα. Επίσης με προϋπολογισμένες όλες τις δαπάνες, το τέλος εισόδου σε κάθε ΣΜΑ έχει ορισθεί δεσμευτικά από 18 έως 21 ευρώ. Οι υπολογισμοί αυτοί έγιναν λαμβάνοντας υπόψη και το κατά κεφαλή εισόδημα του Ηπειρώτη.
Ο ΦΟΔΣΑ, ενώ έπρεπε να ξεκινήσει τη διαδικασία πρόσληψης 45 εργαζομένων, που το έχει ανάγκη η Ήπειρος, επιχείρησε να αναθέσει τη λειτουργία τους σε εργολάβο με υπερπολλαπλάσιο κόστος. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα και αυτό έχουμε προτείνει, η λειτουργία των ΣΜΑ να γίνει με προσωπικό των δήμων και ήδη έχουμε αιτήσεις για προγραμματική σύμβαση από δήμους. Οπότε σταματήστε πλέον να ρίχνετε μομφή στην Περιφέρεια», ανέφερε.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι η μεταφορά των απορριμμάτων στο εργοστάσιο δεν επηρεάζεται από τη λειτουργία των ΣΜΑ, λέγοντας ότι οι ΣΜΑ που κατασκευάστηκαν στην πρώτη φάση, δεν εξυπηρετούν όλους τους δήμους της Ηπείρου, κάτι που σημαίνει ότι ακόμη και μετά την λειτουργία τους, κάποιοι δήμοι θα συνεχίζουν να μεταφέρουν τα σκουπίδια απευθείας στο εργοστάσιο. Αυτοί θα εξυπηρετηθούν από ΣΜΑ όταν θα κατασκευάσει τους υπόλοιπους ο Αναγκαστικός Σύνδεσμος. Επίσης έθιξε και το θέμα της μη μεταφοράς σκουπιδιών από ορισμένους δήμους στο εργοστάσιο, λέγοντας ότι δεν είναι τυχαίο ότι υπάγονται σε συγκεκριμένο ΧΥΤΥ, αυτόν της Βλαχέρνας. Και κατέληξε λέγοντας ότι ο ΑΣΔΣΑ αρνείται να χορηγήσει στην Περιφέρεια Ηπείρου στοιχεία για τις ποσότητες των σκουπιδιών που μεταφέρονται στον ΧΥΤΥ Βλαχέρνας, καλώντας τον να εξηγήσει το «γιατί».

Αρωγός για το τέλος ταφής

Τον δρόμο διεκδίκησης της μείωσης ή ακόμη και της κατάργησης του τέλους ταφής απορριμμάτων για τους δήμους της Ηπείρου έδειξε ο περιφερειάρχης, με βασικό επιχείρημα το ότι η Ήπειρος έχει ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων. Μάλιστα δήλωσε πως σε μια τέτοια πρωτοβουλία του Αναγκαστικού Συνδέσμου, η Περιφέρεια θα είναι αρωγός του.
Από την άλλη, σημείωσε ότι είναι εντελώς διαφορετικό να καταβάλλεται επί των απορριμμάτων και διαφορετικό επί του υπολείμματος, καθώς στη δεύτερη περίπτωση μειώνεται κατά 65% περίπου. «Παρά την επιπλέον επιβάρυνση που επιβλήθηκε, κάποιοι δήμοι επιμένουν να μεταφέρουν απορρίμματα σε ΧΥΤΥ, παρότι μάλιστα αυτό –εκτός από παράνομο- είναι και οικονομικά ασύμφορο», σχολίασε.

Χρηματοδότηση μεταφοράς απορριμμάτων

Την αναρμοδιότητα της Περιφέρειας Ηπείρου για τη μεταφορά των απορριμμάτων, επικαλέστηκε ο κ. Καχριμάνης σε σχέση με τη δυνατότητα μείωσης του οικονομικού βάρους των δήμων, λέγοντας πως για το υπόλειμμα, που έχει την αρμοδιότητα, κατάφερε να μην επιβαρύνεται κανένας Ηπειρώτης.
Στο σημείο αυτό εξαπέλυσε πυρά κατά των δήμων που εισπράττουν δημοτικά τέλη από τους δημότες τους για τα απορρίμματα, αλλά δεν τα αποδίδουν. Εκτός των απόλυτα συνεπών δήμων Ιωαννιτών, Ζίτσας, Κόνιτσας, Πωγωνίου, Ζαγορίου, Βορείων Τζουμέρκων, Πρέβεζας, Φιλιατών και Σουλίου, ανέφερε ότι υπάρχουν δήμοι που μεταφέρουν τα σκουπίδια τους στο εργοστάσιο, αλλά έχουν υιοθετήσει το δόγμα «δεν πληρώνω – δεν πληρώνω», δήμοι που δεν τα μεταφέρουν ούτε πληρώνουν, αλλά επιμένουν να ενεργούν παράνομα και να τα μεταφέρουν στον ΧΥΤΥ Βλαχέρνας και δήμοι που μεταφέρουν ένα μέρος των απορριμμάτων τους στο εργοστάσιο και το μεγαλύτερο μέρος το μεταφέρουν στο ΧΥΤΥ Βλαχέρνας.

Οι διαφορές με την ΤΕΡΝΑ

Η επερώτηση έδωσε τη δυνατότητα στον περιφερειάρχη και για μια εκτενή ανάλυση των «ανοιχτών μετώπων» της Περιφέρειας Ηπείρου με την ΤΕΡΝΑ.
Όπως ανέφερε, οι αξιώσεις που υπέβαλε σε διαιτησία τον Ιούλιο του 2019 η εταιρεία αφορούν την ποινική ρήτρα που της επέβαλε η Περιφέρεια, τις απαιτήσεις για ζημιά που υπολογίζει ότι της προκάλεσε η καθυστέρηση στην έναρξη λειτουργίας του εργοστασίου και απαιτήσεις για απώλεια εσόδων μέχρι το τέλος του 2020.
Ως προς την ποινική ρήτρα, ο κ. Καχριμάνης τόνισε ότι η εταιρεία είχε δεσμευθεί να παραδώσει το εργοστάσιο έτοιμο για λειτουργία στις 21 Ιανουαρίου 2019. Η σύμβαση που είχε υπογράψει, όριζε πως, αν δεν παραδινόταν αυτή την ημερομηνία, έπρεπε να καταβάλει στην Περιφέρεια εφάπαξ αποζημίωση 50.000 ευρώ και επιπλέον 10.000 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης.
Για να ξεκινήσει όμως το εργοστάσιο τη λειτουργία, έπρεπε ο Ανεξάρτητος Ελεγκτής να βεβαιώσει πως οι δοκιμές απέδειξαν πως όλα λειτουργούν καλά. Στις 21 Ιανουαρίου 2019, ο Ανεξάρτητος Ελεγκτής, τον οποίο είχε προτείνει και πλήρωνε η εταιρεία, όπως προβλεπόταν από τη διακήρυξη του διαγωνισμού, αρνήθηκε να εκδώσει το πιστοποιητικό για 14 διαφορετικούς λόγους, μόνο δύο εκ των οποίων αφορούσαν τους δήμους της Ηπείρου και οι υπόλοιποι δώδεκα την εταιρεία, τόνισε ο κ. Καχριμάνης, εξηγώντας πως, ως προς τους δήμους, ο Ανεξάρτητος Ελεγκτής ανέφερε ότι δεν είχαν προσκομίσει τις ποσότητες που απαιτούνταν και ότι προσκομίστηκαν σκουπίδια από 16 επί συνόλου 18.
«Ξεκίνησε νέος κύκλος δοκιμών για 63 ημέρες, όπως απαιτούσε η τεχνολογία που είχε προσφέρει η εταιρεία. Εντέλει το πιστοποιητικό εκδόθηκε στις 26 Μαρτίου 2019. Όμως και στον δεύτερο κύκλο των δοκιμών, οι ποσότητες των σκουπιδιών που μεταφέρθηκαν από τους δήμους ήταν μικρότερες λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών και ένας δήμος μετέφερε μόνο τις τελευταίες ημέρες. Πιστοποιητικό όμως εκδόθηκε, που σημαίνει ότι το πρόβλημα στις πρώτες δοκιμές δεν προκλήθηκε από την πλευρά των δήμων και της Περιφέρειας.
Οι 12 λόγοι που αφορούσαν την εταιρεία και ο Ανεξάρτητος Ελεγκτής αρνήθηκε να εκδώσει το πιστοποιητικό στην ώρα του, είναι όλοι τεχνικοί. Ο πιο “ασήμαντος” από όλους είναι ότι στις 21 Ιανουαρίου 2019, που το εργοστάσιο έπρεπε να λειτουργεί, η εταιρεία όχι μόνο δεν είχε εκδώσει άδεια λειτουργίας, αλλά δεν είχε καταθέσει ούτε την αίτηση για την άδεια», ανέφερε ο κ Καχριμάνης και διερωτήθηκε πώς θα το λειτουργούσε χωρίς άδεια.
«Το πιστοποιητικό δεν αρνήθηκε να το εκδώσει στην ώρα του η Περιφέρεια αλλά ο Ανεξάρτητος Ελεγκτής που, επαναλαμβάνω, η εταιρεία τον είχε διαλέξει και αυτή τον πλήρωνε», πρόσθεσε και κατέληξε λέγοντας ότι η Περιφέρεια επέβαλε τις ρήτρες όπως όριζε η σύμβαση.
Ως προς τις απαιτήσεις της εταιρείας για απώλεια εσόδων, τις χαρακτήρισε εξωπραγματικές, λέγοντας ότι τον Ιούλιο του 2019 διεκδικούσε αποζημιώσεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020, δηλαδή για μελλοντικά δεδουλευμένα.
«Η εταιρεία, όποια νόμιμη απαίτηση έχει, την υποβάλλει στην Περιφέρεια και, αφού ελέγχεται, πληρώνεται. Και πραγματικά μας προξενεί εντύπωση τί επεδίωκε η εταιρεία τον Ιούλιο του 2019, όταν κατέθεσε την αίτηση για ανύπαρκτες απαιτήσεις της», τόνισε ο περιφερειάρχης και συνέχισε λέγοντας ότι με την ίδια αίτηση διεκδικεί και διαφυγόντα έσοδα από τρίτους για τις δύο πρώτες χρονιές, τα οποία προέρχονται από πωλήσεις δευτερογενών προϊόντων, όπως είναι χαρτί, πλαστικό, μέταλλο, ενέργεια κ.λπ. Τέτοια απαίτηση, όμως, είπε πως δεν έχει υποβάλει ποτέ μέχρι σήμερα στην Περιφέρεια, ούτε έχει αναλύσει πουθενά πώς υπολογίζει αυτές τις αξιώσεις, ενώ ανέφερε πως, σύμφωνα μάλιστα με τη σύμβαση, η εταιρεία, για να πουλήσει δευτερογενή, πρέπει πρώτα να υποβάλει στην Περιφέρεια το σχέδιο της συμφωνίας με τον αγοραστή για να ελεγχθούν οι τιμές πώλησης. Μέχρι σήμερα δεν έχει καταθέσει ούτε ένα, για αυτό και η Περιφέρεια κατέθεσε στο Διαιτητικό Δικαστήριο ανταίτηση λογοδοσίας και επίδειξης εγγράφων, για να ενημερωθεί η Περιφέρεια και οι πολίτες της Ηπείρου πώς προκύπτουν οι αξιώσεις της.
«Στη διαδικασία της διαιτησίας, οι υπεύθυνοι της εταιρείας επιχείρησαν να εμπλέξουν την περιφερειακή αρχή σε “περίεργα” παιχνίδια, ψευδορκώντας. Η αντίδρασή μου ήταν αυτή που έπρεπε. Τα “μάζεψαν” λέγοντας πως τα είπαν εκ παραδρομής. Δεν ξέρω αν έχουν καταλάβει ορισμένοι πως το πολιτικό παρελθόν τους δεν τους νομιμοποιεί να ασκούν πολιτικές στην Ήπειρο. Έχω ζητήσει την απομάκρυνση του διευθύνοντος ςυμβούλου και του αναπληρωτή του, για το καλό του έργου. Στην Ήπειρο η εταιρεία ήρθε να επεξεργαστεί τα σκουπίδια, τηρώντας τις συμφωνίες, και τίποτε παραπάνω. Και εγώ, η εντολή που πήρα από τους Ηπειρώτες, είναι να εκπροσωπώ τα συμφέροντά τους και όχι τα συμφέροντα της εταιρείας. Αν έκανα “τα στραβά μάτια”, όπως θα βόλευε ορισμένους, μέλι – γάλα θα ήταν οι σχέσεις μας», κατέληξε.

Σχετικά άρθρα

Στους κερδισμένους του 2023 η Περιφέρεια Ηπείρου

Αποστόλης Τζελέτας

Κυκλικοί κόμβοι: Έρχεται η σειρά της περιφερειακής οδού

Στο κεντρικό κράτος το μπαλάκι για την Παμβώτιδα