ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στο τραπέζι και η καταλληλότητα των υφιστάμενων πλοιαρίων

Μια συζήτηση, παράλληλα με αυτή της απόφασης χορήγησης των δύο νέων αδειών για πλωτά στην λίμνη Παμβώτιδα, που θα κληθεί να λάβει το περιφερειακό συμβούλιο, επιδιώκει να ανοίξει ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Γοργόλης, θέτοντας ουσιαστικά υπό εξέταση το περιβαλλοντικό αποτύπωμα όλων των πλωτών που σήμερα διενεργούν συγκοινωνιακές και τουριστικές πλόες.

Μάλιστα, πρόκειται να ακολουθήσουν νέες συνεδριάσεις της γνωμοδοτικής επιτροπής που έχει συσταθεί, με στόχο να αποτυπωθεί αν τα υφιστάμενα πλωτά πληρούν την περιβαλλοντική νομοθεσία και, κυρίως, αν υπάρχουν ζητήματα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία που πρόκειται να ενσωματωθεί τα επόμενα χρόνια στο εθνικό δίκαιο.
«Πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα, που απασχολεί και τους κατοίκους του νησιού και της πόλης. Θα πρέπει να δούμε για τα καράβια που βρίσκονται μέσα στη λίμνη, κατά πόσο πληρούν την περιβαλλοντική νομοθεσία, η οποία αλλάζει συνεχώς με τις νέες οδηγίες που λαμβάνουμε ως προς τον τρόπο κίνησης, π.χ. βενζινοκινητήρες. Θα ανοίξει μια σοβαρή συζήτηση αν χρειάζεται και πώς θα ανανεωθεί ο στόλος, ώστε να έχουμε πλωτά με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Είναι μια προσπάθεια, που θα έχει τις δυσκολίες της, αλλά θεωρούμε ότι πρέπει να ανοίξει. Κάποια πλωτά βρίσκονται πολλά χρόνια μέσα στη λίμνη και πρέπει να δούμε την καταλληλότητα και το αποτύπωμά τους, ιδιαίτερα σήμερα που η λίμνη βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση των τελευταίων ετών και αυτό αποτυπώνεται σε μετρήσεις της ποιότητας του νερού και τη γενικότερη βελτίωση στο λιμναίο περιβάλλον», σημείωσε ο κ. Γοργόλης.
Ερωτηθείς σχετικά, τόνισε πως θα πρέπει στην συζήτηση να τεθεί και το θέμα των κινήτρων για εκσυγχρονισμό των πλωτών. «Δεν πρέπει να αδικηθεί κανείς, αν αποφασιστεί αυτή η μετάβαση. Αυτό που πρέπει να διασφαλίσουμε πάνω απ’ όλα, είναι η βιοποικιλότητα της Παμβώτιδας», σημείωσε.
Πάντως, όπως προκύπτει από τα λεγόμενα του κ. Γοργόλη, φαίνεται πως στόχος είναι να κινηθούν παράλληλα οι δύο διαδικασίες, κάτι που πιθανότητα θα σημάνει νέα καθυστέρηση στη χορήγηση των δύο νέων αδειών.
«Μετά το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας για τη χορήγηση των δύο αδειών και τη γνωμοδότηση της Επιτροπής προς το περιφερειακό συμβούλιο, ξεκινά ένα πιο σημαντικό στάδιο, κατά την γνώμη μου, ένα τρίτο στάδιο συνεδριάσεων που θα ξεκινήσουν πρώτα από την γνωμοδοτική αρχή και έπειτα στο περιφερειακό συμβούλιο, θεωρώ ταυτόχρονα με το θέμα της χορήγησης των αδειών», σημείωσε ο κ. Γοργόλης.

Σχετικά άρθρα

5 ευρώ το πηγαινέλα στο Νησί

Εδραίωση του εχθρικού περιβάλλοντος για τις ΑΠΕ

Δύο + δύο άδειες στην Παμβώτιδα