ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μέτωπο αντιδράσεων για τo πλωτό φωτοβολταϊκό στο Πουρνάρι

Μεγάλες είναι οι αντιρρήσεις της τοπικής κοινωνίας στην προοπτική εγκατάστασης πλωτών φωτοβολταϊκών στη λίμνη Πουρναρίου, ισχύος 103 μεγαβάτ, με τη διαβούλευση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων να λήγει στις 7 Φεβρουαρίου.

Με την προθεσμία να πλησιάζει, αίτημα για συζήτηση του θέματος στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου της Τρίτης ή σε επόμενη, εντός των προθεσμιών, κατέθεσε η περιφερειακή παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών».
Το αίτημα προς το προεδρείο του περιφερειακού συμβουλίου Ηπείρου υπογράφουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης, ενώ ο επικεφαλής Γ. Ζάψας επισημαίνει τον κίνδυνο να θεωρηθεί de jure (και de facto) θετική η γνώμη του περιφερειακού συμβουλίου, καθώς δεν έχει προχωρήσει ακόμη η εκλογή και συγκρότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης.
«Αποτελεί πάγια θέση μας να γίνεται συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο και όχι στις Επιτροπές των σημαντικών Μ.Π.Ε., καθώς και η συζήτηση επί των Στρατηγικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) σημειώνει η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών», προσθέτοντας τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις που έχουν εκφραστεί από την τοπική κοινωνία και τους φορείς για την υλοποίηση του έργου, «καθώς αυτό κινείται εκτός του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου, αγνοεί το διαχειριστικό σχέδιο της τεχνητής λίμνης και δεν υπάρχει πανευρωπαϊκό προηγούμενο τέτοιου έργου.
Η εκλογή του προέδρου της Επιτροπής αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα, στην πρώτη συνεδρίαση του σώματος μετά τις αρχαιρεσίες στις 9 Ιανουαρίου, ωστόσο θα πρέπει να ακολουθήσουν και οι διαδικασίες συγκρότησης, που σημαίνει ότι είναι πιθανό να παρέλθει η ημερομηνία της λήξης της διαβούλευσης.
Πάντως για τη Δευτέρα, ήδη ο δήμος Αρταίων με πρωτοβουλία του δημάρχου Χρήστου Τσιρογιάννη έχει συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, προσκαλώντας τους βουλευτές, την περιφέρεια Ηπείρου και τους δημάρχους του νομού να παραβρεθούν και να τοποθετηθούν.

Τρίμηνη παράταση στη διαβούλευση ζητά ο δήμος Αρταίων

ΠουρναΕίχε προηγηθεί ένα ομόφωνο, ηχηρό «όχι» στην προοπτική υλοποίησης του έργου, με τις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου, αλλά και πλήθος φορέων να ομονοούν και να εκφράζουν την ανησυχία τους.
Παράλληλα, ο κ. Τσιρογιάννης, με την ιδιότητα του ως μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ, ενημέρωσε το Σώμα για τις μέχρι τώρα ενέργειες του δήμου, τις ενστάσεις του δημοτικού συμβουλίου Αρταίων, της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της Άρτας, ζητώντας τη στήριξη της ΚΕΔΕ ώστε με συντονισμένες ενέργειες και επιχειρήματα να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εγκατάστασης πλωτού φωτοβολταϊκού στη λίμνη Πουρναρίου μεγέθους 1.144 στρεμμάτων.
Παράλληλα ο κ. Τσιρογιάννης, μέσω επιστολών του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνο Σκρέκα, τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και βουλευτή Άρτας Γεώργιο Στύλιο, τους βουλευτές Άρτας Όλγα Γεροβασίλη και Χρήστο Γκόκα, τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, τον αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Άρτας Βασίλη Ψαθά και τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Βασίλειο Μιχελάκη, ζητά τη στήριξή τους για την αποτροπή του έργου, λαμβάνοντας υπόψη τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει η περιοχή από μια τόσο μεγάλη επένδυση στο ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον, στο ιδιαίτερο οικοσύστημα της λίμνης, στους κινδύνους που μπορεί να εγκυμονεί σε έντονα πλημμυρικά φαινόμενα και πριν καν ολοκληρωθεί το Εθνικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ.
Τέλος, αιτείται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, τρίμηνη παράταση επί της διαβούλευσης της μελέτης εγκατάστασης πλωτού φωτοβολταϊκού στην λίμνη Πουρναρίου, έπειτα και από αίτημα των φορέων της περιοχής, ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος προετοιμασίας, προκειμένου να αντικρουστεί η μελέτη του μεγάλου και σοβαρού αυτού έργου με στοιχεία και επιχειρήματα και να δημιουργηθεί ένα κοινό μέτωπο, ένα μέτωπο φορέων και πολιτών.
«Άποψη μας είναι ότι θα πρέπει τα έργα ΑΠΕ να αδειοδοτηθούν και να εγκατασταθούν, αφού πρώτα η Πολιτεία ολοκληρώσει το Εθνικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ. Τότε η Ελλάδα θα μπορέσει με τη μορφή μικρών και διάσπαρτων έργων ΑΠΕ, με σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον, να καλύψει αθροιστικά τον Εθνικό Στόχο για τις ΑΠΕ» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιρογιάννης.

Σχετικά άρθρα

Συμβολή και της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη νέα γέφυρα Κοράκου

Αντιπρόταση για επανασχεδιασμό του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας

Επιμένει σε συζήτηση για την ατμοσφαιρική ρύπανση το «Κοινό των Ηπειρωτών»

Ηπειρωτικός Αγών