ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Τέλος καλό, αλλά όχι όλα καλά

Επιτυχή έκβαση είχε η πολύωρη επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης του 48χρονου πυροσβέστη Λεωνίδα Μαγκλάρα, ο οποίος βρισκόταν σε κίνδυνο, καθώς είχε εγκλωβιστεί σε δύσβατο σημείο στην περιοχή των Θεοδώριανων Άρτας, όπου είχε πάει για ορειβασία.

Λίγο πριν τις 2 περίπου το μεσημέρι, συνάδελφοί του από την 5η ΕΜΑΚ Ιωαννίνων και την 8η ΕΜΑΚ Λάρισας, με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού, κατάφεραν να προσεγγίσουν την παγωμένη ορθοπλαγιά που βρισκόταν από το απόγευμα της Τρίτης, και τον μετέφεραν σε σημείο όπου μπορούσε να προσεγγίσει το ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς προηγούμενες προσπάθειες προσέγγισης στην αρχική του θέση ήταν ανεπιτυχείς, λόγω και των ριπών του αέρα. Το πλήρωμα του ελικοπτέρου τον μετέφερε στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων, απ’ όπου τον παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και τον διακόμισε στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα», προκειμένου να υποβληθεί σε μια σειρά από εξετάσεις και να του παρασχεθεί η αναγκαία φροντίδα. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, πέρα από κρυοπαγήματα και την ταλαιπωρία, καθώς έμεινα ξύπνιος καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, προκειμένου να αντέξει στις πολικές θερμοκρασίες.

Ο Λ. Μαγκλάρας, που υπηρετεί στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο στο Αθαμάνιο, είχε πάει μόνος του στην περιοχή, όταν εγκλωβίστηκε σε ένα δύσβατο σημείο. Σύμφωνα με μία εξήγηση που έδωσε στους ανωτέρους του, ο 48χρονος βρέθηκε εκεί, προκειμένου να αναζητήσει το κινητό του τηλέφωνο, το οποίο είχε χάσει στην προηγούμενη εξόρμησή του την Κυριακή και το οποίο θεωρούσε πολύτιμο, καθώς υπήρχαν αποθηκευμένες φωτογραφίες των τριών παιδιών του.

Ο ίδιος ήταν αυτός που τηλεφώνησε στο κέντρο της Πυροσβεστικής, δηλώνοντας ότι βρίσκεται σε σημείο που αδυνατεί να συνεχίσει την πορεία του, και ζητώντας βοήθεια. Άμεσα κινητοποιήθηκε η 5η ΕΜΑΚ και ξεκίνησε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης με τη συμμετοχή 16 ατόμων, όμως διαπιστώθηκε αδυναμία προσέγγισης στο σημείο και ζητήθηκε συνδρομή από αέρος. Αργά τη νύχτα της Τρίτης στην περιοχή επιχείρησε ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να εντοπίσει τον 48χρονο και οι έρευνες ξεκίνησαν εκ νέου με το πρώτο φως της ημέρας.
Το ότι είχε υποδείξει το ακριβές σημείο όπου βρισκόταν, οδήγησε στον εντοπισμό του, ωστόσο η προσπάθεια προσέγγισης και διάσωσης είχε υψηλό βαθμό δυσκολίας. Το γεγονός, πάντως, ότι ο πυροσβέστης ήταν σε καλή κατάσταση, κάτι που φρόντισε να πιστοποιήσει και ο ίδιος με την ανάρτηση στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook ενός βίντεο από την επιχείρηση διάσωσής του, με το ελικόπτερο να ίπταται πάνω από το σημείο που βρισκόταν και τον ίδιο να περιγράφει την προσπάθεια προσέγγισής του, έδωσε τον χρόνο να μη γίνουν βιαστικές κινήσεις και να οργανωθεί η διάσωση με τρόπο που θα ήταν ο πλέον ασφαλής.
Το βίντεο, το οποίο σημειωτέον κατέβηκε από τον λογαριασμό του σχεδόν αμέσως μετά τη διάσωσή του, φέρεται να έχει προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια σε συναδέλφους του και όχι μόνο, καθώς την ώρα που η επιχείρηση ήταν σε εξέλιξη, ο ίδιος έκανε αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, δείχνοντας να μην έχει συναίσθηση του τι έχει προκαλέσει. Όπως έντονη ενόχληση υπάρχει και για το γεγονός ότι φέρεται να διέκοψε την επικοινωνία το βράδυ της Τρίτης, χωρίς να ενημερώσει, οδηγώντας τους υπευθύνους της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας στο συμπέρασμα ότι διατρέχει άμεσο κίνδυνο ζωής, κάτι που οδήγησε σε νυχτερινή επιχείρηση του ελικοπτέρου, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται.

Σχετικά άρθρα

Με τη συνδρομή ελικοπτέρου η διάσωση 80χρονου

Αποστόλης Τζελέτας