ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ανεβάζει στροφές στην ανακύκλωση ο Δήμος Ιωαννιτών

Πιο κοντά στους στόχους που έχουν τεθεί για την ανακύκλωση, φιλοδοξεί να έρθει το επόμενο διάστημα ο Δήμος Ιωαννιτών, προχωρώντας μια σειρά από δράσεις και έργα, τα οποία είναι καταλυτικά για να αυξηθούν τα σημερινά –χαμηλά ομολογουμένως- ποσοστά.

Η ανακύκλωση μέσω των μπλε κάδων φαίνεται πως έχει πιάσει «ταβάνι», καθώς, παρά τις προσπάθειες ευαισθητοποίησης των πολιτών, δεν καταγράφονται σημαντικές διαφοροποιήσεις στις ποσότητες των απορριμμάτων που οδεύουν προς ανακύκλωση. Βέβαια, υπάρχει και το ζήτημα της μη καταγραφής των απορριμμάτων που καταλήγουν στο σύστημα ανταποδοτικής ανακύκλωσης, αλλά αυτό και πάλι δε διαφοροποιεί τη γενικότερη εικόνα στασιμότητας.
Ένας σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα είναι το «Πράσινο Σημείο» του Δήμου Ιωαννιτών, η δημοπράτηση του οποίου θα πρέπει να αναμένεται μέσα στην επόμενη εβδομάδα, καθώς εγκρίθηκε από τη Διαχειριστική Αρχή η διακήρυξη και άμεσα θα προχωρήσει ο διαγωνισμός για την κατασκευή του πρώτου υποέργου.
Το «Πράσινο Σημείο», που έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος» με προϋπολογισμό 967.000 ευρώ και θα κατασκευαστεί σε έκταση 30 στρεμμάτων στην περιοχή της Ανατολής (πλησίον της Λεωφόρου Νιάρχου), προσφέρει τη δυνατότητα χωριστής συλλογής μιας σειράς υλικών, τα οποία μπορεί να οδηγηθούν προς ανακύκλωση ή επαναχρησιμοποίηση. Τα υλικά θα προσκομίζονται από τους χρήστες και θα αποθηκεύονται προσωρινά σε μέσα συλλογής διαφόρων χαρακτηριστικών ανάλογα την περίπτωση.
Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν, σύμφωνα με το συγκεκριμένο υποέργο, είναι έργα διαμόρφωσης του γηπέδου, έργα υποδομής (πύλη εισόδου-περίφραξη έργου, οικίσκος εισόδου, κτίριο γενικής χρήσης, υπόστεγο, δεξαμενή πλύσης-ύδρευσης-πυρόσβεσης, στεγανή δεξαμενή λυμάτων), ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις (εγκατάσταση ύδρευσης, αποχέτευσης λυμάτων, πυροπροστασίας, θερμομόνωσης, ηλεκτρολογική εγκατάσταση θέρμανσης-εξαερισμού-κλιματισμού), έργα διαχείρισης ομβρίων, έργα φύτευσης και άρδευσης, έργα εσωτερικής οδοποιίας και έργα περιβαλλοντικής παρακολούθησης. Το δεύτερο υποέργο, το οποίο θα ακολουθήσει, περιλαμβάνει την προμήθεια όλου του εξοπλισμού που απαιτείται για τη λειτουργία του.
Το «Πράσινο Σημείο», σε συνδυασμό με τη δημιουργία έντεκα «Γωνιών Ανακύκλωσης», έργο το οποίο πριν λίγες ημέρες εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης», εκτιμάται ότι θα συμβάλλουν καταλυτικά στη μείωση του όγκου απορριμμάτων που καταλήγουν στη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων μέσω της απόρριψής τους στους κοινούς κάδους, αλλά και θα μειώσουν κατά πολύ το φαινόμενο εγκατάλειψης στρωμάτων, οικιακών συσκευών, ηλεκτρικών ειδών και άλλων ογκωδών αντικειμένων σε σημεία της πόλης.
Οι επιφανειακές γωνιές ανακύκλωσης θα δημιουργηθούν σε Κατσικά (χώρος δημαρχείου), Πεδινή (χώρος παλιού δημαρχείου), Σταυράκι (σε κοινόχρηστο χώρο), Κιάφα (απέναντι από το αθλητικό κέντρο), Βοτανικός (απέναντι από τα σχολεία της οδού Παλάσκα), Καρδαμίτσια (απέναντι από τα σχολεία). Οι υπόγειες γωνιές ανακύκλωσης θα δημιουργηθούν στο Πέραμα (χώρος παλιού δημαρχείου), την Ανατολή (Πνευματικό Κέντρο), το Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων, την πλατεία Γηροκομείου και στην πλατεία Χατζή στους Αμπελοκήπους.

Η διαχείριση βιοαποβλήτων

Πολλά ποντάρει ο Δήμος Ιωαννιτών και στη διαχείριση των βιοαποβλήτων, μέσω μιας ακόμη γραμμή ανακύκλωσης που θα προστεθεί στο σύστημα.
Όπως είναι γνωστό, δίπλα στους πράσινους και μπλε κάδους, θα τοποθετηθούν και καφέ κάδοι, στους οποίους οι πολίτες θα κληθούν να απορρίπτουν τα υπολείμματα τροφίμων (οργανικά απόβλητα), αλλά και άλλα βιοδιασπώμενα υλικά, όπως κλαδιά, φύλλα, στάχτη από τζάκι, χαρτί κουζίνας κ.ά. Σήμερα, τα οργανικά απορρίμματα της κουζίνας ή/και του κήπου μας απορρίπτονται ανεκμετάλλευτα, ενώ μπορούν να γίνουν φυσικό λίπασμα και να επαναχρησιμοποιούνται ως κομπόστ.
Τα βιοαπόβλητα θα συλλέγονται από ειδικό απορριμματοφόρο του δήμου και στη συνέχεια θα οδηγούνται στη Μονάδα Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων, όπου θα γίνονται λίπασμα, το οποίο θα χρησιμοποιείται στα πάρκα της πόλης, έτσι ώστε να αυξηθεί η γονιμότητα του εδάφους και να μειωθούν και οι δαπάνες σε εδαφοβελτιωτικά.
Το έργο της διαχείρισης των βιοαποβλήτων στον Δήμο Ιωαννιτών έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος», με τον συνολικό προϋπολογισμό της πράξης να ανέρχεται σε 1,2 εκατομμύρια ευρώ.
Το έργο περιλαμβάνει την προμήθεια μεγάλου αριθμού κάδων οικιακής κομποστοποίησης, ενώ για τη μεταφορά των προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Περιφέρειας Ηπείρου στο Ελευθεροχώρι, θα γίνει προμήθεια τεσσάρων οχημάτων.
Όπως, μάλιστα, έκανε γνωστό χθες η Περιφέρεια Ηπείρου, η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020», με έγγραφό της προς τον Δήμο Ιωαννιτών, διατυπώνει τη σύμφωνη γνώμη της για τα σχέδια σύμβασης και τη διαδικασία προκήρυξης του έργου «Προμήθεια οχημάτων για τη διαχείριση βιοαποβλήτων Δήμου Ιωαννιτών». Το έργο, προϋπολογισμού 747.000 ευρώ, εντάσσεται στην πράξη «Διαχείριση Βιοαποβλήτων στο Δήμο Ιωαννιτών» και προβλέπεται η προμήθεια δύο απορριμματοφόρων οχημάτων τύπου μύλου 10 κ.μ. με σύστημα πλύσης κάδων και δύο απορριμματοφόρων τύπου πρέσας 6 κ.μ.

 

Σχετικά άρθρα

Βούληση για πιο στενή συνεργασία

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Τη δέσμευση για ημικόμβο στο Δρίσκο χαιρετίζει ο Δήμος Ιωαννιτών