ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Παραμένει η πίεση στις ΜΕΘ-covid, επάρκεια κλινών στις ΜΕΛ

Με το 90% των κλινών ΜΕΘ covid-19 κατειλημμένο βρίσκει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά και την περιοχή μας.

Βέβαια, με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο που ακολουθεί το ΠΓΝΙ και αναπροσαρμόζει ανάλογα με τις συνθήκες, υπάρχει η δυνατότητα ανάπτυξης έξι ακόμη κλινών ΜΕΘ, εφόσον απαιτηθεί, με την επιβάρυνση, ωστόσο, άλλων λειτουργιών.

Σε επίπεδο Μονάδων Λοιμωδών, η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη, με το 55% των κλινών να είναι κενές, ενώ μεταξύ των νοσηλευομένων υπάρχει ένα παιδί. Συνολικά, στο ΠΓΝΙ υπάρχουν 114 κλίνες για ασθενείς με covid-19 (ΜΕΛ, ΜΕΘ, ΜΕΛ Παίδων), στις οποίες έχουν νοσηλευθεί μέχρι σήμερα περισσότεροι από 1500 ασθενείς. Επίσης, στο νοσοκομείο έχουν διενεργηθεί περισσότερα από 130.000 μοριακοί έλεγχοι, ενώ στο εμβολιαστικό κέντρο, που διαθέτει επτά γραμμές σήμερα μαζί με αυτή για παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών, έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 100.000 πολίτες.

Τα στοιχεία αυτά έδωσε ο διοικητής του νοσοκομείου Νίκος Κατσακιώρης, με αφορμή τις εορτές, σημειώνοντας πως το ΠΓΝΙ βρίσκεται σε ετοιμότητα και διαρκή επαγρύπνηση, ενώ αναφέρθηκε και στην ενίσχυση του νοσοκομείου με ιατρο-τεχνολογικό εξοπλισμό και προσωπικό.

Ήδη έχει παραληφθεί ιατρο-τεχνολογικός εξοπλισμός αξίας 1,9 εκ. ευρώ περίπου και βρίσκεται υπό δημοπράτηση εξοπλισμός για την αντιμετώπιση του covid ύψους 1,23 εκ. ευρώ. Παράλληλα, κατασκευάζεται η πτέρυγα, όπου θα εγκατασταθεί το σύστημα PET-CT, δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου, ύψους 1,8 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Κατσακιώρη, την τελευταία διετία το νοσοκομείο ενισχύθηκε με 280 άτομα μόνιμου και επικουρικού προσωπικού, εκ των οποίων 51 γιατροί.

Σχετικά άρθρα

Και επίσημα η παραίτηση Ν. Κατσακιώρη από το ΠΓΝΙ

Ψυχιατρική ΠΓΝΙ: Αδυναμία εισαγωγής νέων περιστατικών λόγω κορωνοϊού

Ηπειρωτικός Αγών

Προς αποκατάσταση ο μαστογράφος

Γεωργία Χαλάτση