ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Χωρίς «οξυγόνο» αφήνουν τις επιχειρήσεις

Σε ένα οικονομικό φαύλο κύκλο ξαναμπαίνει η πραγματική οικονομία, με την υγειονομική κρίση αλλά και την κρίση που δημιουργούν οι ανατιμήσεις στην αγορά και η «έκρηξη» του ενεργειακού κόστους, να εγκυμονούν τον κίνδυνο λουκέτου για χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Οι ανελαστικές δαπάνες αυξάνονται, το κόστος παραγωγής και πρώτων υλών, μαζί με τις αυξήσεις στην ενέργεια, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα, ενώ μαζί συμπαρασύρονται και τα νοικοκυριά, που επίσης έχουν να αντιμετωπίσουν επιβαρυμένους λογαριασμούς.

«Η χώρα οδηγείται σε μια τεράστια εσωστρέφεια, λαμβάνονται, κατά τη γνώμη μου, λανθασμένες αποφάσεις για το ενεργειακό, για τη διαχείριση της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης. Η ελληνική κοινωνία μπαίνει σε μια φάση αρκετά πιο δύσκολη από τις προηγούμενες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρης Δημητρίου, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση έχει απλά τον ρόλο του παρατηρητή στο «ράλι» των ανατιμήσεων. «Δεν έχουμε δει καμία ουσιαστική παρέμβαση, παρά μόνο ευχολόγια και ότι είναι αισιόδοξοι», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αφορμή για τις δηλώσεις αυτές στάθηκαν τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που για μια ακόμη φορά βάζουν στο στόχαστρο τον κλάδο της εστίασης.

«Την ώρα που δεν προχωρά στη στήριξή τους, λόγω αύξησης της ενέργειας, των πρώτων υλών και των ενοικίων, έρχεται να περιορίσει επιπλέον και πάνω από 50% τον τζίρο τους και ουσιαστικά, δημιουργώντας ένα άτυπο lockdown, τους δίνει εξιτήριο από τη ΜΕΘ την ώρα που το “οξυγόνο” τους περιορίζεται σημαντικά και το έχουν ανάγκη για την επιβίωση τους. Δεν μπορεί με αυξημένες ανάγκες και δυσβάσταχτα χρέη, για τα οποία, μετά τον Μάρτιο του 2020, δεν έχουν ευθύνη οι ίδιοι, να αποφασίζει το περιορισμό της εστίασης, χωρίς ταυτόχρονα να ανακοινώνει όσα οφείλει, τα μέτρα στήριξης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητρίου, ζητώντας από την κυβέρνηση τη λήψη μέτρων.

Σε αυτά περιλαμβάνονται η μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα, η επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου, η επιδότηση εργοδοτικών εισφορών και αναστολής της εργασίας, η μείωση του ΦΠΑ, η στήριξη των δόσεων δανείων τους και νέες χρηματοδοτήσεις καθώς και γενναία διαγραφή των χρεών που δημιουργήθηκαν στην πανδημία με ταυτόχρονη ρύθμιση πάνω από 120 δόσεων του υπολοίπου ποσού.

«Ας λάβει σοβαρά υπόψη της η κυβέρνηση και τη σημερινή κραυγή αγωνίας τους και ας πράξει τα αυτονόητα. Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων θα είναι εδώ όπως όλο το προηγούμενο διάστημα για όλους τους κλάδους της επιχειρηματικότητας που πλήττονται και θα συνεχίσει τον αγώνα για την επίλυση όλων των προβλημάτων τους. Η επιστροφή στην κανονικότητα θα πραγματοποιηθεί με καθολικούς εμβολιασμούς χωρίς διακρίσεις και αστερίσκους, με καθαρό λόγο και συνεχή, έγκυρη ενημέρωση όλων των πολιτών», τονίζει το Επιμελητήριο Ιωαννίνων.

Σχετικά άρθρα

Δ. Δημητρίου: «Μαζί να πάμε ξανά μπροστά»

Δ. Δημητρίου: «Έχουμε ευθύνη και υποχρέωση να πάμε ξανά μπροστά»

Γεωργία Χαλάτση

Μήνυμα επιστροφής η παρουσία στην ομιλία του Δ. Δημητρίου