ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Κατώτερες των αναγκών και των προσδοκιών

Καλοδεχούμενες, αλλά όχι αρκετές, είναι η οικονομική ενίσχυση ύψους σχεδόν ενός εκατομμυρίου ευρώ και η κατανομή 17 νέων θέσεων μελών ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, σύμφωνα με τις αποφάσεις που υπέγραψε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Το υπουργείο προχώρησε στην έκτακτη επιχορήγηση με 20 εκατ. ευρώ και 400 νέες θέσεις μελών ΔΕΠ για τα πανεπιστήμια. Η έκτακτη επιχορήγηση κάθε Ιδρύματος αφορά κατά το 50% την κάλυψη λειτουργικών δαπανών και κατά το υπόλοιπο 50% την περαιτέρω υποστήριξη των Ιδρυμάτων ως προς την υλοποίηση των υποχρεώσεών τους που απορρέουν από το Νόμο 4777/2021 για την κάλυψη δαπανών ασφάλειας και προστασίας και ειδικότερα για την εφαρμογή συστημάτων ελεγχόμενης πρόσβασης, εκπόνησης σχεδίων ασφαλείας κ.λπ. Η έκτακτη αυτή χρηματοδότηση, όπως και η τακτική, δίνεται πλέον στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων που έχει εισηγηθεί στο υπουργείο η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και λαμβάνουν υπόψη π.χ. τον αριθμό των φοιτητών, τον αριθμό των τμημάτων, τη γεωγραφική διασπορά του Ιδρύματος.

Ως προς τις 400 θέσεις, η εισήγηση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης προς την υπουργό και η οποία έγινε δεκτή ήταν το 65% των 400 θέσεων, δηλαδή 260 θέσεις, να κατανεμηθούν αναλογικά με τις αφυπηρετήσεις του ακαδημαϊκού έτους 2020-21 και το υπόλοιπο 35% των 400 θέσεων, δηλαδή 140 θέσεις, να κατανεμηθούν με αντικειμενικά κριτήρια, όπως είχαν εφαρμοστεί και το προηγούμενο έτος.

«Στηρίζουμε έμπρακτα τα Ιδρύματά μας με οικονομικούς και με ανθρώπινους πόρους, στηρίζουμε τη λειτουργία και την ασφάλειά τους. Και το κάνουμε όχι αυθαίρετα, όπως γινόταν πριν από τη διακυβέρνησή μας, αλλά στη βάση αντικειμενικών και αξιοκρατικών κριτηρίων που έχει εισηγηθεί η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, με σεβασμό στα ίδια τα Ιδρύματα και το φορολογούμενο πολίτη. Έτσι, προκρίνουμε τη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων και τη διαφάνεια στην κατανομή, κάνοντας ένα ακόμη βήμα επιπλέον των όσων προβλέπει ο νόμος για την τακτική επιχορήγηση των ΑΕΙ βάσει αντικειμενικών κριτηρίων και εφαρμόζοντάς τον και κατά την έκτακτη», ανέφερε σε δήλωσή της η κ. Κεραμέως.

Το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων πρόκειται να λάβει έκτακτη επιχορήγηση ύψους 971.180 ευρώ και 17 από τις 400 θέσεις που κατανέμονται, τα οποία ωστόσο δε φαίνεται να καλύπτουν τις ανάγκες, σύμφωνα με δήλωση του πρύτανη Τριαντάφυλλου Αλμπάνη στον «Η.Α.».

«Θα περιμέναμε τουλάχιστον 25 θέσεις μελών ΔΕΠ, γιατί δεν έχουν δοθεί οι θέσεις συνταξιοδότησης του 2020, ενώ απαιτούνται άλλα τόσα χρήματα για να ανταποκριθούμε στις πραγματικές ανάγκες», σημείωσε.

Οι 17 θέσεις μελών ΔΕΠ αναμένεται να καλύψουν τις ανάγκες των νέων τμημάτων, ωστόσο απαιτείται και η κάλυψη των αποχωρησάντων και από τα παλαιότερα τμήματα, προκειμένου να λειτουργούν ομαλά.

Έρχεται νέος νόμος πλαίσιο

Ο χρόνος υπογραφής των αποφάσεων, πάντως, δεν είναι τυχαίος, αφού η κ. Κεραμέως θα βρεθεί το Σάββατο στην Σύνοδο Πρυτάνεων, που ήδη έχει ξεκινήσει τις εργασίες της, στο Λαύριο, ενώ προετοιμάζεται και ο νέος νόμος πλαίσιο, που δεν έχει δοθεί ακόμη στην δημοσιότητα.

Η κ. Κεραμέως, ωστόσο, συμμετέχοντας σε εκδήλωση του Τομέα Παιδείας της ΝΔ, στην οποία μετείχαν ο αρμόδιος υφυπουργός Άγγελος Συρίγος, αλλά και περίπου 70 πανεπιστημιακοί, ανέφερε πως το υπουργείο μελετά τη θεσμοθέτηση θέσης μάνατζερ στα πανεπιστήμια, οι αρμοδιότητες των οποίων θα αφορούν καθαρά στην οικονομική διαχείριση των ιδρυμάτων. «Θα δούμε πώς θα διαμορφωθεί ο ρόλος του», διευκρίνισε, ενώ δεν έλειψαν και οι πρώτες ενστάσεις, καθώς σε νόμο του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπεται διεύθυνση ή τμήμα εντός των ΑΕΙ, με αρμοδιότητες στη διαχείριση οικονομικών υποθέσεων.

Από την πλευρά της, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ανέφερε ότι θα προχωρήσει στην εκ νέου θεσμοθέτηση των Συμβουλίων Ιδρύματος, όπως προβλέπει και το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίσει τον ρόλο του Συμβουλίου σε σχέση με τον πρύτανη.

Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας αναμένει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, για να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη συγκρότηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Αυτό ανέφερε η κ. Κεραμέως, μιλώντας στο MEGA, εξηγώντας ότι έχει κατατεθεί προσφυγή κατά της σχετικής υπουργικής απόφασης, θέτοντας θέμα αντισυνταγματικότητας.

Σχετικά άρθρα

Εβδομάδα Γερμανόφωνου Κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Με πολλαπλούς συμβολισμούς η Ολυμπιακή Φλόγα στο Πανεπιστήμιο

Γεωργία Χαλάτση

Φυσικό Πανεπιστημίου Ιωαννίνων – «Ατυχής και επιζήμια» κάθε αναφορά περί κινδύνου κλεισίματος