ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στενάζουν υπό το βάρος των ελλείψεων τα νοσοκομεία

Το ΠΓΝΙ κινδύνεψε και κινδυνεύει να γίνει νοσοκομείο μιας νόσου, ενώ ειδικευόμενοι γιατροί παραιτούνται καθώς δεν μπορούν να αντέξουν τον, δυσανάλογο σε σχέση με το υφιστάμενο ιατρικό προσωπικό, όγκο εργασίας.

Αυτή είναι η κατάσταση όπως αποτυπώθηκε στη συζήτηση που έγινε στο περιφερειακό συμβούλιο Ηπείρου, μετά από αίτημα της «Λαϊκής Συσπείρωσης», μέσα από τις τοποθετήσεις όχι μόνο των περιφερειακών συμβούλων που έχουν σχέση επαγγελματική με το νοσοκομείο, όπως οι Σταυρούλα Τσιάρα, Μαργαρίτα Κιτσανού και Γιώργος Πρέντζας, αλλά και του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, καθηγητή Oρθοπεδικής Αναστάσιου Κορομπίλια.

Τόσο ο εισηγητής Γιώργος Πρέντζα όσο και περιφερειακή σύμβουλος της παράταξης «Ήπειρος Όλον» και πρόεδρος της ΕΙΝΗ Μαργαρίτα Κιτσανού τόνισαν πως η πανδημία ανέδειξε τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν διαχρονικά, με μεγαλύτερο από όλα την έλλειψη προσωπικού, όπως αναδεικνύεται και με αριθμούς. Αποτέλεσμα είναι η δραστική μείωση της επισκεψιμότητας ασθενών (πλην των απογευματινών ιατρείων, όπως σημείωσαν με νόημα), αλλά και η κατεύθυνση των ασθενών στον ιδιωτικό τομέα.

Ο κ. Πρέντζας ζήτησε να στηριχθούν τα αιτήματα για μονιμοποίηση συμβασιούχων, να υπάρξει αλλαγή στρατηγικής για τον εμβολιασμό, λειτουργία των Κέντρων Υγείας καθ’ όλο το 24ωρο, να τεθεί η πρόληψη στο επίκεντρο αλλά και να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση να αναλάβει την κρατική ευθύνη για να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας.

Η κ. Κιτσανού πρόσθεσε πως θα πρέπει να αποφορτιστεί το ΠΓΝΙ από τον ρόλο των εμβολιασμών, καθώς αποσπά μεγάλο αριθμό προσωπικού από τις υπόλοιπες κλινικές αλλά και από τα Κέντρα Υγείας, από τα οποία έχουν μετακινηθεί γιατροί.

Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο ΠΓΝΙ υπάρχουν 91 κενές θέσεις ειδικευομένων και 93 ειδικευμένων, με αποτέλεσμα να ανακυκλώνεται το προσωπικό, ενώ το 2021 έγιναν μόνο 17 προσλήψεις. Επίσης λείπουν 49 νοσηλεύτριες ΔΕ (35 σε αναστολή) και 25 ΤΕ, με επιπτώσεις σε χειρουργεία και κλινικές. «Θα ήμουν περήφανη για τις παρεμβάσεις τις Περιφέρειας, αν το megaεμβολιαστικό κέντρο λειτουργούσε χωρίς την απόσπαση προσωπικού από ΠΓΝΙ και Χατζηκώστα», ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Κιτσανού.

Για μία πρωτόγνωρη κατάσταση έκανε λόγο ο κ. Κορομπίλιας, σημειώνοντας τη δραματική κατάσταση που έζησε το νοσοκομείο στα προηγούμενα κύματα αλλά και πως ανταποκρίθηκε, με τεράστιο κόστος εις βάρος των άλλων λειτουργιών του νοσοκομείου. «Χρειάστηκε να κλείσουν μονάδες όπως η καρδιολογική που μεταφέρθηκε. Είχε τεράστιο κόστος, ιδιαίτερα στη δραματική μείωση χειρουργείων. Φτάσαμε τον χειμώνα να έχουμε μόνο δύο αίθουσες. Στο 4ο κύμα τα πράγματα δυστυχώς για εμάς θα συνεχίσουν να είναι προβληματικά. Τα προβλήματα είναι ίδια, αλλά το προσωπικό θα είναι λιγότερο λόγω των αναστολών. Επίσης, υπάρχουν οι επικουρικοί γιατροί που είχαν προσληφθεί και πολλοί δεν ανανέωσαν, γιατί πραγματικά είχαν κουραστεί, υπάρχουν ειδικευόμενοι που παραιτούνταν γιατί καλούνται να ανταποκριθούν σε τεράστιο φόρτο με τόσο λίγο προσωπικό. Το ΠΓΝΙ κινδύνεψε και κινδυνεύει να γίνει νοσοκομείο μιας νόσου. Αυτή τη στιγμή νομίζω ότι το ΠΓΝΙ έχει φτάσει στα όριά του. Ευτυχώς για εμάς, τώρα τα πράγματα δεν είναι τραγικά, αλλά είναι σοβαρά», σημείωσε, ο κ. Κορομπίλιας, προσθέτοντας πως υπάρχει συζήτηση και για λειτουργία της τέταρτης ΜΕΛ, εφόσον χρειαστεί.

«Σε αυτό το ζήτημα είμαστε όλοι ενωμένοι», σημείωσε ο Γιώργος Ζάψας, τονίζοντας πως υπάρχει κριτική στην κεντρική διαχείριση της πανδημίας.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος, από την πλευρά του, επανέλαβε την πρότασή που είχε κάνει για δημιουργία ενός λογαριασμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας, σημειώνοντας την άρνηση της περιφερειακής αρχής. «Δυστυχώς η εξέλιξη με δικαιώνει», σημείωσε.

Όπως ο κ. Ριζόπουλος, έτσι και ο επικεφαλής της παράταξης «Ανυπότακτη Ήπειρος» Κ. Νουτσόπουλος δήλωσε συγκλονισμένος από την τοποθέτηση του κ. Κορομπίλια, ενώ επίσης επέκρινε την πολιτική διαχείριση της πανδημίας και ζήτησε όλοι να συμβάλλουν στην αύξηση του ποσοστού εμβολιασμών.

Κριτική στην κυβέρνηση για την μη αξιοποίηση κονδυλίων για την πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού άσκησε και ο επικεφαλής της «Ελληνικής Αυγής» Κώστας Αναγνώστου.

Όλοι πάντως έστειλαν μήνυμα εμβολιασμού.

Στήριξε και στηρίζει η Περιφέρεια

Σύντομη αναφορά στις δράσεις και παρεμβάσεις της περιφέρειας Ηπείρου για τη στήριξη των δομών υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, έκανε η αντιπεριφερειάρχης Αγνή Νάκου, σημειώνοντας πως η περιφερειακή αρχή ανταποκρίθηκε σε ό,τι της έχει ζητηθεί, ενώ στα τεράστια βήματα που έγιναν τους τελευταίους 21 μήνες, αναφέρθηκε η περιφερειακή σύμβουλος, με την ιδιότητα και της προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου, Σταυρούλα Τσιάρα, σημειώνοντας πως εκ τους μηδενός στήθηκαν τρεις Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων, ΜΕΘ covidμε δυνατότητα έως και 22 κλίνες, ενώ αναφέρθηκε και στη συνεισφορά της περιφέρειας Ηπείρου σε όλα τα επίπεδα. Ειδικά για τον εμβολιασμό σημείωσε ότι την τελευταία εβδομάδα οι εμβολιασμοί έχουν ενταθεί και φτάνουν στους 600 ημερησίως (πρώτες και τρίτες δόσεις). «Έγιναν τεράστια βήματα ως προς τον εξοπλισμό και τις υποδομές. Βρεθήκαμε σε κρίσιμη κατάσταση και τώρα είναι εξίσου κρίσιμη η κατάσταση. Νομίζω ότι θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τη στενωπό. Δεν πρέπει να είμαστε επαναπαυμένοι, αλλά και να μη μηδενίζουμε. Εκ του μηδενός καταφέραμε να έχουμε αυτές δυνατότητες και να παρέχουμε υπηρεσίες υψηλού επιπέδου όχι μόνο στους κατοίκους των Ιωαννίνων, αλλά σε όλη την βορειοδυτική Ελλάδα», σημείωσε η κ. Τσιάρα.

«Οι έκτακτες ανάγκες απαιτούν έκτακτες δράσεις», σημείωσε ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, στέλνοντας πρωτίστως μήνυμα εμβολιασμού, αναφέροντας και το viral βίντεο του Παπά – Νικόλα, με καταγωγή από την Κράψη, κατά των αντιεμβολιαστών κληρικών.

«Πονάω αυτή την ώρα για φίλους μου, που δεν τους έπεισα και είναι τώρα μέσα στην εντατική», σημείωσε, ενώ τόνισε τη μεγάλη προσφορά της περιφέρειας στις δομές υγείας, για τον εξοπλισμό, αλλά και για τα εμβολιαστικά κέντρα και τη μεταφορά ασθενών με κορωνοϊό, προκειμένου να μην επιβαρύνεται το ΕΚΑΒ. Σε μια αναφορά του ο κ. Καχριμάνης σημείωσε πως το ΠΕΔΥ θα γίνει Κέντρο Υγείας αστικού τύπου, ενώ έκλεισε την τοποθέτησή του τονίζοντας την αξία του εμβολιασμού.

«Σοκαρισμένος» δήλωσε, κλείνοντας, ο κ. Πρέντζας για την προσπάθεια, μέσα από το συγκεκριμένο θέμα, διαφήμισης του έργου της περιφέρειας, που εκταμιεύει τα χρήματα από το ΠΔΕ. «Προφανώς και νοιάζονται όλοι στην Περιφέρεια στα νοσοκομεία. Όμως νοσοκομείο δε σημαίνει το κρεβάτι, αλλά το προσωπικό», είπε, κατηγορώντας την πλειοψηφία κυρίως πως προσπέρασε τα προβλήματα που υπάρχουν και επανέλαβε τα αιτήματα για προσλήψεις, ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία πρόνοια. «Η διεκδίκηση αυτών είναι η σημαντικότερη προσφορά που μπορεί να κάνει το σώμα», σημείωσε.

Πάντως, η -κατά τα άλλα ήρεμη συζήτηση- έκλεισε με αντιπαράθεση μεταξύ του κ. Πρέντζα και του κ. Καχριμάνη, με τον πρώτο να ζητά να υπάρξει ψήφισμα με τα αιτήματα και τον δεύτερο να σημειώνει πως «έχουμε γεμίσει από ψηφίσματα».

 

Σχετικά άρθρα

5 ευρώ το πηγαινέλα στο Νησί

Ψυχιατρική ΠΓΝΙ: Αδυναμία εισαγωγής νέων περιστατικών λόγω κορωνοϊού

Ηπειρωτικός Αγών

Απάντηση στην κριτική με τον αέρα του 55%

Γεωργία Χαλάτση