ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για τις σταβλικές εγκαταστάσεις

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται αύριο Πέμπτη το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο αφορά «μέτρα διευκόλυνσης και εκσυγχρονισμού της ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και διενέργεια ελέγχων και επιβολή κυρώσεων», μετά την υπερψήφισή του επί της αρχής από τη Νέα Δημοκρατία.

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΚΚΕ που καταψήφισε, επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν κατά τη συζήτηση και ψήφιση του στην Ολομέλεια.

Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, η πλειονότητα των εξωκοινοβουλευτικών φορέων εξέφρασε θετική γνώμη, υπογραμμίζοντας ότι επιλύονται χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι. Ορισμένοι, όμως και συνδικαλιστικοί φορείς εξέφρασαν την διαφωνία τους, ζητώντας αλλαγές.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε ο β΄ αντιπρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, επισημαίνοντας ότιτο νομοσχέδιο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς απλοποιείται και αποσαφηνίζεται η διαδικασία ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικής μονάδας, ενώ δίνεται το δικαίωμα στους κτηνοτρόφους να λειτουργούν ως πραγματικοί κτηνοτρόφοι.

«Καταλαβαίνετε ότι έχουμε μεγάλο αγώνα μπροστά. Εγώ αισθάνομαι υπερήφανος, γιατί, όταν ξεκίνησε το θέμα για τα σταβλικά, με φώναξε αρχικά η κ. Αραμπατζή μαζί με την υπηρεσία μου και κάναμε διάφορες προτάσεις, στη συνέχεια ο κ. Λιβανός, είχα συνεργαστεί και με τον κ. Αποστόλου παλαιότερα για αυτό το θέμα. Σήμερα, όμως, είναι για εμένα η επανάσταση. Πλέον, δίνει το δικαίωμα στους κτηνοτρόφους να είναι κτηνοτρόφοι και να μην έχουν ανάγκη κανέναν. Θέλει κι άλλα βήματα. Όλα αυτά είναι όχι μόνο θετικά, υπερθετικά. Παράδειγμα, δεν πρέπει κάθε μονάδα να έχει φωτοβολταϊκό; Μιλάμε για τις ζωοτροφές. Δεν πρέπει όλα τα αντλιοστάσια να έχουν φωτοβολταϊκά ή να έχουν μια πηγή, ο καθένας που έχει ΤΟΕΒ να παίρνει “τζάμπα” ρεύμα; Εμείς δεν έχουμε ακόμα κανονίσει τα των ΤΟΕΒ που χρωστάνε λεφτά και αύριο μπορεί να μην ξεκινήσουν να δουλέψουν τα αντλιοστάσια. Τα σταβλικά, ξεκινώντας τις πρόχειρες εγκαταστάσεις, γιατί σε όλο το εξωτερικό τέτοιες εγκαταστάσεις έχουν, βάζοντας μέσα τα χρήματα της ευζωίας, τα θέματα των μονώσεων, το θέμα της αρμεκτικής μηχανής, διαχωρίζουμε τις εγκαταστάσεις που μένουν μέσα οι άνθρωποι, που θα απλωθούν που είναι οι άνθρωποι που έχουν το κοπάδι κοντά, δίνοντας λύσεις και σε πολλούς που δεν μπορούν άμεσα να μετακινηθούν. Θεωρώ ότι είμαστε στη σωστή κατεύθυνση», τόνισε ο κ. Καχριμάνης.

Επίσης, αναφέρθηκε στους δασικούς χάρτες και το ΟΣΔΕ, προτείνοντας να τεθεί στην αρμοδιότητα του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη. Πρέπει όλες αυτές οι εκτάσεις που δόθηκαν με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που μπορεί να είναι από 7 έως 10 εκατομμύρια στρέμματα, να περάσουν σε εμάς, να τελειώνουμε με τους χάρτες βοσκής. Εκεί πέφτει μεγάλο σαμποτάζ, για ‘μένα, από αυτούς που μέχρι σήμερα είναι στις τεχνικές λύσεις. Για μένα το ΟΣΔΕ να περάσει στον κ. Πιερρακάκη για να τελειώνει το θέμα, ο άνθρωπος αυτός κάνει θαύματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την Ήπειρο, υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε και ο πρόεδρος της Ένωσης Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου Γιάννης Δεκόλης, τονίζοντας ότι είναι ένα θετικό νομοσχέδιο, ειδικά για τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους και ότι θα έπρεπε να έχει υλοποιηθεί εδώ και χρόνια, πριν μειωθεί ο αριθμός των κτηνοτρόφων. «Οι όποιες ατέλειες του νομοσχεδίου μπορούν να διορθωθούν, εμείς οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι είμαστε αναπόσπαστο μέρος της προστασίας του περιβάλλοντος, θέλουμε την προσοχή και τη στήριξη σας», πρόσθεσε.

Σχετικά άρθρα

Για λόγους ελαφριάς συντήρησης η παράταση της διακοπής κυκλοφορίας

Αποστόλης Τζελέτας

«Είπα… ξείπα» για την επικινδυνότητα της Εγνατίας

Αποστόλης Τζελέτας

Σύμπραξη για Δομή Υποστήριξης του Οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας