ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Πειρατική πρακτική» η παρέμβαση της Περιφέρειας στα απορρίμματα

«Ωμή και προκλητική παρέμβαση» στο έργο του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) χαρακτηρίζει η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία την απόφαση του περιφερειάρχη Ηπείρου για την απευθείας ανάθεση του έργου της μεταφοράς του υπολείμματος στην εταιρεία «Μεταφορική Μ.Ι.Κ.Ε.», συμφερόντων του Αστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων.

«Πρόκειται για εισπήδηση, για πειρατική πρακτική, στο έργο του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΔΣΑ), που είναι ο φυσικός δικαιούχος του έργου της διαχείρισης των απορριμμάτων, σύμφωνα με το ισχύον νομικό καθεστώς», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως οτιδήποτε άλλο είναι εκτροπή από την κανονικότητα και πρέπει να επέμβει η πολιτεία μέσα από τα νόμιμα όργανα ελέγχου που διαθέτει.
«Η περιφερειακή αρχή, για λόγους που εκείνη γνωρίζει, δε θέλει να αποχωριστεί την ευθύνη που μεταβατικά είχε αναλάβει, λόγω αδυναμίας των δημάρχων που της παραχώρησαν δικές τους αρμοδιότητες, αλλά τουλάχιστον μέχρι να συσταθούν οι ΦοΔΣΑ, οι εξηγήσεις δε που δίνει, δεν πείθουν, κάτι άλλο συμβαίνει και χρήζει διερεύνησης αρμοδίως. Δε φτάνει που ελέγχεται για τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των σταθμών μεταφόρτωσης (ΣΜΑ), τώρα ακυρώνει και τους δημάρχους, ενώ έπρεπε πρώτη αυτή να επιδιώκει τη συνεργασία μαζί τους, ώστε να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμός η ολοκλήρωση του έργου, η λειτουργία του δικτύου μεταφοράς – επεξεργασίας των απορριμμάτων, η λειτουργία των πράσινων σημείων, η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση», σημειώνει και συνεχίζει: «Δυστυχώς η περιφερειακή αρχή συνειδητά και αυθαίρετα κωλυσιεργεί την ολοκλήρωση του έργου, επιχειρώντας ουσιαστικά να αλλάξει τον σχεδιασμό και να διατηρήσει και να επιβάλει τη συμμετοχή της στη διαχείριση των απορριμμάτων με εξωθεσμικό τρόπο. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να εξηγήσει τη στάση της στους πολίτες της Ηπείρου, οι οποίοι, εκτός των άλλων, επιβαρύνονται με αυξημένο κόστος μέσω των ανταποδοτικών τελών».
Η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία τονίζει, τέλος, ότι για την ίδια αποτελεί επιτακτική ανάγκη η αποκατάσταση της νομιμότητας στη διαχείριση των απορριμμάτων με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και του κοινωνικού συμφέροντος, και καλεί την περιφερειακή αρχή να το πράξει και να σεβαστεί τους πολίτες και την πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση, στην οποία ανήκει αποκλειστικά η ευθύνη της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Γνωστές θέσεις από το ΚΚΕ

Την πάγια θέση του ΚΚΕ ότι η αντιπαράθεση για τη διαχείριση των απορριμμάτων έχει να κάνει με επιχειρηματικά συμφέροντα, πίσω από τα οποία στοιχίζονται οι δήμοι και η Περιφέρεια, διατυπώνει η Επιτροπή Περιοχής Ηπείρου- Κέρκυρας- Λευκάδας του κόμματος, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις.
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρει ότι η συζήτηση έχει επικεντρωθεί στη λειτουργία των ΣΜΑ και τη μεταφορά του υπολείμματος, τα οποία αποτελούν ένα μικρό μέρος της αλυσίδας διαχείρισης απορριμμάτων, ενώ δε γίνεται κουβέντα για τη λειτουργία του εργοστασίου απορριμμάτων και για την προώθηση της διαλογής-ανακύκλωσης στην πηγή, η οποία θα απομείωνε δραστικά τον όγκο απορριμμάτων που στέλνονται στο εργοστάσιο, οπότε και τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνονται από τον λαό.
«Καμία από τις εναλλακτικές προτάσεις που προβάλλουν οι αντιτιθέμενες πλευρές, ούτε ο ΦΟΔΣΑ Περιφέρειας Ηπείρου, ούτε η δημιουργία νέου ΦΟΔΣΑ Νομού Ιωαννίνων, ούτε η δημιουργία του διαβαθμικού συνδέσμου δήμων με την Περιφέρεια Ηπείρου δε θα επηρεάσει τον προσανατολισμό της διαχείρισης απορριμμάτων που είναι η ιδιωτικοποίηση», υποστηρίζει το ΚΚΕ, που δηλώνει, για μία ακόμη φορά, την εναντίωσή του στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή.
Τέλος, αναφέρει ότι από αυτή τη διαμάχη των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης στην περιοχή μας πρέπει να αντληθούν χρήσιμα συμπεράσματα. «Προφανώς στη διαδικασία του ΠΕΣΔΑ υπήρξαν λάθη, ελλείψεις, παραλείψεις, αστοχίες, κακοί χειρισμοί. Αλλά όλα αυτά δεν είναι οι εξαιρέσεις, απλά αποτελούν το χαρακτηριστικό γνώρισμα ενός οικονομικού και κοινωνικού συστήματος που υπηρετεί την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Και από αυτή την εμπειρία προκύπτει η αναγκαιότητα του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού με εργατικό λαϊκό έλεγχο. Γιατί μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό στον δρόμο της ανατροπής αυτού του συστήματος», καταλήγει.

Υπενθύμιση από τους «Ορίζοντες Ηπείρου»

Τις θέσεις τις οποίες είχε εκφράσει για το θέμα των απορριμμάτων ο επικεφαλής της Σπύρος Ριζόπουλος, σε συνέντευξη τύπου στις 26 Οκτωβρίου, υπενθυμίζουν με δελτίο τύπου οι «Ορίζοντες Ηπείρου», με την υποσημείωση ότι αυτές ήταν που διαμόρφωσαν τα πολιτικά δεδομένα πάνω στα οποία ο ΑΣΔΑ φαίνεται ότι κατανόησε ότι η στάση που κρατούσε μέχρι πρόσφατα ήταν νομικά ασταθής. «Η δική μας στάση είναι ξεκάθαρη από την πρώτη στιγμή», αναφέρει.
Μεταξύ των όσων είχε πει ο κ. Ριζόπουλος, ήταν το ότι οι δήμαρχοι δεν έχουν το σθένος να διεκδικούν το δίκιο τους απέναντι στον περιφερειάρχη, ενώ είχε δεσμευτεί ότι εφόσον οι «Ορίζοντες Ηπείρου» είναι η νέα περιφερειακή αρχή, θα μεταβιβάσουν, όπως ορίζει και ο νόμος, την ευθύνη της διαχείρισης των απορριμμάτων στον ΦΟΔΣΑ.

Σχετικά άρθρα

Κάλεσμα για ισχυρό ΚΚΕ και στις ευρωεκλογές

Εκδήλωση για τα δικαιώματα των γυναικών με την Κ. Κούνεβα

«Ορίζοντες Ηπείρου»: Κούνησε μαντήλι και ο Δημήτρης Παππάς