ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Πράξη πολιτικής διαμαρτυρίας» η αποχώρηση

«Πράξη πολιτικής διαμαρτυρίας» χαρακτήρισε ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα» Θωμάς Μπέγκας την αποχώρηση των δημοτικών συμβούλων της παράταξής του από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τη Δευτέρα, κάνοντας λόγο για συνεχιζόμενη απαξίωση, εκ μέρους της δημοτικής αρχής, της δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών.

«Την ίδια ώρα που μας λένε ότι οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν δια ζώσης, ξέρουμε ότι οι χοροί καλά κρατούν, οι διάφορες εκδηλώσεις και συναθροίσεις στις δημοτικές αίθουσες γίνονται κανονικά, με πρωταγωνιστές σε πολλές απ’ αυτές τον ίδιο το δήμαρχο. Και δεν τον κατηγορώ γι’ αυτό, από τη στιγμή που λαμβάνονται τα μέτρα», ανέφερε, χαρακτηρίζοντας σαφέστατη πολιτική επιλογή της δημοτικής αρχής να εκφυλίσει τις διαδικασίες.
Ο κ. Μπέγκας επανέλαβε όσα είχε πει και το βράδυ της Δευτέρας στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για την επικοινωνία του με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, κατηγορώντας τον ότι αγνόησε τη διαφωνία του στη σύγκληση συνεδρίασης ξανά με τηλεδιάσκεψη, αλλά και το ότι δεν υπήρξε νέα επικοινωνία πριν την οριστικοποίηση της απόφασής του, όπως είχε δεσμευτεί.
Ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα» πρόσθεσε ότι η ίδια τακτική ακολουθείται και σε σχέση με τις συνεδριάσεις των άλλων συλλογικών οργάνων του δήμου, φέρνοντας ως παραδείγματα τη συνεδρίαση δια περιφοράς της Οικονομικής Επιτροπής τη Δευτέρα, αλλά και το Δ.Σ. του ΣΥΔΛΙ, που υποστήριξε ότι δύο χρόνια συνεδριάζει μόνο διά περιφοράς.
Συνεχίζοντας, έκανε λόγο για επιπολαιότητα και προχειρότητα στις εισηγήσεις που κατατίθενται στο δημοτικό συμβούλιο, κάτι που, όπως είπε, επιβεβαιώθηκε μόλις πρόσφατα, όταν ο αντιδήμαρχος Φ. Βάββας ζήτησε από τον κ. Μπέγκα να αλλαχτεί μια απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που αφορά τις ενεργειακές κοινότητες, διότι δεν είχε ληφθεί όπως θα έπρεπε, προκειμένου να εγκριθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ.
«Θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες δυναμικά και σε επαφή με την κοινωνία. Γνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο, όπου το δημοτικό συμβούλιο θα κληθεί να αποφασίσει για μείζονα ζητήματα που αφορούν τους πολίτες. Να είστε σίγουροι ότι έχουμε τον τρόπο να επικοινωνήσουμε τις απόψεις μας με την κοινωνία, με βασικές αρχές τη δημοκρατία, τη συλλογικότητα και τη διαφάνεια», κατέληξε ο κ. Μπέγκας.

Επίκληση στο επιδημιολογικό φορτίο

Στο αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο στην περιοχή απέδωσε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δημήτρης Παπαγεωργίου την απόφαση επιστροφής στις συνεδριάσεις με τηλεδιάσκεψη, απαντώντας στον επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών», κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
«Ο αριθμός των κρουσμάτων στην πόλη είναι πολύ μεγάλος και κάτω από τις παρούσες υγειονομικές συνθήκες δια ζώσης συνεδρίαση θα ήταν παρακινδυνευμένη. Σε κάθε περίπτωση, η συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης δεν περιορίζει την δημοκρατία και τον διάλογο», υποστήριξε, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για το αν υπήρξε κάποια παράλειψη από την πλευρά του στην επικοινωνία με τον κ. Μπέγκα.
Της απόφασης υπεραμύνθηκε και ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, αποκρούοντας τις κατηγορίες για έλλειψη δημοκρατικότητας, καθώς, όπως ανέφερε, το δημοτικό συμβούλιο συνεδριάζει τουλάχιστον δύο φορές το μήνα, με μικρό αριθμό θεμάτων και οι συνεδριάσεις είναι εξαντλητικές.
Την αντίδραση της επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Τατιάνας Καλογιάννη προκάλεσε η αντιπαράθεση σε σχέση με τον τρόπο συνεδρίασης, αλλά και το γεγονός ότι, ενώ υπήρξε δήλωση αποχώρησης από τον επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα», συνέχισε να απαντά και να τοποθετείται. «Σε όλες τις διαδικασίες (πολύ περισσότερο στο δημοτικό συμβούλιο) ή είσαι παρών, εκφράζεις τις θέσεις σου και καταθέτεις τις προτάσεις σου ή απέχεις. Απέχω σημαίνει μια λέξη και φεύγω. Οτιδήποτε διαφορετικό είναι υποβάθμιση και του θεσμού και των συναδέλφων που θα καθίσουν 7 και 8 ώρες και θα κουβεντιάσουν θέμα-θέμα, λέξη – λέξη ότι η ημερήσια διάταξη ορίζει», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αυτή η κατάσταση (αν όχι παράσταση) Ελισάφ-Μπεγκα δεν αντέχεται άλλο.
Την επιστροφή στις δια ζώσης συνεδριάσεις υποστήριξε η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Όλυ Τσουμάνη, κάνοντας γνωστό ότι η παράταξή της δε θα συμμετάσχει σε άλλη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ, τέλος, ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» Νίκος Γκόντας υπεραμύνθηκε της συνεδρίασης μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω των υγειονομικών συνθηκών και καυτηρίασε την στάση του κ. Μπέγκα, αναφέροντας ότι «είπε όσα ήθελε να πει και στη συνέχεια αποχώρησε».

Σχετικά άρθρα

Μ. Κεφάλα: «Η βία δεν είναι ποτέ ανεκτή»

Συμφωνία για συνέργειες στην τουριστική προβολή

Γεωργία Χαλάτση

Σε αναζήτηση νέας στέγης για τη Β’ τοπική διεύθυνση του ΕΦΚΑ