ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αμφισβήτησε την ταυτοποίηση των επαναπατρισθέντων εικόνων

Με ένταση ολοκληρώθηκε η απολογία του κατηγορουμένου ιδιοκτήτη γκαλερί, του τελευταίου εκ των κατηγορουμένων που απολογήθηκε, στην αίθουσα του Δικαστικού Μεγάρου Ιωαννίνων, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη για την υπόθεση των κλεμμένων εικόνων.

Το παρών στη διαδικασία έδωσε, για μία ακόμη μέρα, ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος είναι ένας από τα βασικούς μάρτυρες κατηγορίας και βρέθηκε και στο «στόχαστρο» του κατηγορουμένου, ο οποίος του απέδωσε «ταξικό μένος» και κατά κάποιον τρόπο «ενορχήστρωση» των κατηγοριών εναντίον του, χρησιμοποιώντας και αρκετές βαριές εκφράσεις. Αντίστοιχα βαριές ήταν οι εκφράσεις του και για τα στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού, της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, που επίσης βρέθηκαν στο δικαστήριο ως μάρτυρες κατηγορίας.
Ουσιαστικά, στην απολογία του ο κατηγορούμενος υποστήριξε πως δεν έχει σχέση με τις κλοπές, αλλά και πως οι εικόνες που αποτελούν μέρος του κατηγορητηρίου, είτε έχουν επαναπατριστεί είτε παραμένουν ως παρακαταθήκη στην Temple Gallery του Λονδίνου, δεν είναι οι κλεμμένες εικόνες, αμφισβητώντας την τεκμηρίωση από τα στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού.
Βέβαια, για τις επαναπατρισθείσες εικόνες είναι σχεδόν αδύνατο να αμφισβητηθεί η ταυτοποίηση με τις κλεμμένες εικόνες, με δεδομένο πως την έχουν αποδεχθεί και όλες οι πλευρές, δηλαδή και οι αρχές των δύο χωρών και η γκαλερί. Ο κατηγορούμενος, ωστόσο, αποδίδει την επιστροφή των εικόνων από την γκαλερί σε «εξωδικαστική συμφωνία».
Μια από τις εικόνες αυτές, που βρέθηκε στην οικία του στο Περτούλι Τρικάλων, η εικόνα της «Γέννησης» είναι από εκείνες που κλάπηκαν στο Βισικό, με τον ίδιο να υποστηρίζει πως πρόκειται για διαφορετική εικόνα.
Στην συνέχεια αναφέρθηκε σε κάθε μία από τις εικόνες του κατηγορητηρίου, που προέρχονται όχι μόνο από την Ήπειρο, αλλά και από εκκλησίες της Θεσσαλίας και της Πάρου. Μεταξύ αυτών των εικόνων βρίσκεται η εικόνα των Αρχαγγέλων, που είχε κλαπεί από εκκλησία του Ηλιοχωρίου στο Ανατολικό Ζαγόρι. Η εικόνα αυτή παραμένει στην gallery Temple, καθώς οι αρχές εκεί και η ίδια η γκαλερί αρνούνται να την επιστρέψουν, με την αιτιολογία ότι το σημείωμα παρακαταθήκης, από τον κατηγορούμενο προς την gallery, φαίνεται να έχει ημερομηνία 14 μήνες πριν την κλοπή. Ωστόσο, στην ερώτηση του Εισαγγελέα για το πώς γίνεται οι κλεμμένες εικόνες να συμπίπτουν με αυτές που ο ίδιος κατείχε και έδωσε ως παρακαταθήκη στην gallery, έστω αν είναι πανομοιότυπες και όχι ίδιες, δεν υπήρξε ξεκάθαρη απάντηση.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κατηγορούμενος στη σχέση του με τον Sir Richard Temple, ιδιοκτήτη της ομώνυμης gallery, η κατάθεση του οποίου ήταν αυτή που έδειξε ως προέλευση των εικόνων τον κατηγορούμενο. Μάλιστα, ανέφερε ότι ενδιαφερόταν να γίνει μέτοχος της gallery στις αρχές του 2000, οπότε και υπήρχε συνεργασία ακόμη και για την διοργάνωση εκθέσεων της συλλογής του στο Λονδίνο, ωστόσο η υπόθεση των κλεμμένων εικόνων σταμάτησε όποια τέτοια σκέψη. Επίσης, σημείωσε ότι στην gallery παραμένουν εκατοντάδες δικά του αντικείμενα, που ξεπερνούν σε αξία το μισό εκατομμύριο ευρώ.
Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ακόμη πως δεν είχε καμία σχέση με τον Οίκο δημοπρασιών στο Ντίσελντορφ, όπου εντοπίστηκαν 18 αντικείμενα κλεμμένα από την Ελλάδα, κάποια εκ των οποίων από τους ίδιους χώρους με τα επαναπατρισθέντα που αναφέρονται στο κατηγορητήριο.
Κατά τη διάρκεια της απολογίας του, ο κατηγορούμενος έκρινε ως κατευθυνόμενες μαρτυρίες κατοίκων του Κουκουλίου, όπου επίσης σημειώθηκε μεγάλη κλοπή το 2009, αν και καμία από τις μαρτυρίες αυτές δεν είχε εμφανή ενοχοποιητικά στοιχεία εναντίον του, γεγονός που παρατήρησε και ο Εισαγγελέας της έδρας, ρωτώντας τον σχετικά.
Ενδιαφέρουσα ήταν και η απάντησή του ως προς τη σχέση του με τον πρώτο εκ των κατηγορουμένων, τον αρχιμανδρίτη και πρώην Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων. Όπως είπε, τον γνώρισε μέσω ενός κοινού γνωστού, βιβλιοπαλαιοπώλη, και δεν τον έχει συναντήσει περισσότερες από δύο ή τρεις φορές.
Αύριο Τρίτη, η διαδικασία θα συνεχιστεί με την αγόρευση του Εισαγγελέα, ενώ θα ακολουθήσουν οι αγορεύσεις των δικηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης, πριν το δικαστήριο αποσυρθεί για την έκδοση της απόφασης.

Σχετικά άρθρα

Αθωωτική πλην ενός η πρόταση του Εισαγγελέα

Την Πέμπτη ξεκινά η δίκη για τις κλεμμένες εικόνες

Αναβολή για τον Ιούνιο του 2020 στη δίκη για τις κλεμμένες εικόνες

Γεωργία Χαλάτση