ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Σύμβολο αγώνων η επέτειος εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Με καταθέσεις στεφάνων στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου και την καθιερωμένη πορεία θα τιμηθεί η επέτειος εξέγερσης του Πολυτεχνείου την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου στα Γιάννενα.

Στις 11 το πρωί θα γίνει η κατάθεση στεφάνων, που οργανώνει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στην οποία είθισται να συμμετέχουν οι επίσημες αρχές και φορείς της περιοχής, στις 12 το μεσημέρι θα προχωρήσουν σε κατάθεση στεφάνων οι Σύλλογοι Φοιτητών του Φυσικού, της Ιατρικής, του Ιστορικού/Αρχαιολογικού και του ΒΕΤ, ενώ στις 5 το απόγευμα έχουν προγραμματίσει την κατάθεση στεφάνων το Εργατικό Κέντρο και συνδικαλιστικά σωματεία που ελέγχονται από το ΠΑΜΕ.

Αντίθετα, κοινό είναι το κάλεσμα για τη συγκέντρωση και πορεία στις 6 το απόγευμα από φοιτητικούς συλλόγους του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.

Σε ψήφισμά του, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων χαιρετίζει την 48η επέτειο της φοιτητικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου. «Το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου παραμένει ζωντανό και επίκαιρο, γιατί συμβολίζει τους αγώνες ολόκληρου του λαού μας και ιδιαίτερα της Νεολαίας για ψωμί, παιδεία, ελευθερία, ειρήνη, δικαιοσύνη και ανθρώπινη αξιοπρέπεια», αναφέρει.

Κάλεσμα στους φοιτητές, τη νεολαία, σωματεία και φορείς εργαζομένων και συνολικά τον λαό να συμμετέχουν μαζικά στις εκδηλώσεις, απευθύνουν οι Σύλλογοι Φοιτητών του Φυσικού, της Ιατρικής, του Ιστορικού/Αρχαιολογικού και του ΒΕΤ, που, εκτός από τη συμμετοχή τους στην πορεία και την κατάθεση στεφάνων, οργανώνουν έκθεση φωτογραφικού υλικού, αφιερωμένη στα ιστορικά γεγονότα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου με ειδική αναφορά στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στα Γιάννενα, στον χώρο του Μνημείου Ηρώων Πολυτεχνείου, από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι της Τετάρτης. Σε περίπτωση βροχής, η έκθεση θα μεταφερθεί στον προαύλιο χώρο της λέσχης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Επίσης, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης θα υπάρχει μουσικό αφιέρωμα με τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη και Μάνου Λοΐζου από τον Πολυχώρο των Φοιτητικών Συλλόγων Ιωαννίνων. «Αντλούμε δύναμη και διδάγματα από τους αγώνες των φοιτητών και του λαού τότε για να δώσουμε τις μάχες του σήμερα», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

«Ο φετινός εορτασμός του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου μπορεί να αποτελέσει έναν ακόμη κρίκο στην εργατική – λαϊκή πάλη για μόρφωση κι εργασία με ανθρώπινες συνθήκες, μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού, ελεύθερο χρόνο, εισόδημα για αξιοπρεπή ζωή, για την απόρριψη κάθε αντεργατικού – αντιλαϊκού νόμου, για την καταδίκη όλων των κυβερνήσεων και των επιλογών τους που με το μαστίγιο ή το καρότο, στερεί από τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους από τον πλούτο που παράγουν», σημειώνει στο κάλεσμά του το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.

Για μηνύματα που παραμένουν καίρια και επίκαιρα, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ, τονίζοντας, μεταξύ άλλων: «Τα συνθήματα για Ψωμί- Δημόσια Παιδεία και Υγεία– Εργασία -Δημοκρατικά και Κοινωνικά δικαιώματα είναι απολύτως σύγχρονα και αναγκαία. Υπό το πρίσμα αυτό, η αντίσταση απέναντι στο δικτατορικό καθεστώς και η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελούν πολύτιμη πηγή γνώσης, έμπνευσης και παραδειγματισμού για τους αγώνες του σήμερα και του αύριο. Εξάλλου, οι αγώνες για περισσότερη δημοκρατία, για κοινωνική δικαιοσύνη, για διεύρυνση των εργασιακών, ανθρώπινων και κοινωνικών δικαιωμάτων είναι θέμα μόνιμου αγώνα».

Σχετικά άρθρα

Μήνυμα αγώνα η εξέγερση του Πολυτεχνείου

«Τα τραγούδια των αγώνων» στο Πνευματικό Κέντρο

Ηπειρωτικός Αγών

Εκδήλωση για το Πολυτεχνείο από ΣΥΡΙΖΑ και τη Νεολαία του

Ηπειρωτικός Αγών