ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Υποτίμησε τον κίνδυνο, συνεχίζει τα λάθη

«Μια υγειονομική τραγωδία σε εξέλιξη» χαρακτήρισε ο πρώην υπουργός Υγείας και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ανδρέας Ξανθός την κατάσταση που βιώνει η χώρα σήμερα, αναφερόμενος τόσο στα χιλιάδες κρούσματα που προστίθενται καθημερινά, όσο και στην πίεση στο σύστημα υγείας και τις απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Μετά την επίσκεψή του το πρωί του Σαββάτου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα», όπου συναντήθηκε με τις διοικήσεις και εργαζόμενους των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, ο κ. Ξανθός ήταν ιδιαίτερα επικριτικός κατά της κυβέρνησης, αποδίδοντάς της εξολοκλήρου την ευθύνη για την αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας.
Ο πρώην υπουργός Υγείας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υποτίμησε τον κίνδυνο για ένα 4ο πανδημικό κύμα, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει ένα σχέδιο πιο ενεργής εμπλοκής της πρωτοβάθμιας φροντίδας, να μην ενισχυθεί η επιδημιολογική επιτήρηση στην κοινότητα και στην κοινωνία και να μην υπάρξει καλύτερη προνοσοκομειακή διαχείριση των κρουσμάτων για να αντέξουν τα νοσοκομεία. Μάλιστα, έκανε λόγο για «κοβιντοποίηση» του συστήματος υγείας, με συνέπεια προγραμματισμένα ραντεβού στα τακτικά ιατρεία και χειρουργικές επεμβάσεις να αναβάλλονται, η διάγνωση ασθενειών να καθυστερεί και οι πολίτες να επιβαρύνονται οικονομικά αναζητώντας υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα.
Ο κ. Ξανθός δεν περιορίστηκε στην κριτική, αλλά κατέθεσε και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., που συνίσταται σε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης με ισοκατανομή περιστατικών και εκτός ΕΣΥ σε περιοχές που έχουν αναπτυγμένο ιδιωτικό τομέα, σε μεγάλες ιδιωτικές δομές, κέντρα αποκατάστασης αλλά και σε στρατιωτικά νοσοκομεία. «Χρειάζεται επιστράτευση όλων των υγειονομικών μονάδων για να αντιμετωπίσουμε την πολεμική συνθήκη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ανάγκη εμβολιαστικής επανεκκίνησης

Ένα μεγάλο κομμάτι της συνέντευξης τύπου αφιερώθηκε στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, με τον τομεάρχη Υγείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνει λόγο για μια εμβολιαστική επανεκκίνηση, χρεώνοντας στην κυβέρνηση λανθασμένη τακτική και σε αυτόν τον τομέα. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στην εμβολιαστική υστέρηση σε ηλικιωμένους άνω των 80%, σε καρκινοπαθείς και στη Βόρεια Ελλάδα.
Αυτό που, όπως είπε, πρέπει να γίνει άμεσα, είναι η διερεύνηση του κοινωνικού προφίλ των ανεμβολίαστων και στοχευμένες παρεμβάσεις στους πληθυσμούς υψηλής ευαλωτότητας, ενώ επισήμανε την ανάγκη για αναβαθμισμένη επιδημιολογική επιτήρηση στην κοινότητα, με έμφαση στην πρόληψη της διασποράς, στην έγκαιρη ανίχνευση και ιχνηλάτηση κρουσμάτων, στην πρόβλεψη και κατάλληλη φροντίδα και αναδιοργάνωση των κρίσιμων «κρίκων» του συστήματος δημόσιας υγείας.
Ο κ. Ξανθός διαφώνησε και με την πολιτική της κυβέρνησης να προχωρά στη λήψη μέτρων μόνο για τους ανεμβολίαστους, σημειώνοντας πως η πανδημία αφορά και τους εμβολιασμένους. «Είναι λάθος μήνυμα ότι οι εμβολιασμένοι έχουν διαβατήριο ελευθερίας και μπορούν να επιστρέψουν στην κανονικότητα τους χωρίς κίνδυνο και χωρίς κανένα περιορισμό. Όταν έχεις κρίση δημόσιας υγείας σε έξαρση, δεν είναι κανένας ασφαλής και δεν υπάρχει κανονικότητα», ανέφερε σε μια από τις πιο χαρακτηριστικές αποστροφές του λόγου του.

Ζήτησε συναινέσεις

Στο πιο πολιτικό κομμάτι της συνέντευξης, που δεν αφορούσε αποκλειστικά την πανδημία, ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη για αλλαγή πολιτικής, αλλά για μια μίνιμουμ πολιτική και κοινωνική συναίνεση, ώστε να ξεπεραστεί αυτή η κρίση.
Ωστόσο, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δε δείχνει καμία τέτοια διάθεση, παρότι της έχει προσφερθεί χείρα βοηθείας από την αξιωματική αντιπολίτευση. «Αντιθέτως, πυροδοτεί την έλλειψη συναίνεσης. Επιμένει μονίμως στο αφήγημα ότι αυτή τα κάνει όλα καλά και ότι όποιοι κάνουν κριτική, είναι υπονομευτές», τόνισε.

Σχετικά άρθρα

Μ. Τζούφη – Σε… άλλον ΣΥΡΙΖΑ ήταν η δέσμευση

ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.: Σε δέκα εκλογικά κέντρα η ψηφοφορία για τον νέο πρόεδρο

Αποστόλης Τζελέτας

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. το μοναδικό εμπόδιο απέναντι σε μια ασύδοτη και ανεξέλεγκτη ΝΔ»

Γεωργία Χαλάτση