ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αντίστροφη μέτρηση για υδατοδρόμιο στην Παμβώτιδα

«Ξεμπλοκάρουν» ένα ένα τα υδατοδρόμια στη χώρα, μεταξύ των οποίων και το πρώτο υδατοδρόμιο σε λίμνη, αυτή της Παμβώτιδας, για το οποίο προχωρά η διαδικασία αδειοδότησης, μετά την πρόσφατη ψήφιση τροπολογίας για την έκδοση Προσωρινών Αδειών Λειτουργίας Υδατοδρομίων.

Αυτό σημαίνει πως τα υδατοδρόμια μπορούν να λειτουργούν με τα ελάχιστα απαιτούμενα και εντός ενός έτους να καταθέσουν και στοιχεία για τις υπόλοιπες προϋποθέσεις που απαιτούνται, ώστε να λάβουν μόνιμη άδεια λειτουργίας.

Για την προσωρινή αδειοδότησή τους απαιτούνται ναυτικός χάρτης και χάρτης ΓΥΣ με αποτυπωμένο το αιτούμενο υδατοδρόµιο, εγχειρίδιο λειτουργίας υδατοδρομίου (στις προσωρινές άδειες υδατοδρομίων απαιτείται ένα Εγχειρίδιο, σε αντίθεση με τις άδειες υδατοδρομίων του Ν.4663/20 που απαιτούνται τρία εγχειρίδια: εγχειρίδιο υδατοδρομίου, πρόγραμμα ασφαλείας υδατοδρομίου και Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων Ανάγκης), απόφαση παραχώρησης χρήσης χώρου ως υδατοδρομίου, νομιμοποιητικά έγγραφα – δικαιολογητικά του αιτούντος, παράβολο για την εξέταση του αιτήματος – τεχνικού φακέλου και εξοπλισμός υδατοδρομίου, δηλαδή σήμα οπτικής αναγνώρισης, ανεμούριο ή σημείο «Τ», σημεία πρόσδεσης, σωσίβια άμεσης χρήσης, σκάφος υπηρεσίας και πυροσβεστήρες.

Εντός 60 ημερών από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης για έκδοση προσωρινής άδειας λειτουργίας υδατοδρομίου, θα έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι από τις συναρμόδιες υπηρεσίες και την Επιτροπή Υδατοδρομίων, που θα έχει διενεργήσει την επιθεώρηση των υδατοδρομίων, και, εφόσον δεν υπάρχουν ευρήματα, θα εκδίδεται η προσωρινή άδεια λειτουργίας υδατοδρομίου. Με τη διαδικασία έκδοσης προσωρινών αδειών λειτουργίας υδατοδρομίων, θα κατατεθούν αιτήσεις για όλα τα υδατοδρόμια, στα οποία οι φάκελοι αδειοδότησης περιέχουν όλα τα παραπάνω απαιτούμενα.

Σύμφωνα με την εταιρεία Ελληνικά Υδατοδρόμια, πρόκειται για τα 30 υδατοδρόμια της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, πέντε υδατοδρόμια στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Κεφαλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα, Μεγανήσι και Ζάκυνθος).  Μάλιστα, στόχος είναι η γρήγορη αδειοδότηση των πέντε νησιών, ώστε σε συνδυασμό με τα τρία ήδη αδειοδοτημένα υδατοδρόμια σε Κέρκυρα, Παξούς και Πάτρα, και τα υπό αδειοδότηση στα τρία Διαπόντια νησιά και στη λίμνη Ιωαννίνων, να δημιουργήσουν ένα εκτενές δίκτυο στον Δυτικό άξονα της Ελλάδας, όπου και προγραμματίζεται η έναρξη πτήσεων των υδροπλάνων την επόμενη σεζόν. Παράλληλα, προβλέπεται η κατάθεση αιτήσεων έκδοσης προσωρινών αδειών λειτουργίας υδατοδρομίων στην Κρήτη.

Σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της εταιρείας Ελληνικά Υδατοδρόμια Τάσου Γκόβα, στην ενημερωτική ιστοσελίδα https://www.huffingtonpost.gr, «η έκδοση προσωρινών άδειών υδατοδρομίων αποτελεί μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία του υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών που θα επιτρέψει την ταχεία αδειοδότηση υδατοδρομίων σε πολλές νησιωτικές, παράκτιες και παραλίμνιες περιοχές, γεγονός που θα καταστήσει βιώσιμο το εγχείρημα λειτουργίας των υδροπλάνων με όλα τα θετικά που αυτό συνεπάγεται για λόγους τουριστικούς, κοινωνικούς και ευρύτερα αναπτυξιακούς για τη χώρα μας».

 

Θετική γνωμοδότηση, επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητα

Με την εξέλιξη αυτή να φέρνει πιο κοντά την επαναλειτουργία των υδατοδρομίων, μετά το 2008, προχωρούν και οι διαδικασίες για την δημιουργία υδατοδρομίου στη λίμνη Παμβώτιδα.

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων υποβλήθηκε από τον δήμο Ιωαννιτών στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της περιφέρειας Ηπείρου, που στη συνεδρίασή της γνωμοδότησε θετικά κατά πλειοψηφία.

Η ΜΠΕ περιλαμβάνει τις υφιστάμενες χερσαίες εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης επιβατών και των αποσκευών τους στην περιοχή του Περάματος, όπου λειτουργούσαν και στο παρελθόν, και πλωτές εγκαταστάσεις για τον ελλιμενισμό των υδροπλάνων και υδάτινη επιφάνεια για την ασφαλή προσλίμνωση, απολίμνωση και υδατοδρόμηση των υδροπλάνων.

Τα τεχνικά στοιχεία, στα οποία αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής, αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Γοργόλης, ωστόσο, ήταν εκείνα που λιγότερο απασχόλησαν το σώμα, με τα μέλη της επιτροπής να επισημαίνουν αφενός την απουσία γνωμοδότησης από τον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας αφετέρου και την απουσία εκπροσώπου του δήμου Ιωαννιτών, που είναι φορέας υλοποίησης του έργου.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Γοργόλης, απαντώντας στον περιφερειακό σύμβουλο της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Θ. Κορωναίο, το διοικητικό συμβούλιο του Φορέα δεν έχει συνεδριάσει, καθώς έχει εκδοθεί διαπιστωτική πράξη για τη μεταφορά του στον ΟΦΥΠΕΚΑ. Παρόλα αυτά, δεν αποκλείεται μέχρι τη λήξη της προθεσμίας να υπάρξει γνωμοδότηση από τις υπηρεσίες του. Ο κ. Κορωναίος επεσήμανε ακόμη το θέμα του θορύβου, για το οποίο έχει κατατεθεί μελέτη στον φάκελο.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος, ως προς το τεχνικό μέρος, ζήτησε το πλωτό κομμάτι των εγκαταστάσεων να είναι κατασκευασμένο από ξύλο, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη βιωσιμότητα του εγχειρήματος, με αφορμή την πρόβλεψη για πέντε ζεύγη πτήσεων σε ημερήσια συχνότητα που μπορεί να φτάσουν έως τις 20 διαδρομές. «Αυτές για να γίνουν θα χρειαστούν δύο προβλήτες, αν και εγώ εκφράζω αμφιβολίες για το αν θα περπατήσει και για το αν θα χρειαστεί και τη μία…», σημείωσε.

Την ίδια επιφύλαξη για τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος διατύπωσε και ο επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος Όλον» Δημήτρης Δημητρίου, εκφράζοντας παράλληλα και την αγανάκτησή του για το γεγονός ότι δεν υπάρχουν γνωμοδοτήσεις από τις υπηρεσίες. «Ζητάμε να προστατευτεί το περιβάλλον, όταν για ένα τέτοιο θέμα δεν έχει γνωμοδοτήσει μία υπηρεσία; Λήγει την Παρασκευή η προθεσμία. Ποια είναι η αγωνία της διοίκησης; Πότε θα γνωμοδοτήσουν; Ψηφίζουμε θετικά, αλλά επιτέλους να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες από τις θέσεις τις οποίες λειτουργούμε σε αυτή την περιοχή», πρόσθεσε, σημειώνοντας τον φόβο του ότι δε θα προχωρήσει το ζήτημα, με βάση την εμπειρία του παρελθόντος.

Αρνητικά τάχθηκαν οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης Κ. Κωτσαντήςκαι της Αριστερής Παρέμβασης Ζ. Γαλατάς, που τόνισαν πως υποβαθμίζεται η προστασία της λίμνης προς όφελος των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Γαλατάς, όπως σε όλες τις ΜΠΕ, υπάρχει όρος για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, ωστόσο, από το 2008 που σταμάτησε η δραστηριότητα, δεν έγινε καμία αποκατάσταση στο Πέραμα. «Πρέπει να ακούσουμε τη φωνή της λίμνης που ζητάει προστασία», τόνισε.

Σχετικά άρθρα

Στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων αρχικά τα υδροπλάνα

Γεωργία Χαλάτση

Επαναφέρει την ανάγκη σημειακών αλλαγών στην οριοθέτηση

Ακόμη μακριά από τη λειτουργία υδατοδρόμιου