ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Προχωρούν οι διαδικασίες για υδατοδρόμιο

Η γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της δημιουργίας υδατοδρομίου στη λίμνη Παμβώτιδα είναι το σημαντικότερο από τα οκτώ θέματα, που περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία συνεδριάζει τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου, στις 10 το πρωί, στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου.

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αφορά τις υφιστάμενες χερσαίες εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης επιβατών και των αποσκευών τους, τις πλωτές εγκαταστάσεις για τον ελλιμενισμό των υδροπλάνων και την υδάτινη επιφάνεια για την ασφαλή προσλίμνωση, απολίμνωση και υδατοδρόμηση των υδροπλάνων. Ως γνωστόν, το υδατοδρόμιο έχει επιλεγεί να χωροθετηθεί στην περιοχή του Περάματος και φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας είναι ο Δήμος Ιωαννιτών.

Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αφορούν και τα υπόλοιπα επτά θέματα, με πιο σημαντική αυτή για τη νέα ξενοδοχειακή μονάδα, πέντε αστέρων και δυναμικότητας 300 κλινών, στην εκτός σχεδίου περιοχή «Βοτανικός» (θέση Μπογιάννη) του Δήμου Ιωαννιτών, με φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας την εταιρεία «Παραλίμνιος ΞΤΟΕ Α.Ε.».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η Μ.Π.Ε. για την επέκταση χερσαίας έκτασης και κτιριακών εγκαταστάσεων του ιχθυογεννητικού σταθμού και των λοιπών υποστηρικτικών εγκαταστάσεων της εταιρείας «Ιχθυοτροφεία ΣΕΛΟΝΤΑ Α.Ε.Γ.Ε.» στη θέση «Λωρίδα Σαγιάδας- Ακρωτήρι Παγανιά» του Δήμου Φιλιατών, καθώς και την αύξηση της παραγόμενης βιομάζας, την αλλαγή χρήσης μέρους υφιστάμενων κτιριακών υποδομών, εκσυγχρονισμό και αναδιάταξη τους εντός της χερσαίας έκτασης, και την κατασκευή συνοδών υποδομών εντός της ζώνης αιγιαλού. Η Επιτροπή θα κληθεί να γνωμοδοτήσει και για τη Μ.Π.Ε., που αφορά την επέκταση πλωτής μονάδας εκτροφής θαλάσσιων μεσογειακών ιχθύων της εταιρείας «Σκάλωμα Α.Ε.», που λειτουργεί σε θαλάσσια έκταση 15 στρ., δυναμικότητας 400 τόνων/έτος, στη θέση Ακρωτήριο Νενούδα στη Λωρίδα Σαγιάδας, σε 20 στρ., χωρίς αύξηση δυναμικότητας, με παράλληλο εκσυγχρονισμό των πλωτών εγκαταστάσεων και αναδιατύπωση των συνοδών χερσαίων υποδομών υποστήριξης.

Οι υπόλοιπες Μ.Π.Ε. αφορούν την υδρομάστευση πηγής «Κρανιές» στη θέση «Σιαμαντάς» της Τ.Κ. Θεοδώριανων του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων με φορέα την εταιρεία «Πηγές Κωστηλάτας Α.Ε.», φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 49,99 MW και υποσταθμό ανύψωσης τάσης 150/33 kV στη θέση «Σκαμνιά» στη Δ.Ε. Βλαχερνών του Δήμου Αρταίων με φορέα πραγματοποίησης και λειτουργίας την «Αποθηκευτική Ενεργειακή Υβριδική Ε.Π.Ε.», την εγκατάσταση πτηνοτροφικής μονάδας δυναμικότητας 37.000 ορνιθίων κρεατοπαραγωγής με υδρογεώτρηση, στη θέση «Ρόγγια- Καϊζες» της Τ.Κ. Κεραμάτων Άρτας με φορέα πραγματοποίησης και λειτουργίας τον Πέτρο Ευ. Μπίζα, και την εγκατάσταση πτηνοτροφικής μονάδας δυναμικότητάς 7.200 ινδορνίθων κρεατοπαραγωγής με υδρογεώτρηση, στον αναδασμό της Τ.Κ. Κουτσελιού με φορέα την εταιρεία «Ζήκος Ν.- Κοντογιάννης Χ. & ΣΙΑ Ο.Ε.».

Σχετικά άρθρα

Επαναφέρει την ανάγκη σημειακών αλλαγών στην οριοθέτηση

Ακόμη μακριά από τη λειτουργία υδατοδρόμιου

«Όχι» στα mega-αιολικά με πρόσθετα επιχειρήματα