ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ζητά «καθαρές λύσεις» και ξεκάθαρες απόψεις για τα απορρίμματα

Τη διεξαγωγή μιας σοβαρής και ολοκληρωμένης συζήτησης για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο δημοτικό συμβούλιο ζητά από τη δημοτική αρχή η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», κατηγορώντας την ότι επιδίδεται σε επικοινωνιακά παιχνίδια και δεν ξεκαθαρίζει τις απόψεις της.

Η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», ο επικεφαλής της οποίας Θωμάς Μπέγκας κατέχει τη θέση του αντιπροέδρου στο διοικητικό συμβούλιο του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου, υποστηρίζει ότι με την τακτική της η δημοτική αρχή δε συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων σε σχέση με τη σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο.
«Τα ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων ποτέ δεν ήταν εύκολα. Το αντικείμενο είναι “βρώμικο και μυρίζει”. Κυριολεκτικά αλλά και ενίοτε μεταφορικά. Θυμίζουμε παραδειγματικά τις διαχρονικές δυσκολίες για τη χωροθέτηση των ΧΥΤΑ, τη χωροθέτηση του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων, όπως επίσης και τη δυσκολία για την έναρξη λειτουργίας των ΧΥΤΑ.
Στην πορεία αυτή κάποιοι αποφασίζουν να συμμετέχουν ενεργά στο πεδίο, αναλαμβάνοντας ευθύνες και με αυτόν τον τρόπο τα πράγματα, με πολύ κόπο, πήγαν μπροστά. Κάποιοι άλλοι επιμένουν να μένουν “στην απ’ έξω”, για να μιλήσουμε με λαϊκούς όρους, δε “λερώνονται” και επιλέγουν την επικοινωνιακή τακτική των εντυπώσεων. Έτσι υπηρετούν την γνωστή λογική της προπαγάνδας: “πες, πες στο τέλος κάτι θα μείνει”. Λογική που παραπέμπει σε περίεργους καιρούς.
Δεν έχουμε επιλέξει διαχρονικά ως παράταξη την μέθοδο της “απ’ έξω» και της αποφυγής ευθυνών. Συμμετέχουμε και υποστηρίζουμε τις “καθαρές λύσεις”», σημειώνει, προσθέτοντας ότι η «καθαρή λύση» στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην χώρα μας θεμελιώνεται πάνω στο νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει με βάση τον ευρωπαϊκό και εθνικό σχεδιασμό και το οποίο ξεκαθαρίζει ότι η αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων ανήκει στον πρώτο βαθμό της αυτοδιοίκησης.
Σε αυτή τη λογική, τονίζει, «είναι καθαρά πολιτική απόφαση να συμφωνήσουμε ότι όλες οι υποδομές, μέσω των οποίων υλοποιείται η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο, πρέπει να περάσουν στα χέρια του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων, του θεσμικού Φορέα του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης, που έχει την ευθύνη υλοποίησης της αρμοδιότητας αυτής».
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η υπεράσπιση των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν μέχρι σήμερα από το Δ.Σ. του Φορέα, με την «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» να αναφέρει ότι όλες οι αποφάσεις λήφθηκαν δημοκρατικά στο κυρίαρχο όργανό του, με διαφωνίες, αλλά κυρίως με συγκλίσεις. Προφανώς, η θέση αυτή έχει να κάνει με την ανακοίνωση της δημοτικής αρχής, που έθετε το ερώτημα «ποιος διοικεί τον ΦΟΔΣΑ;», κάνοντας λόγο για κέντρα και παράκεντρα που επιβάλλουν αποφάσεις.
Και καταλήγει η ανακοίνωση: «Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες με καθαρές θέσεις και στη συζήτηση στα πολιτικά όργανα και στη μάχη του πεδίου, για να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή λύση για το συμφέρον των πολιτών».

Σχετικά άρθρα

Οι εκλογές του κέντρου και των παράκεντρων

Με σεβασμό στα πολυτιμότερα συλλογικά αγαθά μας

Ηπειρωτικός Αγών

«Δε ρητορεύουμε την αλλαγή, φέρνουμε την αλλαγή»