ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Παραμένει θέμα ο συνωστισμός σε αίθουσες και λεωφορεία

Λίγα και σε ανεμβολίαστους –πλην ενός- είναι τα κρούσματα κορωνοϊού στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δυόμιση εβδομάδες μετά την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς, με τον πρύτανη Τριαντάφυλλο Αλμπάνη να επισημαίνει ότι η κατάσταση εξελίσσεται πολύ ενθαρρυντικά.

«Μέχρι στιγμής είμαστε σε μια φάση που θεωρούμε ότι τα πράγματα εξελίσσονται ομαλά. Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μικρός , ένα ή δύο σε ορισμένα τμήματα. Αν εξελιχθεί η κατάσταση και συνεχίσει έτσι μέχρι το τέλος του μήνα, νομίζω ότι η διά ζώσης εκπαίδευση των φοιτητών θα συνεχιστεί στο υπόλοιπο διάστημα χωρίς προβλήματα», τόνισε χαρακτηριστικά και άφησε να διαφανεί η ικανοποίησή του για το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο φαινόμενο, που να οδηγήσει στην ανάγκη εξ αποστάσεως διδασκαλίας για κάποιο μάθημα. Σε αυτό έχει βοηθήσει και η ιχνηλάτηση με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Υγιεινής της Περιφέρειας Ηπείρου, αλλά κυρίως το ότι τηρούνται όλοι οι κανόνες και τα πρωτόκολλα προστασίας υγείας, ενώ γίνονται οι έλεγχοι έτσι όπως καθόρισε η επιτροπή υγείας.
Από την άλλη, προβληματισμό δημιουργεί το γεγονός ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός φοιτητών, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί. «Σε ορισμένα τμήματα έχουμε μικρό ποσοστό και γι’ αυτό έχουμε αποφασίσει να κάνουμε μια καμπάνια και προς τους φοιτητές αλλά και προς τους καθηγητές, ώστε οι περισσότεροι φοιτητές να εμβολιαστούν», υπογράμμισε ο πρύτανης.
Λύσεις εξακολουθούν να αναζητούνται ως προς την αποφυγή συνθηκών συνωστισμού των φοιτητών τόσο κατά την εκπαιδευτική διαδικασία όσο και κατά τη μετακίνησή τους με τα αστικά λεωφορεία στην πανεπιστημιούπολη.
Ήδη έχουν υπάρξει δύο επαφές με τον πρόεδρο του Αστικού ΚΤΕΛ, στον οποίο έχει διαβιβαστεί το αίτημα για τη δρομολόγηση επιπλέον λεωφορείων, ιδίως τις πρωινές ώρες μεταξύ 8:45 και 11. «Υπάρχει διαβεβαίωση ότι θα αυξηθούν τα λεωφορεία», ανέφερε ο κ. Αλμπάνης, τονίζοντας πως ότι το ίδιο το ΚΤΕΛ θα πρέπει να παρακολουθεί τι γίνεται στις στάσεις, ώστε να ικανοποιεί πλήρως την κατάσταση, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν και περιπτώσεις που λεωφορεία πηγαίνουν άδεια στο πανεπιστήμιο. «Αλλιώς θα έχουμε στοιβαγμένους φοιτητές στα λεωφορεία, που αυτό είναι επικίνδυνο και για την επόμενη μέρα στη λειτουργία του πανεπιστημίου», πρόσθεσε, ενώ έκανε γνωστό πως στον πρόεδρο του Αστικού ΚΤΕΛ έχει τεθεί και το θέμα της αναίρεσης της απόφασης να μπει εισιτήριο κατά τη μετακίνηση των φοιτητών από την πανεπιστημιούπολη στις εγκαταστάσεις του πρώην ΤΕΙ, με δεδομένο ότι για το πανεπιστήμιο είναι ενιαίος χώρος. «Νομίζω ότι από τον πρόεδρο έχει γίνει αποδεκτό το θέμα και περιμένουμε και μια θετική ανταπόκριση σε αυτό το θέμα», ανέφερε.
Κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα αν μέρος της λύσης του προβλήματος στη μετακίνηση θα μπορούσε να είναι και το να διαμορφωθεί ένα κλιμακωτό πρόγραμμα έναρξης των μαθημάτων, ο Τρ. Αλμπάνης τόνισε ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα, αλλά θα είναι εφικτή από την άλλη εβδομάδα και για άλλους λόγους. «Προσπαθούμε να βρούμε μεγάλα αμφιθέατρα, που σε ορισμένες σχολές μένουν αχρησιμοποίητα ορισμένες μέρες, κυρίως το απόγευμα, ώστε να προσαρμοστούν τα προγράμματα τμημάτων που έχουν μικρότερες αίθουσες και μεγαλύτερες ανάγκες, μετακινούμενα εκεί που υπάρχει καλύτερη δυνατότητα εξαερισμού και ευρυχωρία. Δεν μπορούμε να τα βάλουμε όλα μαζί και πρέπει να τα κάνουμε ένα ένα, οπότε παρακαλούμε το ΚΤΕΛ να προσπαθήσει να παρακολουθεί τη ζήτηση που υπάρχει στις στάσεις στο κέντρο της πόλης, ιδιαίτερα το πρωί», κατέληξε ο πρύτανης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Σχετικά άρθρα

Με πολλαπλούς συμβολισμούς η Ολυμπιακή Φλόγα στο Πανεπιστήμιο

Γεωργία Χαλάτση

Φυσικό Πανεπιστημίου Ιωαννίνων – «Ατυχής και επιζήμια» κάθε αναφορά περί κινδύνου κλεισίματος

Άννα Μπατιστάτου – Συστηματική προσπάθεια βελτίωσης των φοιτητικών κατοικιών