Διά ζώσης συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου, αν και μέρος των συμβούλων συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης κατ’ ανάγκη ή κατ’ επιλογή.
ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Δόθηκαν απαντήσεις, δεν κρίθηκαν επαρκείς

Απαντήσεις σε σχέση με την ανάγκη υπογραφής τροποποιημένης προγραμματικής σύμβασης και γενικότερα για το έργο των θρησκευτικών και πολιτιστικών διαδρομών, έδωσε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, οι οποίες όμως κρίθηκαν ανεπαρκείς από την αντιπολίτευση, που συνεχίζει να αφήνει υπόνοιες για τις ακολουθούμενες διαδικασίες.

Ο κ. Ελισάφ έδειξε ότι ανέμενε τις βολές και έθεσε ο ίδιος το θέμα, λέγοντας ότι την αλλαγή της προγραμματικής σύμβασης τη ζήτησε η Ε.Ε.Τ.Α.Α., γιατί έπρεπε να τροποποιηθούν κάποια σημεία, όπως η αναφορά στο Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς δεν απαιτείται πλέον έλεγχος, από τη στιγμή που δεν προβλέπεται καταβολή αμοιβής από τον δήμο. Ωστόσο, ανέφερε ότι έλεγχος θα υπάρξει, καθώς η αμοιβή θα προέλθει από το υπουργείο Τουρισμού.
«Δεκαπέντε μήνες από την ημέρα που με τυμπανοκρουσίες η δημοτική αρχή ανακοίνωσε το έργο, βρισκόμαστε ακόμα στο μηδέν και στο σκοτάδι», τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» Θωμάς Μπέγκας, ζητώντας από τη δημοτική αρχή σαφή και ξεκάθαρη ενημέρωση για το περιεχόμενο της προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογράψει ο δήμος Ιωαννιτών με την Ε.Ε.Τ.Α.Α. για τη μελέτη και υλοποίηση του έργου.
Ο κ. Μπέγκας εστίασε στο ότι η τροποποιημένη προγραμματική σύμβαση που ψηφίστηκε στην Οικονομική Επιτροπή, δεν περιγράφει το φυσικό αντικείμενο του έργου, ενώ δεν κάνει λόγο για έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο. «Οι απαντήσεις που δόθηκαν από τη μεριά της δημοτικής αρχής μέχρι σήμερα στα ερωτήματα που έθεσε ο εκπρόσωπος της παράταξής μας στην Οικονομική Επιτροπή Θωμάς Γιωτίτσας, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηριστούν πειστικές. Οφείλετε να ενημερώσετε τους δημότες αναλυτικά για το τι περιλαμβάνει το έργο αυτό και πώς θα υλοποιηθεί», κατέληξε, ενώ παρέμβαση υπήρξε και από τον Θ. Γιωτίτσα, ο οποίος μίλησε για ένα «έργο-φάντασμα» και τόνισε πως τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα.
Για μεθοδεύσεις που δημιουργούν πολλά ερωτηματικά, έκανε λόγο στην παρέμβασή της η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Τατιάνα Καλογιάννη, ενώ απέδωσε «ερασιτεχνισμό» στη δημοτική αρχή.
«Τον Δεκέμβριο του 2019 η δημοτική αρχή είχε δηλώσει ότι τα έργα -όχι οι μελέτες- κοστολογούνται 6 εκατ. ευρώ. Και αυτό χωρίς να έχουν καν χρηματοδοτηθεί τότε οι σχετικές μελέτες, με συνέπεια να μη γνωρίζετε τί θα προκύψει από την εκπόνησή τους στο στάδιο εφαρμογής. Αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία να γνωρίζει κάποιος τον προϋπολογισμό των έργων πριν ακόμη εκπονηθούν οι μελέτες τους», τόνισε αρχικά και στη συνέχεια είπε πως η συνεργασία που επέλεξε η δημοτική αρχή με την ΕΕΤΑΑ με τη μορφή προγραμματικής σύμβασης, δε συνάδει με τους όρους και τις προδιαγραφές που ορίζονται από τον νόμο.
«Με αυθαίρετες υποθέσεις περί μη επάρκειας του στελεχιακού δυναμικού του δήμου και με το “ζόρι” η δημοτική αρχή εκχώρησε το αντικείμενο στην ΕΕΤΑΑ. Η αναγκαιότητα μιας τέτοιας συνεργασίας θα ήταν πλήρως αντιληπτή αν συνεργαζόταν με την “Εγνατία Οδός ΑΕ” για να φτιάξει έναν δρόμο ειδικών προδιαγραφών ή αν συνεργαζόταν με τη ΔΕΗ για μία επέκταση μεγάλης κλίμακας του ηλεκτρολογικού δικτύου. Αλλά, πώς είναι δυνατόν η δημοτική αρχή να συνεργάζεται με την Ε.Ε.Τ.Α.Α., η οποία δεν έχει ακόμη το απαραίτητο στελεχιακό δυναμικό. Και αυτή, στον ιδιωτικό τομέα θα αναθέσει τις μελέτες και επιπλέον θα κρατήσει και προμήθεια για τα διαχειριστικά της έξοδα. Δηλαδή, η Ε.Ε.Τ.Α.Α. στην προκειμένη περίπτωση υποκαθιστά τον Αναπτυξιακό Οργανισμό, που η δημοτική αρχή ήθελε να συστήσει, ο οποίος και θα υποκαθιστούσε την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου», σημείωσε.
Στη δευτερολογία του ο δήμαρχος απέρριψε τις αιτιάσεις για «σκοτεινά σημεία». «Άντε, εμείς είμαστε παράνομοι… αλλά και η Ε.Ε.Τ.Α.Α. συμμετέχει σε έναν μηχανισμό εξαπάτησης των δημοτών;», τόνισε, υποστηρίζοντας ότι περιγράφεται αναλυτικά το αντικείμενο και παραπέμποντας σε φάκελο που έχει καταθέσει στο προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου. Σε ό,τι αφορά την κατηγορία για απαξίωση των υπηρεσιών, απάντησε ότι οι υπηρεσίες έχουν υπερβάλει τον εαυτό τους για να μπορέσουν να ανταποκριθούν με τις δεδομένες συνθήκες, με το μειωμένο προσωπικό … «Δηλαδή, τι πρέπει να κάνουμε, όταν έχουμε τη δυνατότητα να συνεργαστούμε με φορείς, που αποδεδειγμένα έχουν αυτόν τον ρόλο; Δεν είναι η Ε.Ε.Τ.Α.Α. κάποιο μυστικό πράγμα», είπε.

Σχετικά άρθρα

Λαμπρή (παρά την αφρικανική σκόνη) η υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας

Τα Γιάννενα θα φωτίσει αύριο η Ολυμπιακή Φλόγα

Μ. Κεφάλα: «Η βία δεν είναι ποτέ ανεκτή»