ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Εν αναμονή μέτρων «ανακούφισης» ο δήμος Ιωαννιτών

Εν αναμονή των αποφάσεων της κυβέρνησης τελεί ο δήμος Ιωαννιτών σε ό,τι έχει να κάνει με τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος οι δήμοι να αναγκαστούν σε αυξήσεις των ανταποδοτικών τελών, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα κόστη.

Το θέμα τέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης, με τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή» Βλάση Παπαχρήστο και της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα» Μάκη Χρυσοστόμου να περιγράφουν με δραματικούς τόνους αυτό που έρχεται και να ζητούν την παρέμβαση της δημοτικής αρχής σε όλα τα επίπεδα.
«Τι θα κάνει η ΔΕΥΑΙ; Έχει προϋπολογίσει η δημοτική αρχή τα κόστη, που έρχονται στην πλάτη της, άρα στην πλάτη των πολιτών το επόμενο διάστημα. Όχι νερό δε θα μπορέσει να μειώσει, θα κάνουμε εδώ συζητήσεις για να το αυξήσουμε. Οι σχολικές επιτροπές τι θα κάνουν με το πετρέλαιο;», ήταν τα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Παπαχρήστος, επικρίνοντας τη δημοτική αρχή για το ότι δεν έχει κάνει σημαντικά βήματα για τα ζητήματα της ενεργειακής φτώχειας, ενώ ευθύνες απέδωσε και για το ότι δεν έχει προχωρήσει το θέμα της ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού. Κλείνοντας την τοποθέτησή του, κάλεσε τον δήμο Ιωαννιτών να μπει μπροστά στο συνέδριο της ΚΕΔΕ σε ενεργειακά ζητήματα και να διεκδικήσει τη μείωση ΦΠΑ στο νερό στο 6%, καθώς και παρεμβάσεις για να υπάρξει διευκόλυνση στις ενεργειακές κοινότητες.
Για «λαίλαπα αυξήσεων» έκανε λόγο ο Μ. Χρυσοστόμου, επισημαίνοντας τον κίνδυνο και των ελλείψεων στην αγορά. «Είναι τεράστιες οι αυξήσεις σε ρεύμα, στο πετρέλαιο σε όλα τα αναλώσιμα. Το ρεύμα έχει ξεπεράσει το 100%, το πετρέλαιο κοντεύει να περάσει το 70%, θα είναι τεράστιο το πρόβλημα στα σχολεία, στη ΔΕΥΑΙ και στον δήμο. Πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε», ανέφερε, προτείνοντας να κάνουν οι δήμοι μια πρόταση να πέσει το ΦΠΑ σε ύδρευση και αποχέτευση και να πέσει το τέλος των ρύπων στους λογαριασμούς ρεύματος. «Για να μη βρεθεί ο δήμος σε δύσκολη θέση», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Στις ανακοινώσεις που έχουν γίνει από την κυβέρνηση ότι εξετάζεται η προσωρινή μείωση ΦΠΑ στην ενέργεια και στα τέλη ρύπων, αναφέρθηκε, απαντώντας, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Φώτης Βάββας, ο οποίος παρουσίασε και τις θέσεις της ΚΕΔΕ, που έχει ζητήσει μόνιμες μειώσεις στα τιμολόγια και τέλη ρύπων ενέργειας και αντισταθμιστικές πολιτικές για τα μικρά νοικοκυριά. «Ο δήμος έχει συνταχθεί με την ΚΕΔΕ», τόνισε.
«Βρισκόμαστε σε συντονισμό και με την ΚΕΔΕ και με άλλους δήμους, ώστε στη Θεσσαλονίκη να τεθούν τα ζητήματα με τη μέγιστη σαφήνεια. Θα ζητηθεί οι δήμοι να αντιμετωπιστούν προνομιακά για να ανταπεξέλθουν σε αυτό που έρχεται», ανέφερε από την πλευρά του ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.

Σχετικά άρθρα

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Τη δέσμευση για ημικόμβο στο Δρίσκο χαιρετίζει ο Δήμος Ιωαννιτών

Στα χέρια της ΚΕΔΕ η υπόθεση της πυροπροστασίας