ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στο μικροσκόπιο πέντε εμβολιαστικά κέντρα στην Ήπειρο

Σε τουλάχιστον 100-200 σημεία σε όλη τη χώρα, επί συνόλου περίπου 2.000 εμβολιαστικών κέντρων στην επικράτεια, εκτιμάται ότι έχει υπάρξει αλλοίωση δεδομένων στις διαδικασίες εμβολιασμού και έκδοσης πιστοποιητικών.

Η σχετική εκτίμηση παρουσιάζεται σε ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας «Το Βήμα», με τις πληροφορίες να προέρχονται από πηγές στην Ελληνική Αστυνομία.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει «Το Βήμα», από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας έχουν εντοπιστεί «ύποπτα» εμβολιαστικά κέντρα σε 27 περιοχές στην Ελλάδα, από τα οποία πέντε στην Ήπειρο, μετά από ειδικές αναλύσεις με χρήσεις του Ταχυδρομικού Κώδικα των εμβολιασμένων και με ηλεκτρονικό έλεγχο για τις ύποπτες αυξομειώσεις στη ροή πολιτών που δηλώνουν σε εμβολιαστικά κέντρα ότι θέλουν να εμβολιαστούν. Επιπλέον, από τις Αρχές αρχίζουν να ελέγχονται περιπτώσεις κατ’ οίκον εμβολιασμών όπου παρέχεται η δυνατότητα ευχέρειας κινήσεων και συνεννοήσεων επίορκων γιατρών και αρνητών.
Οι σαφείς ενδείξεις αλλά και τα δεδομένα για την έκταση των εικονικών εμβολιασμών έχουν προκύψει από μεθοδικές έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. και εν μέρει της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και άλλων ελεγκτικών υπηρεσιών, που συγκεντρώνουν στοιχεία από αναφορές και καταγγελίες πολιτών αλλά και από ειδικές μεθόδους που εφαρμόζουν.
Όπως εξηγεί στέλεχος της Αρχής, «αυτό γίνεται δυνατό με την αξιοποίηση τεχνικών εξόρυξης και ανάλυσης δεδομένων, τα οποία υπάρχουν στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων που τηρούνται στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στην ΗΔΙΚΑ και στον ΕΟΔΥ».
Με βάση το πρώτο κριτήριο-σενάριο, ελέγχονται εμβολιαστικά σημεία με τα μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιασμών πολιτών, των οποίων ο Ταχυδρομικός Κώδικας διαμονής τους δεν ταυτίζεται, δε γειτνιάζει με τον Ταχυδρομικό Κώδικα του εμβολιαστικού κέντρου. Προκειμένου έτσι να εντοπιστούν οι… μυημένοι αντιεμβολιαστές που πραγματοποιούν ταξίδια για να βρουν «βολικό» εμβολιαστικό κέντρο με ύποπτους ιατρούς και νοσηλευτές, ώστε να πραγματοποιήσουν ψευτο-εμβόλια ή να λάβουν πλαστά πιστοποιητικά. Με βάση αυτό το κριτήριο, φέρεται να ελέγχονται για τυχόν παρατυπίες εμβολιαστικά κέντρα στη Θεσπρωτία και στην Πρέβεζα.
Ένα δεύτερο σενάριο, για αντίστοιχους ελέγχους από την ΕΑΔ, αφορά εμβολιαστικά σημεία, όπου σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση εμβολιασμών το χρονικό διάστημα 16-31 Αυγούστου (ενδεικτικό) σε σύγκριση με αντίστοιχο διάστημα προηγούμενων μηνών. Με βάση αυτό το κριτήριο δεν έχει εντοπιστεί περίεργος αναντίστοιχος «συνωστισμός» στην Ήπειρο.
Ακόμη ένα τρίτο σημείο ελέγχου αφορά εμβολιαστικά σημεία που έχουν σημαντικό ποσοστό (το ορίζει κάθε φορά η ομάδα ανάλυσης δεδομένων της ΕΑΔ) καταχωρίσεων εμβολιασμών μετά το πέρας του κανονικού ωραρίου εργασίας. Επιπλέον υπάρχει το «φίλτρο» ελέγχου για σημεία που παρουσιάζουν μεγάλη αυξομείωση εμβολιασμών εντός της ίδιας εβδομάδας ή εντός της ίδιας ώρας. Για αυτά τα κριτήρια παρουσιάστηκαν περίεργες αποκλίσεις, στην Άρτα.

Σχετικά άρθρα

Αναφορά της ΛΑ.ΣΥ. Ηπείρου στην Αρχή Διαφάνειας για τον κόμβο Επισκοπικού

Θα πληρωθούν μόλις λυθούν τα γραφειοκρατικά ζητήματα

Από αύριο οι εμβολιασμοί ηλικιωμένων στα Γιάννενα

Ηπειρωτικός Αγών