Ο διοικητής του Π.Γ.Ν.Ι. Β. Τσίκαρης
Επικαιρότητα

Αισιοδοξία για ΜΕΘ Παίδων στο ΠΓΝΙ

Τη δυνατότητα να αναπτύξει νέες δομές, όπως Μονάδα Εντατικής θεραπείας Παίδων, δίνει η λειτουργία της 4ης πτέρυγας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο και η ανακατανομή των κλινικών, παρά τις όποιες αντιδράσεις και ενστάσεις υπήρξαν και συνεχίζουν -σε κάποιον βαθμό- να υπάρχουν.

«Τα προβλήματα και οι ενστάσεις ανήκουν στο παρελθόν», σημείωσε από την πλευρά του ο διοικητής του νοσοκομείου Βασίλης Τσίκαρης, ξεκαθαρίζοντας πως στο θέμα της ανάπτυξης των κλινικών στο νέο κτίριο «δεν τίθεται θέμα διαβούλευσης, ότι ήταν να μετακινηθεί, έχει μετακινηθεί».

Η λειτουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας για παιδιά είναι ένα διαχρονικό αίτημα του νοσοκομείου, καθώς τα περιστατικά που χρήζουν ειδική φροντίδα μεταφέρονται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη ή Πάτρα. Σήμερα, στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας υπάρχουν δύο κλίνες που χρησιμοποιούνται για παιδιά. Ωστόσο αυτό δε συνιστά μια πλήρη δομή, η οποία θα έδινε τη δυνατότητα, πέρα από την περίθαλψη περιστατικών, να γίνονται μια σειρά επεμβατικών ιατρικών πράξεων, που έχουν ως προϋπόθεση την ύπαρξη της ΜΕΘ Παίδων.

Γι’ αυτό και, στο πλαίσιο του σχεδιασμού και των προσπαθειών για την λειτουργία της μονάδας, οι οποίες «συνεχίζονται και μάλιστα με πιεστικό τρόπο», όπως ανέφερε ο κ. Τσίκαρης, έχει ζητηθεί από τους διευθυντές της ΜΕΘ και της Παιδιατρικής να εισηγηθούν τι πρέπει να γίνει.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν λάβει από το ΕΚΑΒ, σε έναν χρόνο έγιναν 19 διακομιδές παιδιών από τα Γιάννενα αλλά και όλες τις περιοχές που εξυπηρετεί το ΠΓΝΙ. «Υπάρχουν πάρα πολλά θέματα γύρω από το θέμα του παιδιού και θέλει συντονισμό πολλών. Αυτό που είναι αξιοποιήσιμο πλέον είναι ότι αυξήθηκαν οι κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να επανασχεδιάσουμε. Σε αυτή τη διαδικασία βρισκόμαστε», σημείωσε ο κ. Τσίκαρης.

Εξάλλου, όπως είχε αναφέρει λίγο πριν, το 2019 το ΠΓΝΙ «κλείνει» 30 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς υπηρεσιών υγείας στα Γιάννενα και στην ευρύτερη περιοχή της Βορειοδυτικής Ελλάδας. Για τον λόγο αυτό η διοίκηση προγραμματίζει εκδηλώσεις «απολογισμού» στην κοινωνία, αλλά παράλληλα θα ζητήσει από πολίτες και φορείς, προτάσεις «ώστε να σχεδιάσουμε το νοσοκομείο των αναγκών μας».

Χωρίς ΣΔΙΤ η νέα πτέρυγα

Σε ότι αφορά το νέο κτίριο πάντως, η διαδικασία της μεταφοράς των προβλεπόμενων κλινικών και επαναχωροθέτησης στις παλιές πτέρυγες, έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με την διοίκηση, με εκκρεμότητα αυτή τη στιγμή στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Η εκκρεμότητα θα κλείσει αυτές τις ημέρες με την αποκατάσταση των χώρων της «παλιάς» Καρδιολογικής, η οποία επεκτάθηκε στο νέο κτίριο.

«Έχει δοθεί ανάσα σε πολλές κλινικές και αυτό το εισπράττουν ήδη και θα το εισπράξουν και στη συνέχεια οι πολίτες», σημείωσε ο κ. Τσίκαρης, στέλνοντας και ένα «μήνυμα» για τον δημόσιο χαρακτήρα του νοσοκομείου.

«Η εξέλιξη αυτή απομακρύνει οριστικά την πιθανότητα παραχώρησης της 4ης πτέρυγας με τη μορφή ΣΔΙΤ, προοπτική που θα υποβάθμιζε καθοριστικά το επίπεδο της δημόσιας υγείας στην Ήπειρο. Ο σύγχρονος εξοπλισμός που διαθέτει η 4η πτέρυγα τίθεται βαθμιαία στην υπηρεσία των πολιτών», τόνισε.

Ενίσχυση εξοπλισμού και προσωπικού

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίκαρης αναφέρθηκε σε μια σειρά δράσεων και προμηθειών που ενισχύουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες του νοσοκομείου. Σύντομα, το ΠΓΝΙ θα διαθέτει ένα, από τα καλύτερα σε παγκόσμιο επίπεδο, υπερσύγχρονο μικροσκόπιο για τις ανάγκες της Νευροχειρουργικής Κλινικής. H προμήθεια, μέσω διαγωνισμού με προϋπολογισμό 450.000 ευρώ, βρίσκεται σε εξέλιξη.

Επίσης, εγκρίθηκε από το υπουργείο Υγείας η σκοπιμότητα προμήθειας σύγχρονου επεμβατικού βρογχοσκοπίου και μικροεξοπλισμού για τις ανάγκες της Πνευμονολογικής Κλινικής, προϋπολογισμού 234.000 ευρώ, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείο. Από το ΠΔΕ επίσης θα χρηματοδοτηθούν η ανανέωση πέντε χειρουργικών κλινών, η αντικατάστασης των 10 κλινών της ΜΕΘ και η προμήθεια 100 υπερσύγχρονων ηλεκτρικών κλινών νοσηλείας, συνολικού προϋπολογισμού του εξοπλισμού 829.000 ευρώ. Παράλληλα, είναι πλέον έτοιμος να λειτουργήσει ο μαγνήτης καρδιάς, μετά την προμήθεια του απαραίτητου λογισμικού και την εκπαίδευση του προσωπικού στο ακτινολογικό εργαστήριο, ενώ  προωθείται και το Κέντρο Στήριξης Εξατομικευμένης Ιατρικής, που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, με τη συμφωνία και θετική ανταπόκριση της περιφέρειας Ηπείρου.

«Η προοπτική αυτή ενισχύει καταλυτικά τις προσπάθειες που γίνονται από το επιστημονικό, το διοικητικό προσωπικό και τη διοίκηση του ΠΓΝΙ για την ίδρυση της πρωτοποριακής αυτή δομής», ανέφερε ο διοικητής, επισημαίνοντας πως εξίσου μεγάλης σημασίας είναι η πλήρης ένταξη του συνόλου των χειρουργικών λειτουργιών στο πληροφοριακό σύστημα του Νοσοκομείου και η online παρακολούθηση των σταδίων εξέλιξης των επεμβάσεων και της έγκαιρης ενημέρωσης των εμπλεκόμενων υπηρεσιών (αιμοδοσία, παθολογοανατομικό εργαστήριο κλπ)

Σε ότι αφορά στο προσωπικό, μέσα στην χρονιά, ενισχύθηκε σημαντικά με νέες προσλήψεις/μετατάξεις/μεταθέσεις εργαζομένων καθώς προστέθηκαν 80 άτομα μη ιατρικό προσωπικό και 48 ειδικευμένοι ιατροί, ενώ αναμένονται μετατάξεις από την Μεταλλουργική τις επόμενες μέρες και η ολοκλήρωση των διαδικασιών πρόσληψης 18 ιατρών μέσω προκηρύξεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Τέλος, το διοικητικό συμβούλιο έχει ήδη λάβει την απόφαση για ανανέωση των 210 συμβάσεων εργαζομένων σε καθαριότητα, σίτιση και φύλαξη (έως τη συμπλήρωση του 24μήνου, που ορίζει ο νόμος).

«Όλες αυτές οι δράσεις δημιουργούν συνθήκες παροχής των πιο σύγχρονων και ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους πολίτες της περιοχής και της ανάπτυξης νέων δραστηριοτήτων που βρίσκονται στην αιχμή της ιατρικής», κατέληξε ο κ. Τσίκαρης.

Σχετικά άρθρα

Ψυχιατρική ΠΓΝΙ: Αδυναμία εισαγωγής νέων περιστατικών λόγω κορωνοϊού

Ηπειρωτικός Αγών

Προς αποκατάσταση ο μαστογράφος

Γεωργία Χαλάτση

Κοπή πίτας και εγκαίνια