ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Νέο «άκυρο» στον διαγωνισμό για τους ΣΜΑ

Σε… ναυάγιο κατέληξε, για δεύτερη φορά, ο διεθνής διαγωνισμός για τη λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Ήπειρο, καθώς ο συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας Β. Μιχελάκης ακύρωσε την απόφαση του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων για τους όρους δημοπράτησης.

Η ακύρωση του διαγωνισμού αποτελεί ένα πλήγμα σε πολιτικό επίπεδο για τη διοίκηση του Αναγκαστικού Συνδέσμου, ωστόσο το κύριο ζήτημα είναι ότι προκύπτει μία ακόμη καθυστέρηση, με τους δήμους να καλούνται να ακριβοπληρώνουν τη μεταφορά των απορριμμάτων με ίδια μέσα στη μονάδα επεξεργασίας στερεών αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι. Για όσους το πράττουν, βέβαια, καθώς πληροφορίες θέλουν να υπάρχουν ακόμη δήμοι, που επιλέγουν να στέλνουν τα σκουπίδια τους ανεπεξέργαστα στους ΧΥΤΑ.
Αν και η απόφαση ακύρωσης δεν είναι τελεσίδικη, καθώς υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής του αρ. 152 από οποιονδήποτε έχει έννομο συμφέρον, το πιθανότερο είναι ο Αναγκαστικός Σύνδεσμος να κληθεί να επαναδημοπρατήσει την υπηρεσία. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε χρόνο, καθώς είναι βέβαιο πως θα χρειαστούν κάποιοι μήνες μέχρι να διορθωθεί ο διαγωνισμός, να τεθεί ξανά προς έγκριση στο Δ.Σ. και να προκηρυχθεί εκ νέου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη φορά η ακύρωση του διαγωνισμού δεν προέκυψε μετά από την κατάθεση προσφυγών, αλλά κατά τον αυτεπάγγελτο έλεγχο νομιμότητας, ωστόσο, σε ένα βαθμό τουλάχιστον, φαίνεται ότι αξιολογήθηκε το υπόμνημα διαμαρτυρία της εταιρείας «Μονοπρόσωπη Μεταφορική ΙΚΕ», συμφερόντων των μετόχων του Αστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων. Βέβαια, όπως προκύπτει από το σκεπτικό, αιτία ακύρωσης της απόφασης του ΑΣΔΣΑ αποτελούν οι προβλέψεις για τα χρηματοοικονομικά κριτήρια της διακήρυξης και όχι οι ενστάσεις του Αστικού ΚΤΕΛ για τα κριτήρια της εμπειρίας που προβλέπονται.
«Η απαίτηση ο γενικός ετήσιος κύκλος εργασιών να ανέρχεται σε ύψος ίσο ή ανώτερο από το 200% του ετήσιου προϋπολογισμού της δημοπρατούμενης υπηρεσίας (2.874.159,43 ευρώ), δύναται βάσιμα να θεωρηθεί υπερβολικά αυστηρή, δυσανάλογη και παραβιάζουσα την αρχή της ίσης μεταχείρισης των υποψηφίων διαγωνιζομένων καθώς και του
υγιούς και βιώσιμου ανταγωνισμού. Ο κατ’ αυτό τον τρόπο τεθείς όρος απόδειξης της οικονομικής και χρηματοοικονομικής επάρκειας με απαιτούμενο κύκλο εργασιών σε ύψος που ισούται ή και υπερβαίνει το διπλάσιο της εκτιμώμενης αξίας της υπό εξέταση προς ανάθεση σύμβασης, κρίνεται υπερβολικός και δυσανάλογος, αφού δε δύναται να θεωρηθεί ότι με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται αύξηση του ανταγωνισμού, αλλά αντιθέτως η κατά αυτόν τον τρόπο προσπάθεια ενδεχομένως από τον αναθέτοντα φορέα της διασφάλισης της ποιότητας των υπό ανάθεση υπηρεσιών, που αποτελούν και το σκοπό της προκείμενης σύμβασης, αποκλείει επιχειρήσεις, που δύνανται και είναι ικανές να ανταποκριθούν στο αντικείμενο της εν λόγω συμβάσεως. Αντιθέτως εύλογη κρίνεται, ενόψει και του αντικειμένου του υπόψη διαγωνισμού και των λοιπών υποχρεώσεων του αναδόχου, η απαίτηση ως προς την απόδειξη της οικονομικής επάρκειας, ένας υποψήφιος οικονομικός φορέας να έχει εμπειρία σε παροχή συναφών υπηρεσιών, ήτοι λειτουργία Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.), β) τεχνικής υποστήριξης εξοπλισμού διαχείρισης απορριμμάτων και γ) συλλογής & μεταφοράς απορριμμάτων, ίσης ή ανώτερης αξίας με την υπό ανάθεση σύμβαση (ειδικός ετήσιος κύκλος εργασιών κατά την προηγούμενη της δημοσιεύσεως της διακήρυξης τριετία), όπερ αποτελεί και τον κατάλληλο δείκτη ικανότητας που δεν υπερβαίνει το προδήλως αναγκαίο μέτρο», αναφέρει η απόφαση.
Με ενδιαφέρον αναμένονται πλέον οι αντιδράσεις τόσο από την πλευρά της διοίκησης του Αναγκαστικού Συνδέσμου όσο και του Αστικού ΚΤΕΛ, σε μια υπόθεση που φαίνεται με τον τρόπο που εξελίσσεται, να έχει μόνο ηττημένους και κανέναν νικητή.

Σχετικά άρθρα

Υπό την απειλή νέων προσφυγών η εκλογή αντιπροσώπων για τον ΑΣΔΣΑ

Αναβολή στο παρά πέντε για τις εκλογές στον ΑΣΔΣΑ Ηπείρου

Αναβολή αποφάσεων, λόγω έλλειψης απαρτίας

Γεωργία Χαλάτση